Μπορεί η Ηλικία να Επηρεάσει την Αποτελεσματικότητα των Εμβολίων της COVID-19;

Οι ηλικιωμένοι παράγουν συνήθως λιγότερα αντισώματα ενάντια στον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association. Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες του αίματος που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα μετά τη λοίμωξη ή τον εμβολιασμό για ένα παθογόνο.

Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες της μελέτης, οι ηλικιωμένοι που έχουν εμβολιαστεί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης συγκριτικά με άτομα νεαρότερης ηλικίας που έχουν κάνει επίσης κάποιο από τα διαθέσιμα εμβόλια.

Στη μελέτη τους, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι, αν και η απόκριση αντισωμάτων στους ηλικιωμένους ήταν περιορισμένη, ήταν επαρκής για την πρόληψη της λοίμωξης και της σοβαρής νόσησης στους περισσότερους ασθενείς.

Οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι τα αποτελέσματά τους προσφέρουν έναν ακόμα λόγο για να ενισχυθούν οι προσπάθειες εμβολιασμού του πληθυσμού.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι ο εμβολιασμός περιορίζει την ταχύτητα εξάπλωσης του ιού, καθώς και την πιθανότητα εμφάνισης νέων στελεχών, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους ασθενείς οι οποίοι διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο επαναμολύνσεων.

«Όσο περισσότερα άτομα εμβολιάζονται, τόσο δυσκολότερο είναι για τον ιό να κυκλοφορήσει στην κοινότητα. Οι ηλικιωμένοι δεν είναι 100% προστατευμένοι αν έχουν εμβολιαστεί. Ιδανικά, θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί και όλα τα άτομα στο περιβάλλον τους. Το γεγονός αυτό πρακτικά αναδεικνύει τη σημαντικότητα του εμβολιασμού για την προστασία μίας κοινότητας», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Fikadu Tafesse, καθηγητής μοριακής βιολογίας και ανοσολογίας στην ιατρική σχολή του OHSU.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν την ανοσιακή απόκριση σε δείγματα αίματος από 50 εθελοντές 2 εβδομάδες μετά τη 2η δόση του εμβολίου της Pfizer για την COVID-19. Τα δείγματα των εθελοντών χωρίστηκαν σε ηλικιακές ομάδες και ακολούθως εκτέθηκαν (σε δοκιμαστικούς σωλήνες) στο αρχικό στέλεχος της πανδημίας, καθώς και στο στέλεχος Γάμμα (P.1) που πρωτοεμφανίστηκε στη Βραζιλία.

Οι νεαρότεροι εθελοντές (20-30 ετών) είχαν σχεδόν 7 φορές ισχυρότερη απόκριση αντισωμάτων συγκριτικά με τους εθελοντές 70-82 ετών. Μάλιστα, στα εργαστηριακά πειράματα παρατηρήθηκε γραμμική συσχέτιση ανάμεσα στην ηλικία και τα επίπεδα των αντισωμάτων. Συγκεκριμένα, όσο νεαρότερος ήταν ένας εθελοντής, τόσο ισχυρότερη ήταν η απόκριση αντισωμάτων που παρουσίασε μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης, αυτό δείχνει ότι οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν πιθανώς περισσότερο από τα νέα στελέχη του SARS-CoV-2.

Κατά συνέπεια, είναι σημαντικότερο να εμβολιαστούν, καθώς γνωρίζουμε σήμερα ότι ο εμβολιασμός σε αυτή την ηλικιακή ομάδα μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στην ήπια και τη σοβαρή νόσηση στο ενδεχόμενο μίας μόλυνσης με τον ιό.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα