Νέα Έρευνα Επιβεβαιώνει την Ανοσμία και την Αγευσία ως Πρώιμα Συμπτώματα του COVID-19

Μία νέα έρευνα από τις ΗΠΑ επιβεβαιώνει ότι η απώλεια της όσφρησης (ανοσμία) αποτελεί ένα πρώιμο σύμπτωμα του COVID-19, ιδιαίτερα στους ασθενείς με ήπια νόσηση.

Εξετάζοντας περισσότερους από 1.000 εθελοντές με συμπτώματα που ομοιάζουν γρίπη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτοί που παρουσίαζαν ανοσμία είχαν σχεδόν 10πλάσιο κίνδυνο να έχουν θετικές εξετάσεις για τον COVID-19.

«Το συχνότερο πρώτο σύμπτωμα της λοίμωξης από COVID-19 παραμένει ο πυρετός, ωστόσο το αίσθημα κόπωσης, η αγευσία και η ανοσμία εμφανίζονται επίσης πολύ συχνά ως πρώτο σύμπτωμα», είπε η ωτορινολαρυγγολόγος Carol Yan από το University of California San Diego.

Ποια είναι τα θετικά νέα; Αν παρουσιάσετε ανοσμία, γνωρίζετε πλέον ότι το σύμπτωμα αυτό δεν έχει μεγάλη διάρκεια και είναι συνήθως προγνωστικό ήπιας νόσησης από τον COVID-19.

Οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά 1.480 ασθενείς, εκ των οποίων περίπου οι 100 είχαν θετικές εξετάσεις για τον COVID-19. Στην ομάδα αυτή των ασθενών, η ανοσμία και η αγευσία ήταν συμπτώματα που εμφανίστηκαν σε υψηλά ποσοστά, ωστόσο βελτιώθηκαν σε 2-4 εβδομάδες, δηλαδή στο χρόνο που χρειάζεται για την ανάρρωση από τη λοίμωξη.

«Από τους ασθενείς με COVID-19 που παρουσίασαν ανοσμία, περισσότερο από το 70% ανέφερε ότι το σύμπτωμα αυτό υποχώρησε σύντομα, ενώ οι ασθενείς στους οποίους δεν υποχώρησε είχαν διαγνωστεί με COVID-19 πριν από μόλις λίγες ημέρες», είπε η Yan.

Συγκριτικά με τον πυρετό ή το αίσθημα κόπωσης, η ανοσμία και η αγευσία μπορεί συχνά να αγνοηθούν ή να αποδοθούν σε άλλα αίτια, γεγονός που σημαίνει ότι οι ασθενείς με τα παραπάνω συμπτώματα συνεχίζουν να μεταδίδουν τον ιό εν αγνοία τους.

Μετά τη δημοσίευση της παραπάνω έρευνας, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια κάνει πλέον εξετάσεις για COVID-19 σε ασθενείς που παρουσιάζουν τα παραπάνω δύο συμπτώματα, ενώ οι γιατροί θεωρούν την ανοσμία και την αγευσία συμπτώματα της λοίμωξης από τον ιό.

Φυσικά, αυτή είναι μία μόλις έρευνα και αποτελεί μικρό κομμάτι της παγκόσμιας προσπάθειας που γίνεται σήμερα για την αντιμετώπιση του COVID-19. Αν και ακόμα οι γνώσεις μας για τον ιό είναι πολύ περιορισμένες, κάθε έρευνα προσφέρει ένα μικρό λιθαράκι που μας φέρει πιο κοντά στον τελικό στόχο, βοηθώντας να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις για το μέλλον.

Μία άλλη παρατήρηση της νέας αυτής έρευνας ήταν ότι οι ασθενείς με πονόλαιμο έχουν 4-5 φορές μειωμένη πιθανότητα να διαγνωστούν τελικά με COVID-19. Η παρατήρηση αυτή βοηθά τους γιατρούς να ξεχωρίσουν ευκολότερα ποιοι είναι οι ασθενείς στους οποίους πρέπει να γίνουν εξετάσεις.

Σήμερα, η Νότια Κορέα, η Κίνα και η Ιταλία έχουν διαπιστώσει ότι περίπου το 1/3 των ασθενών με θετικές εξετάσεις για τον COVID-19 παρουσιάζει επίσης ανοσμία, σε ορισμένες περιπτώσεις χωρίς να παρουσιάζουν άλλα συμπτώματα. Η νέα έρευνα από τις ΗΠΑ ουσιαστικά επιβεβαιώνει τη θεωρία αυτή.

Σχεδόν το 71% των ασθενών με θετικές εξετάσεις για τον COVID-19 στην έρευνα από τις ΗΠΑ ανέφεραν ότι είχαν ανοσμία ή αγευσία. Συγκριτικά με άλλα συμπτώματα, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι τα δύο παραπάνω ήταν αυτά που συνδέθηκαν περισσότερο με τον COVID-19.

Αντίθετα με άλλες έρευνες, οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ εξέτασαν μόνο ασθενείς με ήπια συμπτώματα που δεν χρειάστηκαν διασωλήνωση. Αυτός είναι πιθανώς και ο λόγος που διαπιστώθηκαν τόσο υψηλά ποσοστά αγευσίας και ανοσμίας, πολύ υψηλότερα με αυτά που παρατηρήθηκαν σε άλλες χώρες.

Βασιζόμενοι στα αποτελέσματά τους, οι επιστήμονες τόνισαν ότι πιθανώς οι ασθενείς που παρουσιάζουν ήπια νόσηση παρουσιάζουν συνήθως συμπτώματα που σχετίζονται με τη γεύση και την όσφρηση, ενώ οι ασθενείς με σοβαρότερη συμπτωματολογία έχουν περισσότερες εκδηλώσεις από τους πνεύμονες.

Αν αυτό επιβεβαιωθεί, τότε η ανοσμία θα μπορεί να θεωρηθεί προγνωστικός παράγοντας για ήπια νόσηση και λιγότερο σοβαρή απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στον ιό.

Αν και υπάρχουν ακόμα αρκετά που δεν γνωρίζουμε, οι επιστήμονες από την Καλιφόρνια τόνισαν ότι από τα μέχρι σήμερα δεδομένα επιβεβαιώνεται ότι η ανοσμία και η αγευσία αποτελούν συμπτώματα του COVID-19.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Forum of Allergy & Rhinology.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα