Νέα Δεδομένα για τις Νευροψυχιατρικές Επιπλοκές του COVID-19

Μία μεγάλη έρευνα από τη Μεγάλη Βρετανία αποκάλυψε την έκταση των νευρολογικών και νευροψυχιατρικών επιπλοκών της λοίμωξης από COVID-19. Σύμφωνα με την έρευνα, αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν εγκεφαλικό επεισόδιο, ψυχώσεις, διαταραχή της νοητικής κατάστασης και συμπτώματα που ομοιάζουν άνοια.

«Οι γιατροί πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ασθενείς με COVID-19 μπορεί να παρουσιάσουν τις παραπάνω επιπλοκές. Αντίστοιχα, στους ασθενείς που παρουσιάζουν τα προαναφερθέντα οξέα νευρολογικά και ψυχιατρικά συμπτώματα, πρέπει να εξετάζεται η διάγνωση του COVID-19», υποστήριξαν οι επιστήμονες από το CoroNerve Study Group.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στις 25 Ιουνίου στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Psychiatry.

Διαταραχή της Νοητικής Κατάστασης, Νεοεμφανιζόμενες Ψυχώσεις

Στη φάση της ταχείας εξάπλωσης της πανδημίας, ο Benedict Michael, PhD, από το Πανεπιστήμιο του Liverpool και οι συνεργάτες του, ξεκίνησαν μία διαδικτυακή πλατφόρμα της οποία ονόμασαν CoroNerve, με σκοπό να εξετάσουν την έκταση των επιπλοκών του COVID-19 στον εγκέφαλο.

Από τις 2 Απριλίου μέχρι τις 26 Απριλίου, νευρολόγοι, ψυχίατροι και γιατροί της ΜΕΘ περιέγραψαν συνολικά 153 περιστατικά ασθενών με μέση ηλικία τα 71 χρόνια, οι οποίοι νοσηλεύτηκαν για COVID-19 και παρουσίασαν νευροψυχιατρικές επιπλοκές.

Από τους 125 εθελοντές για τους οποίους οι επιστήμονες είχαν όλα τα κλινικά δεδομένα, οι 114 (91%) είχαν επιβεβαιωμένη λοίμωξη με SARS-CoV-2, οι 6 (5%) είχαν σχεδόν σίγουρη λοίμωξη και οι 4 (9%) είχαν πιθανή λοίμωξη.

Η συχνότερη επιπλοκή ήταν ένα εγκεφαλοαγγειακό επεισόδιο, το οποίο παρατηρήθηκε σε 77 ασθενείς (62%), εκ των οποίων οι 57 (74%) παρουσίασαν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, οι 9 (12%) ενδοεγκεφαλική αιμορραγία  και 1 (1%) αγγειίτιδα του ΚΝΣ. Τα εγκεφαλοαγγειακά συμβάματα ήταν συχνότερα στους ασθενείς άνω των 60 ετών.

Η διαταραχή της νοητικής κατάστασης (που ορίζεται ως οξεία αλλαγή της της προσωπικότητας, της συμπεριφοράς, των γνωστικών λειτουργιών ή της συνείδησης) ήταν η δεύτερη συχνότερη επιπλοκή και εμφανίστηκε σε 39 (31%) ασθενείς. Από αυτούς, οι 9 (23%) παρουσίασαν απροσδιόριστη εγκεφαλοπάθεια και οι 7 (18%) εγκεφαλίτιδα.

Οι υπόλοιποι 23 (59%) ασθενείς με διαταραχή της νοητικής κατάστασης πληρούσαν τα κριτήρια διαφόρων ψυχιατρικών διαγνώσεων. Στους 21 (92%) η διάγνωση των παραπάνω ψυχιατρικών παθήσεων τέθηκε για πρώτη φορά.

10 (43%) από τους 23 ασθενείς με νευροψυχιατρικές διαταραχές είχαν νεοεμφανιζόμενη ψύχωση, 6 (26%) είχαν νευρογνωστικά σύνδρομα που ομοιάζουν άνοια, ενώ 4 (17%) είχαν διαταραχές του συναισθήματος. 7 (30%) ασθενείς παρουσίασαν κάποια άλλη ψυχιατρική διαταραχή, εκ των οποίων 1 περιστατικό κατατονίας και 1 περιστατικό μανίας.

Σχεδόν το 50% των ασθενών που παρουσίασαν διαταραχές της νοητικής κατάστασης ήταν κάτω των 60 ετών.

Αν και οι περισσότερες ψυχιατρικές διαγνώσεις θεωρήθηκαν νέες από τους γιατρούς, η πιθανότητα να προϋπήρχαν αδιάγνωστες πριν τη μόλυνση με τον SARS-CoV-2 δεν μπορεί να αποκλειστεί, όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες.

Η έρευνα αποτελεί «ένα σημαντικό πρώτο βήμα στις προσπάθειες που γίνονται για να κατανοήσουμε τις νευρολογικές επιπλοκές του COVID-19 στους ασθενείς, γεγονός που θα βοηθήσει να να καθοριστούν οι επόμενες κατευθύνσεις στην έρευνα της νευρολογίας για τον COVID-19», είπε ο Michael.

«Τώρα πρέπει να γίνουν πιο λεπτομερείς έρευνες προκειμένου να κατανοήσουμε τους βιολογικούς μηχανισμούς που ευθύνονται για τις παραπάνω επιπλοκές, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξερευνήσουμε πιθανές θεραπείες», πρόσθεσε.

Η Sarah Pett, PhD, από το University College London, η οποία είχε λάβει μέρος στην παραπάνω έρευνα, υποστήριξε ότι θα πρέπει να εξερευνήσουμε και τις επιπλοκές σε ασθενείς με ηπιότερη νόσηση από COVID-19 που δεν νοσηλεύτηκαν για τη λοίμωξη.

«Η έρευνά μας θέτει τις βάσεις για μεγαλύτερες έρευνες τόσο σε νοσοκομεία όσο και στην κοινότητα. Οι έρευνες αυτές θα βοηθήσουν να εκτιμηθεί η συχνότητα των παραπάνω επιπλοκών, οι ευπαθείς ομάδες γι’ αυτές, καθώς και ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπισή τους», είπε η Pett.

Μακροπρόθεσμες Επιπλοκές;

Όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας, η Brittany LeMonda, PhD, νευροψυχολόγος από το Lenox Hill Hospital στη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι τα υψηλά ποσοστά των νευροψυχιατρικών επιπλοκών του COVID-19 «είναι σίγουρα ανησυχητικά».

Αν και στο παρελθόν έχει αναφερθεί νευρολογικές επιπλοκές και σε άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, «τα ποσοστά τους στον COVID-19 είναι πολύ υψηλότερα απ’ όσο θα περιμέναμε».

«Δεν πιστεύω ότι έχουμε επαρκή δεδομένα αυτή τη στιγμή για να γνωρίζουμε ποια θα είναι η διάρκεια των παραπάνω επιπλοκών. Τυπικά υποχωρούν παράλληλα με τη λοίμωξη, ωστόσο ακόμα δεν γνωρίζουμε αν ισχύει το ίδιο και στον COVID-19», είπε η LeMonda.

Καθώς η πανδημία υποχωρεί, οι νευρολόγοι, οι ψυχίατροι και οι νευροψυχολόγοι μπορεί να παρατηρήσουν αύξηση στον αριθμό ασθενών με νευροψυχιατρικά κατάλοιπα από τον COVID-19, υποστήριξε η επιστήμονας.

Αν και η παρούσα μελέτη ασχολήθηκε μόνο με νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19, η LeMonda τόνισε ότι «και αρκετοί ασθενείς που παρουσίασαν ήπια νόσηση μπορεί να έχουν νευρολογικές επιπλοκές μετά την αποδρομή της νόσου».

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα