COVID-19: Περισσότερα τα Β Λεμφοκύτταρα σε Όσους Νόσησαν και Κάνουν 1 Δόση των Εμβολίων

Ορισμένοι ασθενείς που κάνουν τα εμβόλια mRNA της COVID-19 παρουσιάζουν ισχυρότερη απόκριση σε σχέση με άλλους. Αν και η ανοσιακή απόκριση είναι ικανοποιητική σε όλα τα άτομα που εμβολιάζονται, οι ασθενείς που έχουν ιστορικό λοίμωξης από COVID-19 τελικά παρουσιάζουν ισχυρότερη ανοσιακή απόκριση και καλύτερη ανοσία, όπως διαπίστωσε μία νέα μελέτη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Reports. Οι δύο κύριοι συγγραφείς της μελέτης, ο Marc Jenkins, PhD και η Kathryn Pape, PhD, είναι ειδικοί στα Β λεμφοκύτταρα, δηλαδή τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που παράγουν αντισώματα.

«Τα Β λεμφοκύτταρα μνήμης είναι αυτά που παράγουν ταχέως αντισώματα όταν επανεκτεθούμε σε έναν ιό. Ο μηχανισμός έχει μεγάλη σημασία, ιδιαίτερα όταν έχει περάσει αρκετός χρόνος από τον εμβολιασμό και επομένως τα αντισώματα έχουν περιοριστεί», εξήγησε ο Jenkins. «Η έρευνά μας έδειξε ότι οι ασθενείς με ιστορικό COVID-19 που κάνουν και τις δύο δόσεις ενός mRNA εμβολίου έχουν τελικά μεγαλύτερο αριθμό Β λεμφοκυττάρων μνήμης σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν ιστορικό COVID-19 πριν τον εμβολιασμό τους».

Συγκεκριμένα, οι παρατηρήσεις της έρευνας ήταν:

  • Οι ασθενείς με ιστορικό λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 είχαν μεγαλύτερο αριθμό ειδικών Β λεμφοκυττάρων για την πρωτεΐνη ακίδα πριν τον εμβολιασμό τους. Μετά την 1η δόση των mRNA εμβολίων ο αριθμός των λεμφοκυττάρων αυτών αυξήθηκε κατακόρυφα, ωστόσο μετά τη 2η δόση δεν παρατηρήθηκε αντίστοιχη αύξηση.
  • Παρά την ασθενή απόκριση που παρατηρείται στη 2η δόση των mRNA εμβολίων, οι ασθενείς με ιστορικό COVID-19 έχουν τελικά μεγαλύτερο αριθμό Β λεμφοκυττάρων ειδικών για την πρωτεΐνη ακίδα σε σχέση με αυτούς που εμβολιάστηκαν αλλά δεν είχαν ιστορικό COVID-19.
  • Τα Β λεμφοκύτταρα μνήμης στους ασθενείς με ιστορικό COVID-19 παράγον αντισώματα που προσδένονται ισχυρότερα στην πρωτεΐνη ακίδα του SARS-CoV-2 συγκριτικά με αυτά των εμβολιασμένων ατόμων που δεν έχουν ιστορικό λοίμωξης με τον ιό.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα οφέλη από τον εμβολιασμό για τους ασθενείς με ιστορικό COVID-19 είναι σημαντικά. Μάλιστα, αν εμβολιαστούν αυτοί οι ασθενείς μπορούν να περιορίσουν ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο νέας λοίμωξης με τον ιό σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό», υποστήριξε ο Jenkins. «Αν και αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε ποιος αριθμός Β λεμφοκυττάρων μνήμης απαιτείται για να είμαστε προστατευμένοι από τη λοίμωξη, τα δεδομένα μας έδειξαν ότι οι ασθενείς με ιστορικό COVID-19 που κάνουν 1 δόση είναι αυτοί που έχουν τη μικρότερη πιθανότητα να χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις».

Η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης έχει ξεκινήσει ήδη μία μελέτη στην οποία εξετάζει την ανοσιακή απόκριση των Β λεμφοκυττάρων σε εμβολιασμένα άτομα με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα