Τα Αναψυκτικά Αυξάνουν τον Κίνδυνο Πρωίμου Θανάτου

Μία νέα έρευνα που εξέτασε εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές συνέδεσε την αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών με υψηλότερο κίνδυνο πρωίμου θανάτου. Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, η σύνδεση αυτή αφορούσε τόσο τα αναψυκτικά με ζάχαρη όσο και αυτά που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά.

Καθώς, ωστόσο, αυτή ήταν μία έρευνα παρατήρησης, δεν μπορεί να αποδείξει ότι η τακτική κατανάλωση αναψυκτικών προκαλεί πρώιμο θάνατο, παρά μόνο να διαπιστώσει τη σύνδεση ανάμεσα στα δύο φαινόμενα. Η ερευνητική ομάδα τόνισε, πάντως, ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους συμφωνούν με τις προηγούμενες έρευνες και τονίζουν τη σημαντικότητα των προσπαθειών για τον περιορισμό της κατανάλωσης αναψυκτικών παγκοσμίως.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα για 451.743 ενήλικες από 10 ευρωπαϊκές χώρες. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύτηκαν στο JAMA Internal Medicine.

Η βάση δεδομένων που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές για τη μελέτη τους ήταν η European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC). Οι εθελοντές που εξετάστηκαν είχαν γραφτεί στη βάση δεδομένων ανάμεσα στα έτη 1992 και 2000 και προέρχονται από 10 χώρες (τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, την Ισπανία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο).

Κατά την εγγραφή τους στην έρευνα, οι εθελοντές έδωσαν πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση τροφίμων και ποτών συμπληρώντοντας ερωτηματολόγια ή μέσω συνεντεύξεων. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 51 χρόνια και το 71% ήταν γυναίκες. Κανένας από τους εθελοντές δεν είχε καρδιαγγειακή νόσο, καρκίνο, διαβήτη ή ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου στην αρχή της έρευνας.

Από τους εθελοντές που έλαβαν μέρος στην ανάλυση, οι 41.693 απεβίωσαν σε 16.4 χρόνια κατά μέσο όρο.

Ο Χυμός Φρούτων δεν Εξετάστηκε

Οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά θανάτων κατά τη διάρκεια της μελέτης σε αυτούς που δήλωσαν ότι έπιναν αναψυκτικά καθημερινά και αυτούς που έπιναν ελάχιστα (λιγότερο από 1 το μήνα).

Η ερευνητική ομάδα θεώρησε ως «ένα ποτήρι» τα 250ml.

Η ανάλυση των ερευνητών έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν 2 ή περισσότερα ποτήρια αναψυκτικών την ημέρα είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια σε σχέση με αυτούς που έπιναν ελάχιστα εώς καθόλου αναψυκτικά. Η σύνδεση αυτή παρατηρήθηκε τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες.

Στην αρχή της έρευνας, οι εθελοντές απάντησαν επίσης ερωτήσεις σχετικά με την υγεία και τον τρόπο ζωής τους.

Χρησιμοποιώντας τις παραπάνω πληροφορίες, οι ερευνητές κατάφεραν να κάνουν προσαρμογή για μία σειρά παράγοντες όπως η φυσική άσκηση, ο δείκτης μάζας σώματος, το επίπεδο εκπαίδευσης, το ιστορικό καπνίσματος και η διατροφή.

Επιπλέον ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι σε σύγκριση με αυτούς που δεν κατανάλωναν καθόλου αναψυκτικά, αυτοί που κατανάλωναν δύο ή περισσότερα ποτήρια τη μέρα είχαν αυξημένο κίνδυνο παθήσεων του κυκλοφορικού.

Στα αναψυκτικά με ζάχαρη, ο αυξημένος κίνδυνος αφορούσε κυρίως τις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος.

«Καμία σύνδεση δεν παρατηρήθηκε ανάμεσα στην κατανάλωση αναψυκτικών και τον συνολικό κίνδυνο καρκίνου», δήλωσαν οι ερευνητές.

Δείκτης μίας Ανθυγιεινής Διατροφής

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης τους, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) δεν φάνηκε να επηρεάζει τα αποτελέσματα.

Διαπίστωσαν επίσης θετική σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση αναψυκτικών και τον κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια, καθώς και τον θάνατο από παθήσεις του κυκλοφορικού και του γαστρεντερικού συστήματος σε εθελοντές με ΔΜΣ εντός του φυσιολογικού εύρους.

Τα παραπάνω αποτελέσματα δείχνουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος που παρατήρησε η μελέτη δεν αποδίδεται στο σωματικό λίπος, αλλά σε άλλους μηχανισμούς.

Ο Νιλ Μέρφι, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, δήλωσε ότι η αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών γίνεται συνήθως από άτομα που κάνουν γενικότερα ανθυγιεινή διατροφή, κάτι που έχουν δείξει και άλλες επιδημιολογικές μελέτες στο παρελθόν. Για παράδειγμα, μία στατιστική έρευνα στις ΗΠΑ από το CDC παρατήρησε σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη και τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα