Νέα Έρευνα Εξετάζει τη Συνδυαστική Θεραπεία με 3 Αντιιικά για τον COVID-19

Μία κλινική δοκιμή φάσης 2, διαπίστωσε ότι η συνδυαστική θεραπεία με 3 φάρμακα (ιντερφερόνη βήτα-1b, λοπιναβίρη-ριτοναβίρη και ριβαμπιρίνη) μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς τον COVID-19 στα ήπια ή μέτρια περιστατικά όταν χορηγείται μαζί με την τυπική αγωγή.

Η θεραπεία με τα παραπάνω φάρμακα μειώνει επίσης τη διάρκεια που ο ιός ανιχνεύεται στον οργανισμό του ασθενούς και μπορεί να μεταδοθεί σε άλλα άτομα.

Τα αποτελέσματα της νέας αυτής έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά 127 εθελοντές από τις 10 Φεβρουαρίου μέχρι τις 20 Μαρτίου 2020. Οι ασθενείς είχαν νοσηλευτεί σε 6 νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα και είχαν θετικές εξετάσεις για τον SARS-CoV-2.

Η θεραπεία με τον παραπάνω συνδυασμό φαρμάκων ξεκίνησε κατά μέσο όρο 5 ημέρες μετά την αρχική εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Η επιστημονική ομάδα χώρισε τυχαία τους 86 ασθενείς σε δύο ομάδες εκ των οποίων η μία έλαβε τα φάρμακα, ενώ η άλλη ήταν η ομάδα ελέγχου.

Στην ομάδα που έλαβε τα φάρμακα, η δοσολογία των ασθενών ήταν «400mg λοπιναβίρης και 100mg ριτοναβίρης κάθε 12 ώρες, 400mg ριμπαβιρίνης κάθε 12 ώρες και 3 δόσεις με 8 εκατομμύρια διεθνείς μονάδες ιντερφερόνης βήτα-1b μέρα παρά μέρα». Η παραπάνω θεραπεία χορηγήθηκε για 14 ημέρες.

Στην ομάδα ελέγχου, οι ασθενείς πήραν 400mg λοπιναβίρης και 100mg ριτοναβίρης κάθε 12 ώρες, επίσης για 14 ημέρες.

Ο Συνδυασμός Φαρμάκων «Καταστέλλει Γρήγορα» τον Ιό

Η έρευνα έδειξε ότι ο συνδυασμός των τριών φαρμάκων ήταν ασφαλής και πιο αποτελεσματικός σε σχέση με το συνδυασμό λοπιναβίρης-ριτοναβίρης στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του COVID-19, μειώνοντας τόσο τη διάρκεια που οι ασθενείς είναι μολυσματικοί, όσο και τη διάρκεια της νοσηλείας.

Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας ρινοφαρυγγικά δείγματα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η ολική κάθαρση του ιού ήταν 7 ημέρες σε όδους έπαιρναν το συνδυασμό φαρμάκων και 12 ημέρες στην ομάδα ελέγχου.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίστηκαν με παρόμοια ποσοστά στις δύο ομάδες ασθενών και περιελάμβαναν ναυτία (η οποία υποχώρησε χωρίς να χορηγηθεί θεραπεία) και διάρροια.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι η άμεση χορήγηση θεραπείας με ένα τριπλό συνδυασμό ατιιικών φαρμάκων σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια νόσηση από COVID-19 μπορεί να περιορίσει άμεσα την ποσότητα του ιού στον οργανισμό του ασθενούς, να ανακουφίσει από τα συμπτώματα και να μειώσει τη διάρκεια που είναι μολυσματικός», είπε ο επικεφαλής της έρευνας Kwok-Yung Yuen από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

«Ο συνδυασμός των παραπάνω φαρμάκων είναι ασφαλής και εύκολα ανεκτός από τους ασθενείς», πρόσθεσε ο επιστήμονας.

Ισχυρά Σημεία και Περιορισμοί της Έρευνας

Ο καθηγητής τόνισε, ωστόσο, ότι «αν και τα ευρήματά μας είναι ενθαρρυντικά, πρέπει να επανεξεταστούν σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ, οι οποίες θα επιβεβαιώσουν ότι η ιντερφερόνη βήτα-1b ως μονοθεραπεία ή σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του COVID-19 σε ασθενείς με σοβαρή νόσηση».

Η Dr Jenny Lo, από το Ruttonjee Hospital στο Χονγκ Κονγκ συμφώνησε με την παραπάνω δήλωση. Όπως τόνισε, η ιντερφερόνη βήτα-1β αποτελεί πιθανώς το σημαντικότερο φάρμακο στην παραπάνω συνδυαστική θεραπεία και πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω στην αντιμετώπιση του COVID-19.

«Οι ιντερφερόνες είναι φυσικές πρωτεΐνες, οι οποίες παράγονται ως απόκριση σε μία ιογενή λοίμωξη. Ελπίζουμε ότι η ιντερφερόνη βήτα-1b ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού να αντιμετωπίζει τον SARS-CoV-2», πρόσθεσε. «Οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ θα επιβεβαιώσουν ή θα απορρίψουν τη χρησιμότητα του φαρμάκου αυτού ως θεραπευτική επιλογή για τον COVID-19».

Οι επιστήμονες αναφέρθηκαν επίσης σε ορισμένους περιορισμούς της έρευνάς τους. Για παράδειγμα, τόσο οι γιατροί όσο και οι ασθενείς γνώριζαν ποια θεραπεία έκαναν, ενώ δεν υπήρχε ούτε ομάδα ελέγχου.

Παρά τα παραπάνω, η Dr Sarah Shalhoub από το Πανεπιστήμιο του Οντάριο στον Καναδά, ανέδειξε και ορισμένα θετικά στοιχεία της έρευνας. «Οι περισσότερες έρευνες σήμερα είναι αναδρομικές ή μελέτες παρατήρησης. Κατά συνέπεια, η σχεδίαση της παρούσας μελέτης μάς επιτρέπει να ξεπεράσουμε ορισμένους περιορισμούς που έχουν οι παραπάνω μελέτες και να καταλήξουμε σε σημαντικά αποτελέσματα».

«Η έρευνα μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη θεραπεία για τον SARS-CoV-2. Ωστόσο, όπως συμφώνησαν και οι ερευνητές της μελέτης, θα χρειαστεί να γίνουν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες έρευνες για να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα της ιντερφερόνης βήτα-1b ως μονοθεραπεία ή συνδυαστική θεραπεία στην αντιμετώπιση του COVID-19».

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα