Η Λιραγλουτίδη στη μάχη ενάντια στη Μονογονιδιακή Παχυσαρκία

Στο 2-6% περίπου των ατόμων με παχυσαρκία, η τελευταία εμφανίζεται από την πρώιμη παιδική ηλικία. Αυτό σημαίνει ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα αίτιά της είναι γενετικά. Οι μεταλλάξεις σε ένα γονίδιο που σχετίζεται με την όρεξη αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα των ατόμων αυτών να παρουσιάσουν μία μορφή παχυσαρκίας, η οποία είναι γνωστή ως μονογονιδιακή παχυσαρκία. Στα άτομα αυτά το αίσθημα πείνας είναι εντονότερο ενώ το αίσθημα κορεσμού είναι μειωμένο.

Επιπλέον, οι άνθρωποι αυτοί ανταποκρίνονται λιγότερο στις υπάρχουσες θεραπείες σε σχέση με άλλους. Οι διάφορες δίαιτες και οι επεμβάσεις μπορούν να τους βοηθήσουν να χάσουν βάρος, ωστόσο οι άνθρωποι αυτοί είναι αδύνατο να διατηρήσουν το χαμηλό αυτό βάρος.

Μία νέα έρευνα, ωστόσο, αλλάζει τα μέχρι σήμερα δεδομένα για την απώλεια βάρους στα άτομα αυτά. Η έρευνα διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Metabolism. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής, η λιραγλουτίδη, μία τροποποιημένη μορφή της ορμόνης GLP-1 η οποία εκκρίνεται από το έντερο όταν τρώμε, μπορεί να βοηθήσει τα άτομα αυτά να χάσουν βάρος.

«Οι άνθρωποι αυτοί γίνονται παχύσαρκοι γιατί έχουν γενετική προδιάθεση γι’αυτό. Ουσιαστικά προσπαθούν να αγνοήσουν το ισχυρότερο ένστικτο του ανθρώπου: την ανάγκη να τραφεί κατά συνέπεια να επιβιώσει. Ωστόσο, η λιραγλουτίδη μπορεί να βοηθήσει τους παραπάνω ανθρώπους. Παρατηρήσαμε ότι μειώνει το αίσθημα πείνας με αποτέλεσμα το σωματικό τους βάρος να μειώνεται κατά 6% σε ένα διάστημα 4 μηνών», είπε ο Signe Sørensen Torekov, επικεφαλής της έρευνας.

Σύγχυση των υποδοχέων

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 14 παχύσαρκα άτομα με μετάλλαξη στο γονίδιο MC4R και 28 παχύσαρκα άτομα χωρίς τη μετάλλαξη. Και οι 2 ομάδες έλαβαν το φάρμακο για 4 μήνες, χωρίς να γίνουν αλλαγές στη διατροφή τους ή στη φυσική τους άσκηση.

Τα άτομα που έφεραν τη μετάλλαξη έχασαν κατά μέσο όρο 7 κιλά, ενώ τα άτομα χωρίς τη μετάλλαξη έχασαν 6 κιλά.

«Δεν περιμέναμε η θεραπεία αυτή να είναι αποτελεσματική σε αυτή την ομάδα ατόμων. Αρκετοί ερευνητές πιστεύουν ότι η λειτουργία του φαρμάκου ήταν να μειώσει την όρεξη μέσω ερεθισμού του ειδικού υποδοχέα για αυτή στον εγκέφαλο, ο οποίος είναι απενεργοποιημένος στην ομάδα αυτή των παχύσαρκων ατόμων. Ωστόσο, η έρευνά μας δείχνει ότι το φάρμακο βοηθά στην απώλεια βάρους στα άτομα αυτά, επομένως πρέπει να επηρεάζει την όρεξη με άλλο τρόπο», είπε ο Signe Sørensen Torekov.

Ήδη διαθέσιμο

Η λιραγλουτίδη κυκλοφορεί ήδη στην αγορά καθώς έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2. Το φάρμακο αυτό, όπως φαίνεται από την έρευνα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη μορφή της παχυσαρκίας με γενετική προδιάθεση.

«Αρκετοί άνθρωποι που υποφέρουν από παχυσαρκία για όλη τους τη ζωή, δεν γνωρίζουν ότι αυτή είναι αποτέλεσμα μίας μετάλλαξης. Θα είναι μεγάλη ανακούφιση για τους ασθενείς αυτούς να μάθουν ποια είναι τα αίτια της παχυσαρκίας τους, καθώς και το γεγονός ότι υπάρχει φάρμακο για αυτή», είπε η Eva Winning Iepsen, μία από τους συγγραφείς της έρευνας.

Η ίδια δηλώνει επίσης ότι το φάρμακο αυτό μπορεί να διευκολύνει τα παχύσαρκα άτομα με τη μονογονιδιακή μορφή παχυσαρκίας να ελέγξουν καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης αίματος.

Καθώς οι μεταλλάξεις στο MC4R γονίδιο ευθύνονται για την εμφάνιση παχυσαρκίας από την πρώιμη παιδική ηλικία, οι ερευνητές ελπίζουν ότι στο μέλλον θα γίνουν μελέτες σε νεαρότερες ηλικιακές ομάδες. Αν η παχυσαρκία αυτή είναι δυνατό να προληφθεί ή να αντιμετωπιστεί πριν την ενήλικη ζωή, η μελλοντική υγεία των ατόμων αυτών θα βελτιωθεί σημαντικά.

Βιβλιογραφία: University of Copenhagen

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα