Σκωληκοειδεκτομή: Πώς Επηρεάζει τον Κίνδυνο Νόσου του Parkinson;

Μία νέα έρευνα από τις ΗΠΑ παρατήρησε σύνδεση ανάμεσα στη σκωληκοειδεκτομή και τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Parkinson. Οι ερευνητές συνέκριναν δεδομένα από ασθενείς που είχαν κάνει χειρουργική αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης τα οποία και συνέκριναν με αντίστοιχα δεδομένα εθελοντών που δεν είχαν κάνει την επέμβαση αυτή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, όσοι είχαν κάνει σκωληκοειδεκτομή είχαν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να παρουσιάσουν νόσο του Parkinson στη μετέπειτα ζωή τους. Τα ευρήματα αυτά δεν αποτελούν έκπληξη καθώς προηγούμενες έρευνες είχαν παρατηρήσει ότι υπάρχει σύνδεση εντέρου-εγκεφάλου στη νόσο του Parkinson.

Οι προηγούμενες έρευνες που είχαν εξετάσει το ρόλο της σκωληκοειδούς απόφυσης είχαν καταλήξει σε αντικρουόμενα αποτελέσματα αναφορικά με τη σκωληκοειδεκτομή και συγκεκριμένα αν αυτή αυξάνει ή μειώνει τον κίνδυνο νόσου του Parkinson.

Για παράδειγμα, μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2016 στο Movement Disorders και είχε εξετάσει σχεδόν 1.5 εκατομμύρια άτομα διαπίστωε ότι οι ασθενείς που είχαν κάνει σκωληκοειδεκτομή είχαν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Parkinson στο μέλλον.

Εν αντιθέσει, μία έρευνα του 2018 από το Science Translational Medicine με 1.6 εκατομμύρια άτομα συνέδεσε τη σκωληκοειδεκτομή με μειωμένο κίνδυνο και καθυστέρηση στην εμφάνισης της νόσου του Parkinson.

Τα αποτελέσματα των παραπάνω δύο ερευνών δημιούργησαν αρκετό ενδιαφέρον στην επιστημονική κοινότητα και ως αποτέλεσμα διεξήχθη η παρούσα έρευνα στην οποία εξετάστηκαν συνολικά 62.2 εκατομμύρια αρχεία ασθενών από 26 συστήματα υγείας των ΗΠΑ.

Σε ένα άρθρο σχετικά με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gastroenterology, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι δεν υπήρχαν επαρκή επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με τη σκωληκοειδεκτομή και τον κίνδυνο εμφάνισης νόσου του Parkinson.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Μοχάμμεντ Σερίφ, θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της μελέτης στο συνέδριο Digestive Disease Week που θα διεξαχθεί στις 18-21 Μαΐου στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ.

Νόσος του Parkinson, Α-Συνουκλεΐνη και Έντερο

Η νόσος του Parkinson είναι μία πάθηση στην οποία καταστρέφονται σταδιακά τα κύτταρα του εγκεφάλου στην περιοχή που ελέγχει την κίνηση. Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν ακαμψία, τρόμο, βραδυκινησία και διαταραχές της ισορροπίας.

Η νόσος εμφανίζεται συχνότερα στην τρίτη ηλικία και, μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί κάποια θεραπεία που σταματά ή επιβραδύνει την πορεία της.

Μία οδός που εξετάζεται είναι αυτή της α-συνουκλεΐνης, μίας πρωτεΐνης που παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της νόσου του Parkinson. Αν και δεν γνωρίζουμε ποια είναι η λειτουργία της πρωτεΐνης στα υγιή άτομα, στους ασθενείς με νόσο του Parkinson η α-συνουκλεΐνη σχηματίζει τοξικές εναποθέσεις (που λέγονται σωμάτια Lewy).

Ο Δρ Σερίφ δήλωσε ότι οι πιο πρόσφατες έρευνες έχουν βρει εναποθέσεις α-συνουκλεΐνης στον πεπτικό σωλήνα των ασθενών στα πρώιμα στάδια της νόσου του Parkinson.

«Αυτός είναι ο λόγος», εξήγησε, «που οι επιστήμονες ανά τον κόσμο έχουν αρχίσει να ερευνούν τον γαστρεντερικό σωλήνα, συμπεριλαμβανομένης και της σκωληκοειδούς απόφυσης, για στοιχεία σχετικά με την εμφάνιση της νόσου του Parkinson».

Σκωληκοειδεκτομή και Αυξημένος Κίνδυνος Νόσου του Parkinson

Από τα συνολικά 62.2 εκατομμύρια αρχεία ασθενών που ανέλυσαν οι ερευνητές, ταυτοποιήθηκαν συνολικά 488.190 ασθενείς που είχαν κάνει σκωληκοειδεκτομή. Από αυτούς, οι 4.470 (0.92%) διαγνώστηκαν με νόσο του Parkinson.

Στους υπόλοιπους 61.7 εκατομμύρια ασθενείς έγιναν συνολικά 177.230 (0.29%) διαγνώσεις νόσου του Parkinson.

Η ομάδα παρατήρησε επίσης ότι ο σχεδόν 3 φορές αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης νόσου του Parkinson μετά από μία σκωληκοειδεκτομή ήταν ανεξάρτητος από την ηλικία, το φύλο ή τη φυλή.

«Η έρευνα δείχνει μία καθαρή συσχέτιση ανάμεσα στη σκωληκοειδεκτομή και τη νόσο του Parkinson, ωστόσο χρειάζονται σίγουρα περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί η σύνδεση αυτή και να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που εμπλέκονται», κατέληξε ο Σερίφ.

Φωτογραφία: brett jordan

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα