Υπάρχουν Οφέλη από τις Ημικρανίες;

Μπορεί να υπάρχουν οφέλη από τις ημικρανίες; Η ερώτηση αυτή θα φανεί περίεργη σε αρκετούς ασθενείς που υποφέρουν από τις παραπάνω κεφαλαλγίες. Η ημικρανία είναι μία κοινή, κληρονομική και συχνά εξουθενωτική νόσος που επηρεάζει άτομα που βρίσκονται στις αναπαραγωγικές ηλικίες. Έχει σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο αγγειακών νόσων όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και το έμφραγμα του μυοκαρδίου, καθώς και ψυχιατρικά νοσήματα όπως η κατάθλιψη και η αγχώδης διαταραχή. Με τι οφέλη, λοιπόν, μπορεί να συνδέεται η ημικρανία;

Οι Ημικρανίες Προστατεύουν από το Διαβήτη Τύπου 2

Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι, στις γυναίκες, η ενεργός ημικρανία προστατεύει από την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2. Στην έρευνα αυτή, η οποία εξέτασε σχεδόν 75.000 γυναίκες για 10 χρόνια, όσες είχαν ημικρανία είχαν 20-30% μειωμένη πιθανότητα να παρουσιάσουν διαβήτη τύπου 2 στη διάρκεια της μελέτης, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν είχαν ιστορικό ημικρανίας. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι αν η ημικρανία βελτιωνόνταν και οι κεφαλαγίες υποχωρούσαν, ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη παρουσίαζε αύξηση. Η παραπάνω παρατήρηση υποστηρίζει τη θεωρία ότι η ημικρανία έχει προστατευτική δράση ενάντια στο διαβήτη και η σύνδεση μεταξύ των δύο νόσων δεν είναι τυχαία.

Αρκετοί ειδικοί για την κεφαλαλγία είχαν παρατηρήσει στο παρελθόν ότι οι ασθενείς με ημικρανία δεν παρουσιάζουν διαβήτη στην ίδια συχνότητα με τον γενικό πληθυσμό, επομένως το εύρημα αυτό δεν ήταν απρόσμενο. Ο μηχανισμός που εξηγεί την πραπάνω σύνδεση, ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφής. Δηλαδή, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος προφανής λόγος που μία κεφαλαλγία βελτιώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και ενισχύει τη δράση της ινσουλίνης. Αν εξετάσουμε το παραπάνω φαινόμενο από μία άλλη σκοπιά, ίσως τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα έχουν προστατευτική δράση από την εμφάνιση κεφαλαλγίας. Μία άλλη εξήγηση μπορεί να αφορά την CGRP, ένα πρωτεϊνικό μόριο που δρα και στις δύο παθήσεις και μπορεί να είναι ο παράγοντας που τις συνδέει.

Η έρευνα που κατέληξε στην παραπάνω σύνδεση είχε μεγάλο μέγεθος και είχε διεξαχθεί με μεγάλη λεπτομέρεια. Οι δύο περιορισμοί που είχε ήταν ότι μελέτησε μόνο γυναίκες και ο πληθυσμός που εξετάστηκε ήταν κυρίως λευκές εργαζόμενες στον τομέα της υγείας. Παρά τους περιορισμούς αυτούς, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους μπορούν να επεκταθούν και σε άλλους πληθυσμούς.

Οι Ημικρανίες Προστατεύουν από τον Αλκοολισμό

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας άλλης έρευνας, οι ασθενείς που πάσχουν από ημικρανία έχουν μειωμένη πιθανότητα να παρουσιάσουν αλκοολισμό. Η παραπάνω σύνδεση είναι αρκετά λογική, καθώς πολλοί ασθενείς με ημικρανίες αποφεύγουν το αλκοόλ επειδή μπορεί να προκαλέσει κεφαλαλγία.

Οι Ημικρανίες Μπορεί να Προσφέρουν ένα Εξελικτικό Πλεονέκτημα

Αρκετές έρευνες έχουν προσπαθήσει να διαπιστώσουν αν οι ημικρανίες προσφέρουν κάποιο εξελικτικό πλεονέκτημα. Γενικά, οι κληρονομικές παθήσεις που μειώνουν τη λειτουργικότητα ενός ατόμου, έχουν χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης μακροπρόθεσμα με αποτέλεσμα σιγά σιγά να εξαλείφονται εντελώς. Ωστόσο, μετά από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, η ημικρανία παραμένει μέχρι σήμερα και επηρεάζει ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού.

Διάφορες θεωρίες έχουν προσπαθήσει να δώσουν εξήγηση στο παραπάνω φαινόμενο. Μία από αυτές υποστηρίζει ότι η ημικρανία μπορεί να εμφανίστηκε αρχικά ως προειδοποιητικός μηχανισμός για την είσοδο συγκεκριμένων τοξινών στον οργανισμό. Η αποφυγή των ουσιών αυτών λόγω του φόβου μίας επικείμενης κεφαλαλγίας οδηγούσε πιθανώς σε καλύτερη υγεία και εξελικτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άτομα χωρίς ημικρανία που κατανάλωναν τις τοξίνες αυτές χωρίς συμπτώματα και επομένως υπέφεραν από τις επιπλοκές τους. Η ημικρανία με τη μορφή που τη γνωρίζουμε σήμερα μπορεί να αναπτύχθηκε ως αποτέλεσμα υπερδραστηριότητας και υπερευαισθησίας σε αυτό το πρωτόγονο προειδοποιητικό σύστημα.

Παρά τις πρακτικές και καθημερινές συνέπειες σε όσους υποφέρουν από τις ημικρανίες, φαίνεται ότι τελικά ίσως υπάρχουν κάποια οφέλη από αυτές.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Φωτογραφία: Mislav Marohnić

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα