Νέα Έρευνα: Άχρηστη ή Επιβλαβής η Καθημερινή Ασπιρίνη για Εκατομμύρια Άτομα

Γνωρίζουμε εδώ και αρκετά χρόνια ότι η ασπιρίνη βοηθά ορισμένους ασθενείς στην πρόληψη των καρδιακών προβλημάτων, ωστόσο προσφάτως, η οδηγία αυτή έχει αρχίσει να αμφισβητείται έντονα. Τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας δείχνουν μάλιστα ότι αρκετοί άνθρωποι που παίρνουν ασπιρίνη καθημερινά, όχι μόνο δεν έχουν οφέλη, αλλά η λήψη του συγκεκριμένου φαρμάκου μπορεί να είναι επιβλαβής γι’αυτούς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του American College of Cardiology (ACC) και του American Heart Association (AHA) οποιοσδήποτε ενήλικας άνω των 70 ετών με καρδιακή νόσο ή νεότερος με καρδιακή νόσο και αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας, δεν πρέπει να λαμβάνει καθημερινά ασπιρίνη.

Οι επίσημες οδηγίες υποστηρίζουν πλέον ότι μόνο ένας μικρός αριθμός ενηλίκων ηλικίας 40-70 ετών με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου πρέπει να λαμβάνει 75-100mg ασπιρίνης ημερησίως. Την απόφαση αυτή μάλιστα μπορεί να λάβει μόνο ο γιατρός τους.

Χρησιμοποιώντας τα πιο πρόσφατα δεδομένα (από το 2017 National Health Interview Survey) οι ερευνητές ανέλυσαν ένα δείγμα 14.000 ενηλίκων ηλικίας άνω των 40 ετών.

Στη συνέχεια, προσαρμόζοντας τα ευρήματα στο σύνολο του πληθυσμού, η ανάλυση έδειξε ότι το 10% σχεδόν των ενηλίκων αυτής της ηλικιακής ομάδας έπαιρνε απιρίνη καθημερινά χωρίς να έχει ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, ενώ το 1/6 περίπου από αυτούς έπαιρναν το φάρμακο χωρίς την έγκριση του γιατρού τους.

Αρκετοί ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών χωρίς καρδιακά προβλήματα έπαιρναν επίσης ασπιρίνη καθημερινά, όπως έδειξε η έρευνα, αντίθετα με αυτό που συνιστούν οι πιο πρόσφατες οδηγίες των ACC/AHA.

«Αρκετοί ασθενείς δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν», είπε ο επικεφαλής της έρευνας Κόλιν Ο’Μπράιεν από το Beth Israel Deaconess Medical Center (BIDMC) στη Βοστόνη.

«Ελπίζουμε ότι οι γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας θα μιλήσουν με τους ασθενείς τους σχετικά με τη χρήση της ασπιρίνης. Οι ασθενείς πρέπει επίσης να ρωτήσουν οι ίδιοι τους γιατρούς τους και να μην ξεκινούν από μόνοι τους τη λήψη του φαρμάκου».

Το σύνολο των δεδομένων που εξετάστηκαν αφορούν ημερομηνίες πριν την ανακοίνωση των νέων οδηγιών, οι οποίες δημοσιεύτηκαν το Μάρτιο του 2019. Είναι ωστόσο ανησυχητικό ότι εκατομμύρια άτομα παίρνουν χάπια χωρίς αυτό να κρίνεται απαραίτητο.

Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι η καθημερινή ασπιρίνη πρέπει να λαμβάνεται από άτομα με ιστορικό εμφράγματος του μυοκαρδίου, καθώς έχει αντιπηκτικές ιδιότητες. Η απόφαση για τη λήψη ασπιρίνης, ωστόσο, πρέπει να λαμβάνεται αποκλειστικά από τον γιατρό.

Πριν από μερικούς μήνες, μία έρευνα με 164.000 εθελοντές χωρίς καρδιακές παθήσεις παρατήρησε 0.38% μείωση στον απόλυτο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου, εγκεφαλικού επεισοδίου ή θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια σε όσους έπαιρναν ασπιρίνη καθημερινά. Ωστόσο, τα δεδομένα έδειξαν επίσης 0.47% αυξημένο απόλυτο κίνδυνο σοβαρής εσωτερικής αιμορραγίας.

Άλλες έρευνες κατέληξαν σε αντίστοιχα συμπεράσματα, δηλαδή ότι η ασπιρίνη δεν προσφέρει οφέλη, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες.

«Αν και οι προηγούμενες οδηγίες του American Heart Association και του American College of Cardiology επέτρεπαν τη χρήση της ασπιρίνης σε όσους δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας, οι νέες οδηγίες δεν επιτρέπουν τη χρήση της σε όσους είναι άνω των 70 ετών και δεν έχουν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου», είπε η Κριστίνα Γουί από το BIDMC.

«Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι ένας μεγάλος αριθμός ενηλίκων παίρνει ασπιρίνη χωρίς της έγκριση γιατρού και συχνά χωρίς ο γιατρός να είναι καν ενήμερος».

Το ACC και το AHA συνιστούν ότι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της καρδιαγγειακής νόσου είναι ο υγιεινός τρόπος ζωής (δηλαδή η υγιεινή διατροφή και η άσκηση) και όχι η ασπιρίνη.

«Τα ευρήματα της μελέτης μας αφορούν όλους τους ενήλικες που δεν έχουν ιστοαρικό καρδιαγγειακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου», είπε ο Στίβεν Γουράστσεκ από το BIDMC.

«Αν παίρνετε ασπιρίνη, ρωτήστε τον γιατρό σας αν είναι απαραίτητο να συνεχίσετε τη λήψη της».

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine.

Φωτογραφία: Mike Steele (CC BY 2.0)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα