Ποια Τρόφιμα Μειώνουν τον Κίνδυνο Εμφάνισης Νόσου Alzheimer; Νέα Δεδομένα

Τι μπορούμε να κάνουμε για να περιορίσουμε τον κίνδυνο έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών, νόσου Alzheimer και άνοιας; Αρκετοί ερευνητές παγκοσμίως αναζητούν την απάντηση στο ερώτημα αυτό εξετάζοντας διάφορους παράγοντες που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη των παραπάνω παθήσεων, διατηρώντας τον εγκέφαλο υγιή. Ένας από τους παράγοντες αυτούς είναι και η διατροφή.

Τι Γνωρίζαμε: Η Μεσογειακή Δίαιτα Προσφέρει Οφέλη

Ένας παράγοντας που έχει αναδειχθεί ως ωφέλιμος από αρκετές έρευνες είναι η Μεσογειακή δίαιτα. Η δίαιτα αυτή περιλαμβάνει:

  • Ψάρια
  • Ελαιόλαδο
  • Αβοκάντο
  • Φρούτα
  • Λαχανικά
  • Ξηρούς καρπούς
  • Φασόλια
  • Τρόφιμα ολικής αλέσεως
  • Κόκκινο κρασί (περιορισμένη κατανάλωση)

Αν απολαμβάνετε όλα τα παραπάνω τρόφιμα τότε έχετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να κάνετε μία διατροφή υγιεινή για τον εγκέφαλο. Αντιθέτως, γι’ αυτούς που προτιμούν άλλα τρόφιμα, θα πρέπει να προσπαθήσουν να καταναλώσουν τουλάχιστον τα σημαντικότερα από τα τρόφιμα της παραπάνω λίστας. Οι επιστήμονες προσπαθούν εδώ και αρκετά χρόνια να προσδιορίσουν ποια είναι αυτά με σκοπό να καθοδηγήσουν καλύτερα τους ασθενείς.

Για παράδειγμα, μία έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2015 και επανεξετάστηκε το 2018 εξέτασε δύο ομάδες ενηλίκων που έκαναν Μεσογειακή δίαιτα με επιπλέον ελαιόλαδο ή επιπλέον ξηρούς καρπούς, καθώς και μία ομάδα ελέγχου που έκανε διατροφή με χαμηλά λιπαρά. Οι δύο ομάδες που έκαναν Μεσογειακή δίαιτα είχαν πολύ θετικά αποτελέσματα, ενώ και στις δύο οι εθελοντές είχαν καλύτερα εγκεφαλική λειτουργία σε σχέση με την ομάδα που έκανε διατροφή με χαμηλά λιπαρά. Καμία έρευνα, ωστόσο, δεν είχε καταφέρει να προσδιορίσει ποια ακριβώς τρόφιμα της Μεσογειακής δίαιτας είναι αυτά που προσφέρουν τα περισσότερα οφέλη μέχρι σήμερα.

Η Νέα Έρευνα

Μία ομάδα επιστημόνων από το National Institutes of Health δημοσίευσε προσφάτως μία έρευνα στην οποία εξετάστηκε ο τρόπος ζωής 7.750 εθελοντών για 10 χρόνια. Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια στα οποία υπήρχαν πληροφορίες για τις διατροφικές τους συνήθειες, ενώ έκαναν και εξετάσεις γνωστικών λειτουργιών στις οποίες εκτιμήθηκε η κατάσταση της μνήμης τους, η ομιλία και η προσοχή. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τα δεδομένα αυτά για να προσδιορίσουν ποιοι είναι οι παράγοντες της δίαιτας που προστατεύουν περισσότερο από τη γνωστική δυσλειτουργία, αλλά και τη γνωστική εξασθένιση.

Γνωστική Δυσλειτουργία και Γνωστική Εξασθένιση

Τι αντιπροσωπεύουν όμως οι παραπάνω όροι; Ας πούμε ότι κάποιος θέλει να γνωρίζει τον 10ετή του κίνδυνο.

  • Οι γνωστικές λειτουργίες αναφέρονται στη σκέψη, τη μνήμη, την ομιλία, την προσοχή, καθώς κι τις υπόλοιπες νοητικές ικανότητες.
  • Η γνωστική δυσλειτουργία αναφέρεται στην έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτό των ατόμων ίδιας ηλικίας.
  • Η γνωστική εξασθένιση αναφέρεται στον κίνδυνο μείωσης των γνωστικών λειτουργιών σε επίπεδο χαμηλότερο από αυτό που έχει ο ασθενής σήμερα.

Τα Ψάρια Ενισχύουν τη Σκέψη και Βοηθούν στη Διατήρησή της

Όπως τελικά διαπίστωσαν οι επιστήμονες, τα ψάρια είναι ο σημαντικότερος παράγοντας της διατροφής για τη μείωση του κινδύνου γνωστικής δυσλειτουργίας, με τα λαχανικά να βρίσκονται στη δεύτερη θέση. Τα υπόλοιπα τρόφιμα είχαν μικρότερες επιδράσεις. Επιπλέον, από το σύνολο των τροφίμων που εξετάστηκαν, μόνο τα ψάρια συνδέθηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής εξασθένισης. Η κατανάλωση ψαριών, επομένως, συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο τόσο γνωστικής εξασθένισης, όσο και γνωστικής δυσλειτουργίας.

Το Συμπέρασμα

Αν θέλετε να προστατεύσετε την υγεία του εγκεφάλου σας και να μειώσετε τον κίνδυνο γνωστική εξασθένισης και γνωστικής δυσλειτουργίας, γνωρίζετε πλέον ότι πρέπει να κάνετε διατροφή με ψάρια αρκετές φορές την εβδομάδα. Το είδος του ψαριού δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, ωστόσο προσπαθήστε να αποφύγετε ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, όπως ο ξιφίας και ο τόνος. Τα παραπάνω ψάρια πρέπει να καταναλώνονται μόνο περιστασιακά.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Φωτογραφία: Marco Verch Professional Photographer and Speaker (CC BY 2.0)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα