Για Ποιους Λόγους Μπορεί να Καθυστερήσει η Κυκλοφορία ενός Εμβολίου για τον COVID-19;

Σε λιγότερο από 1 έτος, αρκετές φαρμακευτικές εταιρίες έχουν ήδη αναπτύξει εμβόλια για τον COVID-19, αρκετά από τα οποία βρίσκονται στα τελευταία στάδια των κλινικών δοκιμών. Αρκετοί ειδικοί, μεταξύ των οποίων και ο Dr Anthony Fauci, διευθυντής του National Institute of Allergies and Infectious Diseases των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ένα από τα παραπάνω εμβόλια μπορεί να εγκριθεί μέχρι το τέλος του έτους και να κυκλοφορήσει ευρέως μέχρι τα μέσα του 2021.

Ωστόσο, η παραπάνω εκτίμηση βασίζεται σε ένα ιδανικό σενάριο.

Μετά την έγκριση του εμβολίου, μία διαδικασία η οποία θα πρέπει να ξεπεράσει αρκετά εμπόδια, όπως διαπιστώσαμε ήδη με τα εμβόλια της Johnson & Johnson και της AstraZeneca, θα πρέπει να παραχθούν, να διανεμηθούν, να αποθηκευτούν και να χορηγηθούν εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου σε όλο τον κόσμο.

Η κυκλοφορία ενός νέου εμβολίου στην αγορά δεν είναι κάτι απλό. Εκτός από το ίδιο το εμβόλιο, θα χρειαστούμε και εργαλεία για τη χορήγησή του (πχ. φιαλίδια και σύριγγες), χώρους ψυγείου για την αποθήκευσή του, προστατευτικό εξοπλισμό γι’ αυτούς που θα το χορηγήσουν, ασφαλείς χώρους στους οποίους μπορεί να χορηγηθεί το εμβόλιο, καθώς και ένα σύστημα για να μπορούμε να ελέγξουμε ποιος έχει λάβει το εμβόλιο και ποιος όχι.

Μέσα σε λίγους μήνες θα χρειαστούμε εκατοντάδες εκατομμύρια φιαλίδια, σύριγγες, καθώς και άλλες προμήθειες που πιθανώς δεν είναι εύκολο να παρασκευαστούν σε τόσο μεγάλη κλίμακα.

Αν υπάρχει έλλειψη σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω προμήθειες (ακόμα και σε κάτι απλό, όπως τα γυάλινα φιαλίδια που θα μπει το εμβόλιο), η διανομή του εμβολίου μπορεί να καθυστερήσει για εβδομάδες ή ακόμα και μήνες.

Πίεση στην Αλυσίδα Παραγωγής

Προκειμένου να χορηγηθεί το εμβόλιο, θα χρειαστούμε εκατομμύρια φιαλίδια, βελόνες και σύριγγες. Οι γιατροί, καθώς και οι άλλοι επαγγελματίες υγείας που θα χορηγήσουν το εμβόλιο, θα χρειαστούν επίσης προστατευτικό εξοπλισμό και επιδέσμους.

Στην αρχή του έτους παρατηρήθηκαν μεγάλες ελλείψεις σε είδη προστατευτικού εξοπλισμού, αναπνευστήρες και προμήθειες για τις εξετάσεις διάγνωσης του ιού. Οι γραμμές παραγωγής δεν ήταν έτοιμες να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση και χρειάστηκαν μήνες προκειμένου να υπάρχει ξανά επαρκής διαθεσιμότητα.

Εκείνη την εποχή κανένας δεν ήξερε ότι η επιδημία στην Κίνα θα εξελιχθεί σε πανδημία, ωστόσο σήμερα γνωρίζουμε ότι στο άμεσο μέλλον θα χρειαστούμε είδη για την διανομή του εμβολίου, κατά συνέπεια υπάρχει χρόνος προετοιμασίας.

Οι εταιρίες που παρασκευάζουν υλικά όπως φιαλίδια και σύριγγες έχουν ήδη ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των παραπάνω από το Μάρτιο. Καθώς γνωρίζουμε ότι σύντομα θα εγκριθεί ένα εμβόλιο, έχουν ληφθεί ήδη αρκετά μέτρα για να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχουν διαθέσιμες προμήθειες.

Οι περισσότερες χώρες είναι επίσης προετοιμασμένες για ένα δεύτερο ή τρίτο κύμα κρουσμάτων το χειμώνα, επομένως έχουν παραλάβει ήδη προστατευτικό εξοπλισμό για τους επαγγελματίες υγείας και όχι μόνο.

Πού θα Χορηγείται το Εμβόλιο;

Ένα μεγάλο ερώτημα για αρκετούς γιατρούς και ασθενείς σήμερα αφορά τις τοποθεσίες που θα χορηγείται το εμβόλιο. Αν και υπάρχουν αρκετές επιλογές (φαρμακεία, δημόσια νοσοκομεία, σχολεία) σήμερα ακόμα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Άλλα εμβόλια, όπως αυτό της γρίπης, μπορούν να χορηγηθούν και στα σχολεία, ωστόσο είναι άγνωστο ακόμα αν θα είναι ανοιχτά όταν θα κυκλοφορήσει το εμβόλιο. Στο ενδεχόμενο αυτό, μπορεί να παρατηρηθεί συνωστισμός σε νοσοκομεία ή φαρμακεία, κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί.

Η αβεβαιότητα σχετικά με τους χώρους που θα χορηγείται το εμβόλιο έχει δημιουργήσει δυσκολίες στην προετοιμασία των καταλλήλων οργανισμών για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Η Ειδική Κατάψυξη του Εμβολίου Μπορεί να Καθυστερήσει τη Διανομή του

Τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και αυτό της Moderna χρειάζεται να αποθηκευτούν σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τα περισσότερα νοσοκομεία δεν διαθέτουν τα ειδικά ψυγεία που χρειάζονται για τα παραπάνω εμβόλια, τα οποία είναι μάλιστα και ιδιαίτερα ακριβά.

Καθώς ακόμα δεν γνωρίζουμε αν θα εγκριθεί ένα από τα παραπάνω εμβόλια, τα νοσοκομεία δεν μπορούν να αγοράσουν τους ακριβούς καταψύκτες που χρειάζονται για την αποθήκευσή τους.

Η Pfizer ανακοίνωσε προσφάτως ότι αν εγκριθεί το εμβόλιό της, θα φεύγει από το εργοστάσιο παραγωγής μαζί με ξηρό πάγο που θα διατηρεί το εμβόλιο για 10 ημέρες. Η ανακοίνωση αυτή έκανε αρκετά νοσοκομεία να σκεφτούν αν θα πρέπει να αγοράσουν ξηρό πάγο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις σε αυτή την ψυκτική μέθοδο.

Τα νοσοκομεία και οι γιατροί προσπαθούν σήμερα να προετοιμαστούν για διάφορα ενδεχόμενα. Γίνονται προσπάθειες για την αγορά ψυγείων ή ξηρού πάγου, αναπτύσσονται σχέδια για τη χορήγηση των εμβολίων πριν εξαντληθεί ο ξηρός πάγος, ενώ υπάρχουν και προετοιμασίες για το ενδεχόμενο που θα εμφανιστούν ελλείψεις και ορισμένες δόσεις του εμβολίου θα πρέπει να πεταχθούν.

Παρακολούθηση των Εμβολιασθέντων

Τα περισσότερα από τα υποψήφια εμβόλια θα χορηγούνται σε δύο δόσεις με διαφορά λίγων εβδομάδων.

Και οι δύο δόσεις θα είναι απαραίτητες προκειμένου να διασφαλιστεί ανοσία, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν ο ασθενής έχει λάβει 1 ή 2 δόσεις.

Τα εμβόλια δεν είναι επίσης δυνατό να αναμιχθούν. Για παράδειγμα, ένας ασθενής που έλαβε την πρώτη δόση του εμβολίου της Pfizer δεν μπορεί να λάβει τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Moderna.

Μία πλατφόρμα μεγάλης κλίμακας (σε εθνικό επίπεδο) θα μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να διαπιστώσουν ποιές δόσεις έχει κάνει ο κάθε ασθενής.

Συμπέρασμα

Καταλαβαίνουμε από τα παραπάνω ότι η κυκλοφορία ενός νέου εμβολίου στην αγορά δεν είναι κάτι απλό. Εκτός από το εμβόλιο θα χρειαστούμε επίσης προμήθειες (όπως φιαλίδια, σύριγγες και προστατευτικό εξοπλισμό), μονάδες αποθήκευσης του εμβολίου, ασφαλείς χώρους για τη χορήγηση του εμβολίου, καθώς και ένα σύστημα για να παρακολουθήσουμε ποιος έχει εμβολιαστεί.

Οποιοδήποτε πρόβλημα σε κάποιον από τους παραπάνω μηχανισμούς θα καθυστερήσει αρκετά την κυκλοφορία του εμβολίου.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα