Τι Περιέχουν τα Συμπληρώματα Διατροφής;

Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων σήμερα παίρνει συμπληρώματα, με αρκετούς από αυτούς να λαμβάνουν τα σκευάσματα αυτά χωρίς την έγκριση του γιατρού τους. Ακόμα και αυτοί που απευθύνονται στον γιατρό τους, ωστόσο, συχνά δεν λαμβάνουν τις απαντήσεις που θα ήθελαν σχετικά με συγκεκριμένα σκευάσματα. Καθώς ο αριθμός των συμπληρωμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά σήμερα είναι πολύ μεγάλος, ο γιατρός δεν μπορεί πάντοτε να γνωρίζει με λεπτομέρεια τις επιδράσεις του κάθε σκευάσματος. Αυτό αποδίδεται σε διάφορα αίτια, ωστόσο το δύο σημαντικότερα είναι:

  • Τα περισσότερα συμπληρώματα δεν ελέγχονται ως μέθοδος πρόληψης ή θεραπείας για καμία από τις παθήσεις για τις οποίες διαφημίζονται.
  • Η βιομηχανία των συμπληρωμάτων δεν υπόκειται στους ίδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς με τα φάρμακα. Ως αποτέλεσμα, τα συστατικά που αναφέρονται στη συσκευασία δεν ανταποκρίνονται πάντοτε στα πραγματικά συστατικά του σκευάσματος.

Ως αποτέλεσμα, ο γιατρός πιθανώς δεν γνωρίζει αν το κάθε σκεύασμα είναι ασφαλές ή αποτελεσματικό.

Μας Ενδιαφέρουν τα Συστατικά που Αναγράφονται στην Ετικέτα;

Φυσικά! Θεωρείται δεδομένο ότι πρέπει να γνωρίζουμε τι περιέχει το κάθε συμπλήρωμα που καταναλώνουμε. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι ετικέτες των συμπληρωμάτων:

  • Περιγράφουν λανθασμένα τη δόση του συμπληρώματος, με αποτέλεσμα να παίρνετε μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα από αυτή που αναγράφεται.
  • Αναφέρουν τα σωστά συστατικά αλλά δεν έχουν πληροφορίες για τις αλληλεπιδράσεις τους με άλλα φάρμακα ή την πιθανότητα να επιδεινώσουν μία προϋπάρχουσα νόσο. Για παράδειγμα, η χονδροϊτίνη (η οποία λαμβάνεται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας) μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία σε ασθενείς που παίρνουν αντιπηκτικά ή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας.
  • Δεν αναφέρουν ορισμένες ουσίες. Συχνά, τα συμπηρώματα περιέχουν επιπλέον ουσίες οι οποίες ενισχύουν τη δράση τους. Για παράδειγμα, ορισμένα συμπληρώματα για την απώλεια βάρους περιέχουν απαγορευμένες διεγερτικές ουσίες.

Αν και τα παραπάνω προβλήματα είναι γνωστά εδώ και αρκετά χρόνια, ο έλεγχος στα συμπληρώματα είναι πολύ περιορισμένος. Ως αποτέλεσμα, ο γιατρός σας δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι τα συστατικά που αναγράφονται στην ετικέτα βρίσκονται πράγματι στο συμπλήρωμα.

Οι Ετικέτες με Ψευδή Στοιχεία Αποτελούν Κοινό Φαινόμενο

Στο παρελθόν, οι έρευνες για διάφορα συμπληρώματα είχαν διαπιστώσει σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα συστατικά που αναγράφονται στην ετικέτα ενός συμπληρώματος με αυτά που περιέχει στην πραγματικότητα. Μία μελέτη εξέτασε 3 διαφορετικά συμπληρώματα για τη μνήμη. Όπως διαπιστώθηκε, τα 2 από αυτά είχαν μηδενική ποσότητα της ενεργού ουσίας, ενώ το τρίτο είχε αρκετές άγνωστες χημικές ουσίες, γεγονός που δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες για την ασφάλειά του.

Μία άλλη, πολύ μεγαλύτερη έρευνα, διαπίστωσε ότι το πρόβλημα της ανακρίβειας στα συστατικά των συμπληρωμάτων είναι πολύ μεγαλύτερο. Οι επιστήμονες ανέλυσαν συγκεκριμένα σκευάσματα τα οποία είχαν εξεταστεί από το FDA των ΗΠΑ ανάμεσα στα έτη 2007 και 2016. Όπως διαπίστωσαν, 776 συμπληρώματα διατροφής και άλλα σκευάσματα περιείχαν ουσίες που δεν αναγράφονται στη συσκευασία, μεταξύ των οποίων:

  • Σιβουτραμίνη (Meridia) σε συμπληρώματα για την απώλεια βάρους. Το φάρμακο αυτό είχε εγκριθεί το 1997 για την απώλεια βάρους, ωστόσο αποσύρθηκε το 2010 καθώς διαπιστώθηκε ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου.
  • Στεροειδή ή φάρμακα με στεροειδείς δράσεις σε συμπληρώματα για την αύξηση της μυϊκής μάζας.

Περίπου το 20% των παραπάνω συμπληρωμάτων περιείχαν περισσότερες από 1 ουσίες που δεν αναγράφονται στη συσκευασία τους. Πιο πρόσφατες αναλύσεις έδειξαν ότι το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και είναι πιθανώς πάνω από 30%.

Τι Μπορείτε να Κάνετε

Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με κάποιο συμπλήρωμα που παίρνετε, μία επιλογή είναι να σταματήσετε τη λήψη του. Ιδιαίτερα αν δεν πάσχετε από κάποια νόσο για την οποία ενδείκνυται η χρησιμοποίηση του συγκεκριμένου συμπληρώματος και δεν έχετε την έγκριση του γιατρού σας, πιθανώς θα πρέπει να αποφύγετε το συμπλήρωμα. Αν το συμπλήρωμα σάς έχει χορηγθεί από τον γιατρό σας, ωστόσο, συμβουλευτείτε τον πριν διακόψετε τη λήψη του.

Συμπέρασμα

Το πρόβλημα της ανακρίβειας στις συσκευασίες των συμπληρωμάτων δεν είναι κάτι που θα λυθεί άμεσα. Οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να αναλάβουν ενεργό ρόλο στον έλεγχο των σκευασμάτων και να επιβεβαιώνουν ότι τα συμπληρώματα περιέχουν πράγματι τις ουσίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους.

Μέχρι τότε, αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με τα περιεχόμενα ενός συμπληρώματος, δεν αξίζει να ρισκάρετε την υγεία σας προσπαθώντας να τη βελτιώσετε. Προτιμήστε ασφαλείς και δοκιμασμένες προσεγγίσεις και ρωτήστε τον γιατρό ή το φαρμακοποιό σας ποια σκευάσματα πρέπει να επιλέξετε.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα