Νέα Δεδομένα για τα Υψηλότερα Ποσοστά Θνησιμότητας της COVID-19 στους Άνδρες

Μία νέα μελέτη από το Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) επιβεβαίωσε ότι οι άνδρες έχουν υψηλότερη θνησιμότητα από τον COVID-19 σε σχέση με τις γυναίκες. Στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό Frontiers in Immunology, οι επιστήμονες από το BIDMC εξερεύνησαν τους διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με το φύλο και επηρεάζουν την ευαισθησία στον COVID-19, την πορεία της νόσου, καθώς και την απόκριση στα εμβόλια.

«Στην πανδημία του COVID-19 έχουμε διαπιστώσει σημαντική διαφορά στη θνησιμότητα ανάμεσα στα δύο φύλα, η οποία διατηρείται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», είπε ο Vaishali R. Moulton, MD, PhD, συγγραφέας της έρευνας και αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Τμήμα Ρευματολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας του BIDMC. «Εκτός από τις διαφορές στη συμπεριφορά και τον τρόπο ζωής που παρατηρούνται ανάμεσα στα δύο φύλα, υπάρχουν επίσης διαφορές στα χρωμοσώματα του φύλου, τις ορμόνες του φύλου, καθώς και το μικροβίωμα οι οποίες μπορούν να εξηγήσουν εν μέρει τη διαφορά στη θνησιμότητα από τον COVID-19 ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες».

Ο Moulton και οι συνεργάτες του (Nirupa Gadi, Samantha C. Wu και Allison P. Spihlman) αναγνώρισαν ότι οι δημογραφικές διαφορές ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες προδιαθέτουν διαφορετικά το κάθε φύλο ως προς τον κίνδυνο COVID-19. Στους άνδρες, για παράδειγμα, τα ποσοστά καπνίσματος, καρδιαγγειακής νόσου και υπέρτασης είναι υψηλότερα. Οι παραπάνω παράγοντες έχουν συνδεθεί στο σύνολό τους με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19. Οι γυναίκες, αντιθέτως, εργάζονται συχνότερα στον τομέα της υγείας, γεγονός που πιθανώς αυξάνει τον κίνδυνο έκθεσης στον ιό.

Αρκετές έρευνες που εξέτασαν τόσο πειραματόζωα όσο και ανθρώπους εθελοντές έχουν διαπιστώσει επίσης ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν συνήθως ισχυρότερη ανοσιακή απόκριση σε σχέση με τους άνδρες, γεγονός που πιθανώς συνδέεται με αυξημένη ευαισθησία σε φλεγμονώδη και αυτοάνοσα νοσήματα. Εξετάζοντας τη διαθέσιμη βιβλιογραφία σχετικά με τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα αναφορικά με τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα γονίδια που βρίσκονται στο χρωμόσωμα Χ, τις ορμόνες του φύλου, τον υποδοχέα ACE2 και το μικροβίωμα, οι επιστήμονες κατέληξαν ότι ο φύλο αποτελεί σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει τόσο την ανοσία όσο και την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στις λοιμώξεις, ωστόσο συχνά αγνοείται από τις έρευνες.

«Οι κλινικές δοκιμές εμβολίων και φαρμάκων για τον COVID-19 θα πρέπει να εξετάσουν το φύλο ως παράγοντα κατά τον υπολογισμό και την εκτίμηση των αποτελεσμάτων», είπε ο Moulton. «Η κατανόηση των παραπάνω παραγόντων θα μας επιτρέψει να κατανοήσουμε καλύτερα τους μηχανισμούς του COVID-19, αναπτύσσοντας παράλληλα αποτελεσματικές θεραπείες και εμβόλια ειδικά για το κάθε φύλο».

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα