Η Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια Συνδέεται με Αυξημένο Κίνδυνο Διασωλήνωσης στην COVID-19

Ο κίνδυνος διασωλήνωσης για COVID-19 σε ασθενείς με διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι πάνω από 5 φορές αυξημένος συγκριτικά με αυτούς που δεν παρουσιάζουν το παραπάνω σύμπτωμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέα έρευνας από τη Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα, ο αυξημένος κίνδυνος αυτός ήταν ανεξάρτητος από τους τυπικούς παράγοντες κινδύνου για τη διασωλήνωση στους ασθενείς με COVID-19.

«Οι ασθενείς με προϋπάρχουσες αγγειακές βλάβες που σχετίζονται με το διαβήτη, όπως η αμφιβληστροειδοπάθεια, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διασωλήνωσης και εισαγωγής στη ΜΕΘ», υποστήριξε ο επικεφαλής της παραπάνω έρευνας, Janaka Karalliedde, MBBS, PhD.

Η έρευνά τους είναι η πρώτη που αναδεικνύει την διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια ως ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την COVID-19.

«Η έρευνά μας βοηθά τους γιατρούς να εκτιμήσουν ευκολότερα αν ένας ασθενής διατρέχει αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19 εξετάζοντας το ιστορικό διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας ή άλλων αγγειακών επιπλοκών του διαβήτη», υποστήριξαν οι επιστήμονες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Diabetes Research and Clinical Practice.

Ιστορικό Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας και Πρόγνωση COVID-19

Η συχνότητα της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας είναι περίπου 55% στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 και 30% στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, κατά μέσο όρο.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει τα αγγεία στο σύνολο του οργανισμού. Κατά συνέπεια, οι επιστήμονες της παρούσας έρευνας αναρωτήθηκαν αν το ιστορικό αμφιβληστροειδοπάθειας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19.

Η έρευνα παρατήρησης εξέτασε συνολικά 187 διαβητικούς ασθενείς (179 με διαβήτη τύπου 2 και 8 με διαβήτη τύπου 1) οι οποίοι νοσηλεύτηκαν για COVID-19 από τις 12 Μαρτίου μέχρι τις 7 Απριλίου 2020.

Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες, το δείγμα που εξετάστηκε στην έρευνά τους ήταν αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού. Το 44% των ασθενών ήταν αφρικανοί, το 39% ήταν καυκάσιοι και το 17% άνηκε σε άλλες φυλές. Η μέση ηλικία ήταν τα 68 χρόνια (22-97) και το 60% ήταν άνδρες.

67 ασθενείς (36%) είχαν διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, στο 20% των οποίων ήταν αρκετά προχωρημένη.

Οι επιστήμονες εξέτασαν ακολούθως αν η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια συνδέεται με σοβαρότερη νόσηση από COVID-19 και ανάγκη διασωλήνωσης.

Από τους συνολικά 187 ασθενείς, το 26% διασωληνώθηκε. Από αυτούς, το 45% είχε διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι οι ασθενείς με την παραπάνω επιπλοκή του διαβήτη είχαν πάνω από 5 φορές αυξημένο κίνδυνο διασωλήνωσης.

Το 32% των ασθενών που εξετάστηκε στην έρευνα τελικά κατέληξε, ωστόσο οι επιστήμονες δεν παρατήρησαν σύνδεση ανάμεσα στη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και τον κίνδυνο θανάτου από COVID-19.

«Συνολικά, ο αριθμός των διαβητικών ασθενών που εισήλθαν στη ΜΕΘ ήταν υψηλότερος. Μετά από προσαρμογή για διάφορους παράγοντες, διαπιστώσαμε ότι η αμφιβληστροειδοπάθεια συνδέεται ανεξάρτητα με αυξημένο κίνδυνο εισαγωγής στη ΜΕΘ και διασωλήνωσης», τόνισε ο Karalliedde.

Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι εξ’ αιτίας του σχεδιασμού της, η μελέτη δεν είναι δυνατό να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Καταλήγοντας, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι θα πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες προκειμένου να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς της σύνδεσης ανάμεσα στην αμφιβληστροειδοπάθεια και τη σοβαρή νόσηση από COVID-19.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα