COVID-19: Η Ηλικία Δεν Επηρεάζει τον Κίνδυνο Μόλυνσης με τον Ιό

Σύμφωνα με τελευταία δεδομένα ερευνών, η ηλικία ενός ατόμου δεν επηρεάζει τον κίνδυνο μόλυνσης με τον SARS-CoV-2. Ωστόσο, μετά τη μόλυνση, η προχωρημένη ηλικία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου που συνδέεται με σοβαρή νόσηση και θάνατο από τον ιό.

Σήμερα έχουμε πλέον αρκετά δεδομένα για την πανδημία του COVID-19 και γνωρίζουμε ότι οι ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας παρουσιάζουν συχνότερα σοβαρή νόσηση από τον ιό, ενώ και τα ποσοστά θνησιμότητας είναι υψηλότερα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

Μία ομάδα επιστημόνων από το Hokkaido University εξέτασε δεδομένα ασθενών από την Ιαπωνία, την Ισπανία και την Ιταλία με σκοπό να εξετάσει την ηλικία ως παράγοντα κινδύνου για τη μόλυνση και τη νόσηση από COVID-19. Όπως διαπιστώθηκε, ο κίνδυνος μόλυνσης με τον SARS-CoV-2 δεν παρουσίαζε διαφοροποίηση ανάλογα με την ηλικία. Ωστόσο, η ηλικία αποτελούσε έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση και τη θνησιμότητα από τον ιό. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports.

Η αρχική υπόθεση των ερευνητών ήταν ότι ο αυξημένος αριθμός θανάτων σε ασθενείς της τρίτης ηλικίας αποδίδεται σε ένα από τα δύο ακόλουθα αίτια. Πρώτον, η ηλικία επηρεάζει τον κίνδυνο μόλυνσης (κάτι που μπορεί να διαπιστωθεί από τον αριθμό των περιστατικών) ή, δεύτερον, η ηλικία επηρεάζει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης (κάτι που μπορεί να διαπιστωθεί από τα ποσοστά θνησιμότητας).

Οι επιστήμονες αποφάσισαν να αναλύσουν δεδομένα από την Ιταλία, την Ισπανία και την Ιαπωνία με σκοπό να διαπιστώσουν αν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην ηλικία, τον κίνδυνο μόλυνσης και τη σοβαρότητα της νόσησης. Οι 3 παραπάνω χώρες είναι αυτές που έχουν δώσει τα περισσότερα δεδομένα ασθενών με COVID-19. Το Μάιο του 2020, η θνησιμότητα (αριθμός θανάτων ανά 100.000) στην Ιταλία ήταν 382.3, στην Ισπανία ήταν 507.2, ενώ στην Ιαπωνία ήταν 13.2. Ωστόσο, παρά τη μεγάλη διαφορά στη θνησιμότητα ανάμεσα στις 3 χώρες, η ηλικιακή κατανομή των θανάτων ήταν παρόμοια.

Οι επιστήμονες ανέπτυξαν ακολούθως έναν μαθηματικό μοντέλο με σκοπό να εκτιμήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης σε κάθε ηλικιακή ομάδα σε διάφορες συνθήκες. Έλαβαν επίσης υπόψη τις κοινωνικές επαφές κάθε ηλικίας, καθώς και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης σε κάθε χώρα.

Το παραπάνω μοντέλο έδειξε ότι η ηλικία δεν επηρεάζει τον κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό, ωστόσο, επηρεάζει αρνητικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου.

Οι παρατηρήσεις της έρευνας ουσιαστικά δείχνουν ότι τα άτομα νεαρής ηλικίας δεν διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό. Κατά συνέπεια, μπορούν να μολυνθούν από αυτόν και να τον μεταδώσουν εξίσου εύκολα με τους ασθενείς μεγαλυτέρων ηλικιών και άρα θα πρέπει να εφαρμόζουν τα μέτρα πρόληψης με την ίδια συνέπεια.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα