Εγκρίθηκε το Εμβόλιο της Οξφόρδης στη Μεγάλη Βρετανία: Τι Σημαίνει Αυτό για τις Υπόλοιπες Χώρες;

Η Μεγάλη Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca για την COVID-19, οι πρώτες δόσεις του οποίου θα χορηγηθούν την πρώτη εβδομάδα του 2021. Το εμβόλιο αυτό είναι το 2ο που λαμβάνει έγκριση στη χώρα μετά από αυτό της Pfizer.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου, με τις οποίες θα εμβολιαστούν 50 εκατομμύρια άτομα. Η Αυστραλία έχει παραγγείλει πάνω από 50 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, ενώ ο Καναδάς 20 εκατομμύρια. Συνολικά αναμένεται να διατεθούν παγκοσμίως πάνω από 2.5 δισεκατομμύρια δόσεις, εκ των οποίων αρκετές θα φτάσουν και στην Ελλάδα.

Το εμβόλιο θα χορηγείται σε 2 πλήρεις δόσεις, μία προσέγγιση η οποία όπως διαπιστώθηκε στις κλινικές δοκιμές έχει 62% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη του ιού.

Ποια είναι η Χρησιμότητα του Εμβολίου;

Το Δεκέμβριο, η έγκριση και κυκλοφορία του εμβολίου της Pfizer ήταν ένα σημείο-σταθμός στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Ωστόσο, παρά την υψηλή αποτελεσματικότητα που έχει το συγκεκριμένο εμβόλιο, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τη μαζική χορήγησή του, μία από τις οποίες είναι η δυσκολία της μαζικής παραγωγής του.

Λόγω της μεγάλης παγκόσμιας ζήτησης που υπάρχει σήμερα για το εμβόλιο της Pfizer, η εταιρία αδυνατεί να προσφέρει τις απαιτούμενες δόσεις, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ελλείψεις.

Η δυσκολία της μεταφοράς και της αποθήκευσης του εμβολίου έχει σταθεί επίσης εμπόδιο στη μαζική χορήγησή του στον πληθυσμό.

Καταλαβαίνουμε, επομένως, ότι θα χρειαστούμε και άλλα εμβόλια προκειμένου να επιτύχουμε όσο το δυνατόν υψηλότερη πληθυσμιακή κάλυψη.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα αρκετά αναπάντητα ερωτήματα τόσο αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στους ηλικιωμένους, όσο και στο χρόνο που πρέπει να χορηγείται η κάθε δόση.

Πώς Διαφέρει το Εμβόλιο Αυτό από τα Υπόλοιπα Εμβόλια;

Τα 3 πιο προχωρημένα εμβόλια σήμερα μεταφέρουν τμήμα του γενετικού υλικού του ιού, το οποίο μεταφέρεται στα κύτταρα του ανθρώπου και οδηγεί σε παραγωγή της πρωτεΐνης ακίδας η οποία παρουσιάζεται στην εξωτερική τους επιφάνεια. Το γεγονός αυτό εκκινεί μία ανοσιακή απόκριση για τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη.

Το εμβόλιο της Οξφόρδης χρησιμοποιεί έναν αδενοϊό για τη μεταφορά του RNA, ενώ τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna χρησιμοποιούν τη νεότερη τεχνολογία του mRNA.

Δεδομένα για το εμβόλιο της Οξφόρδης έδειξαν ότι το τελευταίο έχει 62% αποτελεσματικότητα όταν χορηγείται σε 2 δόσεις, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 94% και το 95% των εμβολίων της Moderna και Pfizer, αντίστοιχα.

Ωστόσο, στις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης, οι εθελοντές που είχαν λάβει αρχικά μισή δόση και στη συνέχεια ολόκληρη παρουσίασαν καλύτερη απόκριση στο εμβόλιο. Στο παραπάνω σχήμα χορήγησης, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου προσέγγιζε το 90%.

Τα δεδομένα για το παραπάνω σχήμα κρίθηκαν ελλιπή από το UK Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency, επομένως δεν δόθηκε έγκριση σε αυτή την προσέγγιση.

Ένα πλεονέκτημα που έχει το εμβόλιο της Οξφόρδης σε σχέση με τα υπόλοιπα εμβόλια είναι ότι μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία ψυγείου, αντίθετα με το εμβόλιο της Pfizer που διατηρείται στους -75°C και το εμβόλιο της Moderna που αποθηκεύεται στους -20°C. Το γεγονός αυτό διευκολύνει τη μεταφορά και αποθήκευση του εμβολίου σε αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες πιθανώς δεν θα έχουν πρόσβαση σε ψυγεία που μπορούν να επιτύχουν τόσο χαμηλές θερμοκρασίες.

Τι Σημαίνει η Έγκριση του Εμβολίου της Οξφόρδης στη Μεγάλη Βρετανία για τον Υπόλοιπο Κόσμο;

Το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι πολύ φθηνότερο σε σχέση με τα υπόλοιπα (μόλις 2-3$ ανά δόση), γεγονός που το καθιστά μία οικονομικότερη επιλογή για τις χώρες που θέλουν να επιτύχουν υψηλό ποσοστό ανοσίας.

Σήμερα, το εμβόλιο αυτό παρασκευάζεται στην Ευρώπη, αλλά και στην Ινδία και αποτελεί μέρος του COVAX initiative, επομένως θα είναι μάλλον το πρώτο εμβόλιο που θα χορηγηθεί σε αναπτυσσόμενες χώρες το 2021.

Τα εμβόλια της Κίνας και της Ρωσίας αναμένεται επίσης να χορηγηθούν σε αρκετές χώρες του κόσμου. Η Κίνα έχει ήδη επενδύσει σημαντικά ποσά στη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης στις Αφρικανικές χώρες, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές αν τα κίνητρά της είναι αλτρουιστικά ή οικονομικά.

Αν και θα ήταν ευτυχές η πανδημία να αντιμετωπιστεί ως ένα πρόβλημα της παγκόσμιας υγείας, δεν αποκλείεται τα εμβόλια να χρησιμοποιηθούν ως βάση για την ανάπτυξη νέων πολιτικών σχέσεων.

Ο μαζικός εμβολιασμός του παγκοσμίου πληθυσμού είναι ένα τεράστιο εγχείρημα η επιτυχία του οποίου θα εξαρτηθεί από μία σειρά παράγοντες.

Προκειμένου να γνωρίζουμε ποια θα είναι η συμβολή του εμβολίου της Οξφόρδης σε αυτή την προσπάθεια, θα χρειαστεί αρκετός καιρός. Ωστόσο, προς το παρόν είναι θετικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα εμβόλια.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα