Νέα Δεδομένα για τις Διαφορές της COVID-19 σε Άνδρες και Γυναίκες

Οι άνδρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με τον SARS-CoV-2 και έχουν χειρότερη πρόγνωση από τις γυναίκες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, όπως διαπίστωσε μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες.

Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα από 100.000 εθελοντές που έκαναν εξετάσεις για τον ιό και παρατήρησε ότι οι άνδρες είχαν συχνότερα θετικές εξετάσεις συγκριτικά με τις γυναίκες. Επιπλέον, στους ασθενείς που χρειάστηκε να νοσηλευτούν για COVID-19, οι άνδρες παρουσίαζαν συχνότερα πνευμονικές και εξωπνευμονικές επιπλοκές, ενώ είχαν και υψηλότερο κίνδυνο να καταλήξουν από τον ιό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της έρευνας, οι παρατηρήσεις τους επιβεβαιώνουν ότι οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο από την COVID-19, κάτι που είχε παρατηρηθεί και από άλλες μελέτες στο παρελθόν. Όπως υποστήριξαν, είναι σημαντικό να διαπιστωθούν οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα ως προς τα κλινικά χαρακτηριστικά και την πορεία της νόσου, καθώς έτσι θα μπορούμε να αναπτύξουμε καλύτερες στρατηγικές για την αντιμετώπισή της και στα δύο φύλα.

Προς το παρόν οι μηχανισμοί που ενοχοποιούνται για τις διαφορές της COVID-19 ανάμεσα στα δύο φύλα δεν είναι ακόμα γνωστοί.

Θέλοντας να εξετάσουν αν οι άνδρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης, καθώς και αν έχουν χειρότερη πρόγνωση από την COVID-19 συγκριτικά με τις γυναίκες, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από το Houston Methodist COVID-19 Surveillance and Outcomes Registry, μία βάση δεδομένων που περιλαμβάνει ασθενείς από τα 8 νοσοκομεία του Houston Methodist στην πολιτεία του Τέξας.

Στην έρευνα εξετάστηκαν δεδομένα από άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 18 ετών που είχαν θετικές εξετάσεις PCR για τον ιό από τις 6 Μαρτίου μέχρι τις 22 Αυγούστου του 2020.

Στην ανάλυσή τους, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν επίσης κοινωνικοδημογραφικούς παράγοντες (ηλικία, φυλή, οικονομική κατάσταση και πληθυσμιακή πυκνότητα στην περιοχή διαμονής), συμπεριφορικούς παράγοντες (κάπνισμα) και συννοσηρότητες (δείκτης μάζας σώματος, υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, άσθμα, ιστορικό εμφράγματος, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, περιφερική αγγειακή νόσος, εγκεφαλοαγγειακή νόσος, άνοια, χρόνια πνευμονική νόσος, ηπατική νόσος, νεφρική νόσος, διαβήτης με ή χωρίς επιπλοκές, παραπληγία/ημιπληγία, καρκίνος και AIDS).

Από τους 96.473 εθελοντές που εξετάστηκαν συνολικά, το 15% είχε θετικές εξετάσεις για τον ιό. Μετά την προσαρμογή για κοινωνικοδημογραφικούς παράγοντες και συννοσηρότητες, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι άνδρες είχαν 39% αυξημένο κίνδυνο να έχουν θετικές εξετάσεις για COVID-19 συγκριτικά με τις γυναίκες. Αντίστοιχα, οι άνδρες είχαν 36% αυξημένο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία στη ΜΕΘ, 30% αυξημένο κίνδυνο να χρειαστούν διασωλήνωση και 44% αυξημένη πιθανότητα να καταλήξουν στο νοσοκομείο.

Οι παραπάνω παρατηρήσεις δεν προκαλούν έκπληξη. Εδώ και αρκετά χρόνια γνωρίζουμε ότι το ανδρικό φύλο συνδέεται με χειρότερη πρόγνωση από αρκετά λοιμώδη νοσήματα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Από τον Απρίλιο του 2020, μάλιστα, είχαν δημοσιευτεί δεδομένα από την Κίνα που έδειξαν ότι οι άνδρες είχαν υψηλότερα ποσοστά πνευμονίας, εισαγωγής στη ΜΕΘ ή θανάτου.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε σήμερα είναι σε ποιους παράγοντες αποδίδονται οι παραπάνω διαφορές. Προηγούμενες έρευνες που είχαν προσπαθήσει να δώσουν απάντηση στο παραπάνω ερώτημα εξετάζοντας τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος διαπίστωσαν ότι στις γυναίκες τα Τ λεμφοκύτταρα ανταποκρίνονται περισσότερο στην παρουσία ενός ιού, ενώ και τα Β λεμφοκύτταρα στην κυκλοφορία του αίματος αυξάνονται ταχύτερα σε σχέση με τους άνδρες.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα που παρατηρήθηκαν να αποδίδονται και σε συμπεριφορικούς παράγοντες. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, οι γυναίκες είναι πιο επιφυλακτικές σε σχέση με τους άνδρες σε πληθυσμιακό επίπεδο και επομένως τηρούν περισσότερο τα μέτρα πρόληψης του ιού.

Αυτή τη στιγμή, πάντως, οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν ότι οι διαφορές στη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος μπορούν να δικαιολογήσουν σε κάποιο βαθμό τη χειρότερη πρόγνωση των ανδρών από την COVID-19.

Το ανοσοποιητικό σύστημα των ανδρών, καθώς δεν μπορεί να εκκινήσει μία εξίσου ισχυρή απόκριση με αυτό των γυναικών, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τον ιό μπορεί να δυσλειτουργεί.

Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι ο αυξημένος κίνδυνος χειρότερης πρόγνωσης από COVID-19 στους άνδρες διατηρήθηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Το επόμενο βήμα θα είναι να εξεταστούν περαιτέρω οι διαφορές ανάμεσα σε δύο φύλα σε συνδυασμό με τη φυλή στην οποία ανήκουν οι ασθενείς.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα