Νέα Μελέτη: Ο SARS-CoV-2 Δεν θα Εξελιχθεί σε Εποχικό Ιό – Θα Κυκλοφορεί Όλο το Έτος

Οι ιοί του αναπνευστικού συστήματος, όπως για παράδειγμα οι δύο πιο κοινοί ιοί της γρίπης, παρουσιάζουν συνήθως εποχικότητα. Αυτό, ωστόσο, δεν φαίνεται ότι ισχύει για τον SARS-CoV-2, ο οποίος φαίνεται ότι θα κυκλοφορεί όλο το έτος, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Συγκεκριμένα, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η υγρασία και η θερμοκρασία δεν φαίνεται να επηρεάζουν τον SARS-CoV-2 όσο άλλους ιούς, η κυκλοφορία των οποίων είναι εντονότερη τους ξηρούς, κρύους μήνες του χειμώνα.

Η μετάδοση του SARS-CoV-2 είναι δυνατή σε θερμό κλίμα με υγρασία, όπως διαπιστώσαμε από την κυκλοφορία του ιού στις ΗΠΑ το καλοκαίρι, υποστήριξαν οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης.

Η έρευνα εξέτασε επιδημιολογικά δεδομένα από το Johns Hopkins University, καθώς και άλλους μεγάλους οργανισμούς υγείας, όπως ο WHO, το CDC, το Ευρωπαϊκό CDC και το CDC της Κίνας. Εξετάστηκαν επίσης δεδομένα από το Ιράν, την Ιταλία, τη Σιγκαπούρη, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, αλλά και 345 πόλεις της Κίνας.

Με βάση τα δεδομένα που αναλύθηκαν, διαπιστώθηκε ότι η μετάδοση του SARS-CoV-2 δεν επηρεάζεται ξεχωριστά από τη θερμοκρασία, την υγρασία ή τις μετακινήσεις του ανθρώπου. Μάλιστα, οι υψηλότερες θερμοκρασίες συνδέθηκαν με αυξημένη κυκλοφορία του ιού σε 122 πόλεις της Κίνας, όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες. Ο ιός είχε την ικανότητα να μεταδίδεται τόσο σε ψυχρό όσο και σε τροπικό κλίμα παγκοσμίως.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα παραπάνω αποτελέσματα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επηρεάζεται η ευκολία μετάδοσης του ιού από τη θερμοκρασία και την υγρασία, όπως συμβαίνει και με τη γρίπη.

Προς το παρόν, όπως υποστήριξαν, τα δεδομένα ουσιαστικά επιβεβαιώνουν ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης ανεξαρτήτως εποχής, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού δεν έχει ανοσία στον ιό.

Μέχρι να έχουμε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο ή να υπάρχει ανοσία της αγέλης, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα μολυνθούν οι ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα