Πόσο Παραμένει η Νικοτίνη στον Οργανισμό;

Η νικοτίνη είναι η ουσία που βρίσκεται στο τσιγάρο και τα προϊόντα καπνού και προκαλεί εθισμό. Όταν κάποιος καπνίζει ένα τσιγάρο, ο οργανισμός απορροφά σχεδόν το 90% της νικοτίνης που αυτό περιέχει. Ίχνη της νικοτίνης παραμένουν στον οργανισμό ακόμα και αρκετή ώρα μετά την αποδρομή των επιδράσεών της. Στο παρόν άρθρο, θα εξετάσουμε πόσο χρόνο χρειάζεται ο οργανισμός για να απομακρύνει τη νικοτίνη και αν είναι δυνατό να επιταχυνθεί η παραπάνω διαδικασία.

Για πόσο Χρόνο Παραμένει στον Οργανισμό η Νικοτίνη;

Δύο ώρες μετά το κάπνισμα ενός τσιγάρου, ο οργανισμός θα έχει απομακρύνει σχεδόν το 1/2 της νικοτίνης που εισπνεύθηκε. Αυτό σημαίνει ότι η ημίσεια ζωή της νικοτίνης είναι σχεδόν 2 ώρες. Ο μικρός αυτός χρόνος ημίσειας ζωής σημαίνει ότι οι άμεσες επιδράσεις της νικοτίνης υποχωρούν ταχέως, με αποτέλεσμα ο καπνιστής να χρειάζεται σύντομα μία επόμενη δόση.

Όταν η νικοτίνη εισέρχεται στον οργανισμό, διασπάται σε περισσότερες από 20 διαφορετικές ουσίες, μεταξύ των οποίων η κοτινίνη, η αναβασίνη και η νορνικοτίνη. Οι παραπάνω ουσίες απομακρύνονται τελικά με τα ούρα.

Διάφορες εξετάσεις αίματος χρησιμοποιούνται από τους γιατρούς για τον υπολογισμό των επιπέδων της νικοτίνης και των προϊόντων της:

  • Στα ούρα
  • Στο αίμα
  • Στο σίελο
  • Στις τρίχες
  • Στα νύχια

Σύμφωνα με το American Association for Clinical Chemistry, μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 2 εβδομάδες από το κάπνισμα ενός τσιγάρου για να μειωθούν τα επίπεδα κοτινίνης στο αίμα σε βαθμό που να προσεγγίζουν αυτά ενός μη καπνιστή. Στα ούρα, χρειάζονται μερικές εβδομάδες ακόμα μέχρι τα επίπεδα να μειωθούν αρκετά.

Όσο περισσότερο καπνίζει κάποιος, τόσο περισσότερο παραμένει η νικοτίνη στον οργανισμό. Η ακριβής διάρκεια που χρειάζεται για να απομακρυνθεί η νικοτίνη από τον οργανισμό μπορεί να παρουσιάζει διαφοροποιήσεις:

  • Η νικοτίνη παραμένει στον οργανισμό για μεγαλύτερη διάρκεια στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.
  • Οι γυναίκες επεξεργάζονται τη νικοτίνη ταχύτερα από τους άνδρες, ιδιαίτερα αν λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια.
  • Ο οργανισμός θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να απομακρύνει τη νικοτίνη σε άτομα που καπνίζουν περισσότερο και για μεγαλύτερη διάρκεια.

Πόσο Διαρκεί το Σύνδρομο Στέρησης της Νικοτίνης;

Η σοβαρότητα και η διάρκεια των συμπτωμάτων του συνδρόμου στέρησης διαφέρει ανάλογα με τον αριθμό των τσιγάρων και τη διάρκεια του καπνίσματος.

Σύμφωνα με μία έρευνα του 2010, όσοι καπνίζουν 5 ή λιγότερα τσιγάρα την ημέρα δεν παρουσιάζουν σημαντικά σωματικά συμπτώματα στέρησης καθώς ο οργανισμός τους δεν έχει μεγάλη εξάρτηση από τη νικοτίνη. Τα συμπτώματα στέρησης της νικοτίνης κορυφώνονται λίγες ημέρες ή εβδομάδες μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Η πρώτη εβδομάδα είναι συνήθως η δυσκολότερη και τα συμπτώματα υποχωρούν σταδιακά μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Οι φυσικές και ψυχολογικές επιδράσεις του συνδρόμου στέρησης νικοτίνης περιλαμβάνουν:

  • Άγχος και στρες
  • Ευερεθιστότητα
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Κατάθλιψη
  • Ανησυχία
  • Δυσκολία στη συγκέντρωση
  • Αυξημένη όρεξη

Η επιθυμία για κάπνισμα συχνά παραμένει ακόμα και μετά την απομάκρυνση του συνόλου της νικοτίνης από τον οργανισμό και την αποδρομή των φυσικών συμπτωμάτων. Αυτό αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι ο ασθενής έχει συνηθίσει να καπνίζει. Η επιθυμία για νικοτίνη μπορεί να είναι εντονότερη σε καταστάσεις έντονου στρες ή σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Κάπνισμα και Ηλεκτρονικό Τσιγάρο

Οι εξετάσεις νικοτίνης μπορεί να ανιχνεύσουν επίσης τη νικοτίνη στο οργανισμό μετά το κάπνισμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Το τελευταίο αποτελεί μία σχετικά πρόσφατη εφεύρεση, επομένως δεν γνωρίζουμε ακόμα αρκετά σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες επιδράσεις του. Δεν είναι επίσης γνωστό αν ο οργανισμός επεξεργάζεται διαφορετικά τη νικοτίνη του ηλεκτρονικού σε σχέση με αυτή του συμβατικού τσιγάρου.

Οι τελευταίες έρευνες έχουν καταλήξει σε αντικρουόμενα αποτελέσματα. Ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο περιέχει λιγότερη νικοτίνη, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι τα επίπεδα της νικοτίνης είναι υψηλότερα σε αυτούς που επιλέγουν το παραπάνω τσιγάρο.

Είναι επίσης πιο δύσκολη να προσδιοριστεί ποια είναι η ποσότητα της νικοτίνης που εισπνέεται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ο λόγος είναι ότι διαφορετικά είδη ηλεκτρονικού τσιγάρου περιέχει διαφορετικές ποσότητες νικοτίνης. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι συχνά η αναγραφόμενη ποσότητα νικοτίνης μπορεί να διαφέρει από 28 έως και 89% από αυτήν που περιέχουν πραγματικά τα παραπάνω προϊόντα.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να ερευνούν τους ακόλουθους παράγοντες για να διαπιστώσουν ποια είναι η ποσότητα νικοτίνης που εισπνέεται κατά τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου:

  • Την ποσότητα της νικοτίνης στο υγρό του ηλεκτρονικού τσιγάρου
  • Την αποτελεσματικότητα με την οποία το ηλεκτρονικό τσιγάρο προσφέρει τη νικοτίνη
  • Διαφορές στον τρόπο χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, όπως η συχνότητα και η διάρκεια εισπνοής

Πώς Μπορεί να Απομακρυνθεί η Νικοτίνη από τον Οργανισμό;

Δεν υπάρχει τρόπος να απομακρυνθεί ταχέως η νικοτίνη από τον οργανισμό, ωστόσο ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να ενισχύσει τη δράση του οργανισμού με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η διαδικασία απομάκρυνσης.

Οι ακόλουθες μέθοδοι μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της νικοτίνης:

  • Πίνετε αρκετά υγρά έτσι ώστε να λειτουργεί καλύτερα το ήπαρ και οι νεφροί.
  • Ασκηθείτε για να διευκολύνετε την κυκλοφορία του αίματος και την απομάκρυνση αποβλήτων μέσω του ιδρώτα.
  • Κάνετε υγιεινή διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Φωτογραφία: Tim Parkinson (CC BY 2.0)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα