Ποιες Ερωτήσεις Πρέπει να Κάνετε στον Γιατρό σας πριν Ξεκινήσετε ένα Νέο Φάρμακο;

Η φαρμακολογία έχει μεταμορφώσει την άσκηση της ιατρικής τους τελευταίους αιώνες. Οι επιστήμονες αναπτύσσουν συνεχώς νέα φάρμακα με σκοπό την αντιμετώπιση παθήσεων από την υπέρταση μέχρι τα αυτοάνοσα νοσήματα και τον καρκίνο. Ο μηχανισμός δράσης του φαρμάκου είναι ένας σημαντικός παράγοντας, ωστόσο η φαρμακοκινητική, δηλαδή ο τρόπος που το φάρμακο φτάνει στο σημείο δράσης του, έχει επίσης μεγάλη σημασία.

Ως ασθενείς, είναι δικαίωμά σας να γνωρίζετε όσο το δυνατόν περισσότερα σχετικά με τα φάρμακα που λαμβάνετε. Ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη του παραπάνω στόχου είναι να ρωτήσετε τον γιατρό σας. Όταν ο τελευταίος συνταγογραφεί ένα νέο φάρμακο θα πρέπει να τον ρωτάτε, μεταξύ άλλων, για ποιο λόγο το έχει επιλέξει, ποιος είναι ο μηχανισμός δράσης του και ποιες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να προκαλέσει.

Ρωτήστε Γιατί Έγινε η Επιλογή Αυτού του Φαρμάκου

Ανεξαρτήτως νόσου, υπάρχουν πάντοτε περισσότερες από μία επιλογές για την αντιμετώπισή της. Μην αμελήσετε να ρωτήσετε τον γιατρό σας γιατί το φάρμακο που σας συνταγογραφεί είναι το ιδανικό για εσάς. Ιδανικά, πρέπει να γνωρίζετε ποια είναι η δράση του και πως παρακολουθούνται οι επιδράσεις του πριν πάρετε για πρώτη φορά το φάρμακο. Ρωτήστε τον γιατρό σας αν πρέπει να κρατήσετε ημερολόγιο στο οποίο θα καταγράφετε τα επίπεδα του άλγους που νιώθετε, την αρτηριακή πίεση, τη γλυκόζη αίματος ή άλλα συμπτώματα. Ρωτήστε τον επίσης αν έχει χορηγήσει το φάρμακο αυτό στο παρελθόν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να επιλέξει ένα φάρμακο που κυκλοφόρησε προσφάτως στην αγορά. Ρωτήστε τον γιατί πιστεύει ότι το φάρμακο αυτό θα είναι αποτελεσματικό για εσάς. Τα καινούρια φάρμακα είναι συνήθως ακριβότερα και συχνά ο γιατρός δεν μπορεί να γνωρίζει τις ανεπιθύμητες ενέργειες και την κλινική απόκριση του ασθενούς σε αυτά.

Βεβαιωθείτε ότι Γνωρίζετε Πώς να Πάρετε το Φάρμακο

Το πρωί ή το βράδυ; Με άδειο στομάχι ή μετά από ένα γεύμα; Τι πρέπει να κάνετε αν χάσετε μία δόση; Μπορείτε να πίνετε αλκοόλ κατά τη διάρκεια που παίρνετε το φάρμακο αυτό; Μπορείτε να πίνετε χυμό γκρέιπφρουτ (ο οποίος αλληλεπιδρά με αρκετά φάρμακα); Χρειάζεται να κάνετε τιτλοποίηση (δηλαδή προοδευτική αύξηση της δόσης του φαρμάκου);

Ο Γιατρός Πρέπει να σας Ενημερώσει για τις Ανεπιθύμητες Ενέργειες του Φαρμάκου

Όλα τα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες, ακόμα και η ακεταμινοφαίνη. Το αίσθημα κόπωσης, η αύξηση του σωματικού βάρους και οι κεφαλαλγίες αποτελούν κοινές ανεπιθύμητες ενέργειες, μεταξύ άλλων. Ορισμένα φάρμακα μπορεί να αλλάξουν το χρώμα των ούρων, ένα σύμπτωμα που μπορεί να προκαλέσει ανησυχία αν δεν το περιμένετε. Άλλα φάρμακα μπορεί να επιταχύνουν τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, προκαλώντας διάρροια. Η τριχόπτωση αποτελεί επίσης ανεπιθύμητη ενέργεια ορισμένων φαρμάκων, ωστόσο συνήθως μπορεί να προληφθεί με τη λήψη συμπληρωμάτων. Τέλος, ο τρόμος, είναι μία άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια που μπορεί να επηρεάσει την ποσότητα του φαρμάκου που μπορεί να πάρει ένας ασθενής.

Όταν ξεκινήσετε ένα νέο φάρμακο, μην αγνοήσετε τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσει. Ορισμένοι ασθενείς είναι αλλεργικοί σε κάποια φάρμακα με αποτέλεσμα να παρουσιάσουν ήπια συμπτώματα, όπως εξανθήματα, τα οποία ωστόσο υποχωρούν ότι διακοπεί η λήψη του φαρμάκου. Μία σοβαρότερη και δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή της αλλεργίας σε ένα φάρμακο είναι η αναφυλαξία. Η τελευταία είναι αρκετά σοβαρή καθώς μπορεί να εμποδίσει την αναπνοή. Κατά τη λήψη ενός νέου φαρμάκου δεν πρέπει ποτέ να αγνοείτε τα νέα συμπτώματα που εμφανίζονται.

Παρακολουθήστε την Απόκρισή σας στο Φάρμακο και Κάντε τις Κατάλληλες Ερωτήσεις στον Γιατρό σας

Αν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση για τον γιατρό σας, καταγράψτε την είτε σε ένα σημειωματάριο που θα πάρετε μαζί σας κατά την επίσκεψη σε αυτόν, ή στον κινητό σας τηλέφωνο. Βεβαιωθείτε ότι θα ρωτήσετε επίσης τον γιατρό σας πόσο καιρό πρέπει να πάρετε το φάρμακο και πότε μπορείτε να προσαρμόσετε τη δόση του ή να αλλάξετε το φάρμακο ανάλογα με τις ανεπιθύμητες ενέργειές του.

Αρκετά φάρμακα που συνταγογραφεί ο γιατρός μπορεί να σας βοηθήσουν μακροπρόθεσμα ή χορηγούνται για την πρόληψη διαφόρων παθήσεων που μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον. Ωστόσο, αν πιστεύετε ότι το φάρμακο δεν έχει αποτέλεσμα ή ανησυχείτε για τις ανεπιθύμητες ενέργειές του, ρωτήστε τον γιατρό σας. Ο τελευταίος θα προσαρμόσει τη δόση του ή θα σας χορηγήσει κάποιο εναλλακτικό φάρμακο.

Καθώς νέα φάρμακα κυκλοφορούν συνεχώς στην αγορά, οι γιατροί έχουν όλο και περισσότερες επιλογές για την αντιμετώπιση των διαφόρων νόσων. Αυτό που πρέπει να κάνετε ως ασθενείς είναι να γνωρίζετε όσο το δυνατόν περισσότερα για τα φάρμακα που παίρνετε. Η συμμόρφωση με τη φαρμακευτική αγωγή ξεκινά από τον ασθενή, επομένως είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσετε οποιαδήποτε αμφιβολία έχετε για το φάρμακο.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα