Νέος Συνδυασμός Φαρμάκων Εξετάζεται για την Αντιμετώπιση της Υπνικής Άπνοιας

Ο ύπνος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες του ανθρώπου. Γνωρίζουμε σήμερα ότι η έλλειψη ύπνου συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακής νόσου και κατάθλιψης.

Μία νόσος που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για όλα τα παραπάνω νοσήματα είναι η αποφρακτική υπνική άπνοια. Η τελευταία προκαλεί συνεχείς αφυπνίσεις στους ασθενείς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σήμερα, δεν υπάρχει κάποιο φάρμακο που χορηγείται ειδικά για την αντιμετώπιση της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας.

Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε το επιστημονικό περιοδικό The Journal of Physiology προτείνει ένα συνδυασμό φαρμάκων που μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα της νόσου κατά περίπου 30%.

Ποιες Θεραπείες Χρησιμοποιούνται Σήμερα στην Αντιμετώπιση της Υπνικής Άπνοιας;

Στους περισσότερους ασθενείς που διαγιγνώσκονται με αποφρακτική υπνική άπνοια ο γιατρός θα συστήσει μία ειδική μάσκα την οποία θα πρέπει να φορούν κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η μάσκα αυτή ασκεί θετική πίεση στους αεραγωγούς με σκοπό να αποτρέψει το κλείσιμό τους.

Η θεραπεία αυτή, η οποία ονομάζεται CPAP (Continuous Positive Airway Pressure), αν και είναι αρκετά αποτελεσματική, είναι ιδιαίτερα ενοχλητική για τους ασθενείς με αρκετούς από αυτούς να αναφέρουν ότι δυσκολεύει την έλευση του ύπνου.

Σε ορισμένους ασθενείς, στους οποίους η αποφρακτική υπνική άπνοια αποδίδεται στην παρουσία ορισμένων ιστών, η νόσος αντιμετωπίζεται με τη χειρουργική αφαίρεση των παραπάνω ιστών.

Η τελευταία επιλογή στην αντιμετώπιση της νόσου είναι μία ειδική οδοντιατρική συσκευή που τοποθετείται στην κάτω γνάθο και είναι εξατομικευμένη για τον κάθε ασθενή. Η συσκευή αυτή, ωστόσο, είναι ιδιαίτερα ακριβή, προκαλεί άλγος στα δόντια και τη γνάθο και δεν είναι εξίσου αποτελεσματική σε όλους τους ασθενείς.

Συνδυάζοντας Δύο Φάρμακα

Η παρούσα μελέτη διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός δύο φαρμάκων (ρεβοξετίνη και βουτυλβρωμίδη) μπορεί να διατηρήσει τη λειτουργία των μυών κατά τη νύχτα, διασφαλίζοντας έτσι τη φυσιολογική συνέχιση της αναπνοής.

Η ρεβοξετίνη χορηγείται τυπικά ως αντικαταθλιπτικό, ενώ η βουτυλβρωμίδη είναι αντισπασμωδικό φάρμακο.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν 15 εθελοντές με αποφρακτική υπνική άπνοια. Από αυτούς, οι 3 εγκατέλειψαν τη μελέτη πριν την ολοκλήρωσή της.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν τους εθελοντές κατά τον ύπνο για 2 βράδια.

Το 1ο βράδυ, οι εθελοντές έλαβαν τα δύο φάρμακα, ενώ το 2ο έλαβαν ένα placebo.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, οι επιστήμονες έκαναν στους εθελοντές μία σειρά εξετάσεις, παρατηρώντας παράλληλα τη ροή του αέρα και τις κινήσεις που έκαναν.

Όπως διαπιστώθηκε, η χορήγηση των παραπάνω φαρμάκων στους εθελοντές είχε θετικές επιδράσεις στην ηλεκτρική δραστηριότητα των μυών της αναπνοής, αποτρέποντας έτσι την απόφραξη των αεραγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της έρευνας, σχεδόν όλοι οι εθελοντές που έλαβαν τα φάρμακα παρουσίασαν βελτίωση της υπνικής άπνοιας. Σε όλους τα επίπεδα της οξυγόνου παρουσίασαν βελτίωση, ενώ τα επεισόδια υπνικής άπνοιας μειώθηκαν κατά 1/3 ή περισσότερο.

Τα Επόμενα Βήματα

Στις μελλοντικές τους μελέτες, οι επιστήμονες θα εξετάσουν αν υπάρχουν ασθενείς που μπορούν να ωφεληθούν από ένα μόνο φάρμακο. Επιπλέον, θα εξετάσουν αν ο συνδυασμός των φαρμάκων με τις υπόλοιπες θεραπείες που χορηγούνται σήμερα για τη νόσο, μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα