Εμβόλιο COVID-19: Είναι Επικίνδυνη η Χορήγησή του σε Ασθενείς που Νοσούν από τον Ιό;

Οι ασθενείς που νοσούν από COVID-19 πρέπει να παραμένουν στο σπίτι τους σε καραντίνα προκειμένου να προληφθεί η μετάδοση του ιού. Ο εμβολιασμός για τον SARS-CoV-2 δεν αποτελεί εξαίρεση στην παραπάνω οδηγία.

Αν γνωρίζετε ότι ήρθατε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα της COVID-19, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να παραμείνετε στο σπίτι σας για 14 ημέρες, σύμφωνα με τις παρούσες οδηγίες. Αν μετά το πέρας της παραπάνω διάρκειας δεν έχετε συμπτώματα, κατά πάσα πιθανότητα δεν είστε πλέον μολυσματικοί και μπορείτε να βγείτε από το σπίτι.

Για τους ασθενείς με ενεργό λοίμωξη, σύμφωνα με τις παρούσες οδηγίες, το ραντεβού για το εμβόλιο της COVID-19 θα πρέπει να αναβάλλεται μέχρι ο ασθενής να μπορεί να βγει από την καραντίνα.

Η οδηγία αυτή αφορά τους ασθενείς που μολύνονται με τον ιό SARS-CoV-2 τόσο πριν όσο και μετά την 1η δόση του εμβολίου και ενώ δεν έχουν λάβει ακόμα τη 2η δόση.

Όταν μολυνθούμε με τον ιό SARS-CoV-2, δηλαδή τον ιό που προκαλεί COVID-19, το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να παράγει αντισώματα ειδικά για τον ιό. Τα κύτταρα που παράγουν τα παραπάνω αντισώματα έχουν μνήμη και μπορούν να αντιμετωπίσουν άμεσα τον ιό που προκάλεσε τη νόσηση. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα αυτή τη στιγμή, η ανοσία που αναπτύσσεται μετά την ανάρρωση από τη φυσική λοίμωξη έχει διάρκεια τουλάχιστον 90 ημέρες.

Ως αποτέλεσμα, εξετάζεται αυτή τη στιγμή ως μέτρο σε αρκετές χώρες η καθυστέρηση του εμβολιασμού για 3 μήνες στα άτομα με πρόσφατο ιστορικό φυσικής λοίμωξης, κυρίως λόγω της χαμηλής διαθεσιμότητας των εμβολίων.

Διερεύνηση των Συμπτωμάτων

Στα κέντρα εμβολιασμού, πριν τη χορήγηση του εμβολίου, ο γιατρός θα λάβει το ιστορικό του ασθενούς και θα εξετάσει την παρουσία συμπτωμάτων. Ο ασθενής συνήθως απαντά επίσης σε μία σειρά ερωτήσεων σχετικά με τα συχνότερα συμπτώματα της COVID-19.

Ο στόχος αυτή τη στιγμή είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα το ταχύτερο δυνατό. Επομένως, η καθυστέρηση του εμβολιασμού εξ’ αιτίας της παρουσίας συμπτωμάτων πιθανώς αποτελεί εμπόδιο στην παραπάνω προσπάθεια.

Επιπλέον, ορισμένα συμπτώματα της COVID-19, όπως ο πυρετός, το ρίγος και οι μυαλγίες, αποτελούν επίσης ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου. Το γεγονός αυτό καθιστά δύσκολο τον προσδιορισμό του αιτίου των παραπάνω συμπτωμάτων και συγκεκριμένα αν αυτά αποδίδονται σε λοίμωξη ή στην ανοσιακή απόκριση που προκαλεί το εμβόλιο.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου διαρκούν συνήθως 12-36 ώρες, επομένως αν εμβολιαστήκατε θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 1 ημέρα για να δείτε αν θα υποχωρήσουν τα συμπτώματά σας.

Σύμφωνα με τις παρούσες οδηγίες, αν δεν γνωρίζετε που αποδίδονται τα συμπτώματα που παρουσιάσατε μετά τον εμβολιασμό, θα πρέπει να περιμένετε. Αν τα συμπτώματα παραμείνουν για περισσότερο από 24 ώρες, σίγουρα θα πρέπει να διερευνήσετε τα αίτιά τους.

Συμπέρασμα

Σήμερα δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιες είναι οι επιδράσεις του εμβολίου σε έναν ασθενή που έχει ενεργό λοίμωξη από COVID-19. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν επίσης δεδομένα που να δείχνουν ότι επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα ή η ασφάλεια του εμβολίου. Τέλος, ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της ενεργού λοίμωξης πιθανώς δεν θα ενισχύσει την ανοσιακή απόκριση ενάντια σε αυτή.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα