Εμβόλιο Οξφόρδης/AstraZeneca: Μειωμένη η Αποτελεσματικότητά του Ενάντια στο Νοτιοαφρικανικό Στέλεχος

Το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca δεν μπορεί να προστατεύσει από την ήπια ή μέτρια νόσηση στους ασθενείς που έχουν μολυνθεί με το Νοτιοαφρικανικό στέλεχος του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.

Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Witwatersrand. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της «η προστασία που προσφέρει το εμβόλιο ενάντια στην ήπια-μέτρια νόσηση από COVID-19 είναι πολύ περιορισμένη» για το στέλεχος της Νότιας Αφρικής.

Μία θετική παρατήρηση ήταν ότι κανένας από τους περίπου 2000 ασθενείς που έλαβαν το εμβόλιο δεν παρουσίασε σοβαρή νόσηση.

Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο μπορεί πιθανώς να προστατεύσει από τα σοβαρότερα συμπτώματα της νόσου, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε μελλοντικές μελέτες για να επιβεβαιωθεί το παραπάνω.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της έρευνας, η οποία ακόμα δεν έχει περάσει από peer-review, «τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι οι μεταλλάξεις του στελέχους της Νότιας Αφρικής θα επιτρέψουν στον ιό να συνεχίσει να κυκλοφορεί σε πληθυσμούς με υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης».

Πρόσθεσαν επίσης ότι ο κίνδυνος μέτριας-σοβαρής νόσησης στο δείγμα που εξετάστηκε ήταν σχετικά χαμηλός, καθώς ελάχιστοι εθελοντές ήταν σε ευπαθείς ομάδες για την COVID-19.

Η Sarah Gilbert, επικεφαλής της ανάπτυξης του εμβολίου από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, υποστήριξε ότι ακόμα κι αν το εμβόλιο δεν μπορεί να περιορίσει τον συνολικό αριθμό των περιστατικών από το νέο στέλεχος, περιορίζει τα ποσοστά θανάτου, νοσηλειών και σοβαρής νόσησης, κάτι που ουσιαστικά είναι το ζητούμενο σε αυτή την περίοδο.

Τόνισε επίσης ότι θα χρειαστεί κάποιον χρόνο προκειμένου να διαπιστώσουμε ποια είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην αντιμετώπιση του Νοτιοαφρικανικού στελέχους σε ασθενείς της τρίτης ηλικίας.

Η AstraZeneca υποστήριξε ότι το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει από τη σοβαρή νόσηση, καθώς η δραστηριότητα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων είναι συγκρίσιμη με αυτή άλλων εμβολίων της COVID-19, ιδιαίτερα όταν η διαφορά ανάμεσα στις 2 δόσεις είναι 8-12 εβδομάδες.

Η εταιρία έχει ήδη ξεκινήσει να αναπτύσσει ένα εμβόλιο που θα στοχεύει ειδικά τις μεταλλάξεις του Νοτιοαφρικανικού στελέχους, το οποίο σύμφωνα με τις παρούσες εκτιμήσεις αναμένεται να κυκλοφορήσει το φθινόπωρο.

Η Μεγάλη Βρετανία θέλοντας να αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν την εξάπλωση του νέου στελέχους σκοπεύει να συνεχίσει το μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού και να κάνει τοπικά μαζικούς ελέγχους, όπου εμφανίζονται περιστατικά με το στέλεχος αυτό.

Στη χώρα έχουν εμβολιαστεί ήδη σχεδόν 11 εκατομμύρια άτομα με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech ή αυτό της Οξφόρδης/AstraZeneca.

Η AstraZeneca δεν έχει καταφέρει να προσφέρει τις δόσεις του εμβολίου που είχαν συμφωνηθεί, γεγονός που έχει δημιουργήσει δυσφορία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ελβετία συνιστούν το εμβόλιο της εταιρίας να μην χορηγείται σε ηλικιωμένους, καθώς τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητά του σε αυτό τον πληθυσμό είναι πολύ περιορισμένα.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα