Ξηρός και Δευτερογενής Πνιγμός: Τι είναι; Οδηγίες Πρόληψης

Τα περισσότερα παιδιά απολαμβάνουν το νερό, ωστόσο οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν τα παιδιά τους βρίσκονται κοντά στη θάλασσα ή σε πισίνες. Ο πνιγμός αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια θανάτου που μπορούν να προληφθούν στα παιδιά και είναι κάτι που πρέπει πάντοτε να προσέχουμε, ιδιαίτερα αν έχουμε παιδιά μικρής ηλικίας.

Δύο λιγότερο κοινά είδη πνιγμού, ο ξηρός πνιγμός και ο δευτερογενής πνιγμός, συμβαίνουν έξω από το νερό και αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν πως να προφυλάξουν τα παιδιά τους από αυτούς. Στο παρόν άρθρο θα εξηγήσουμε τι είναι ο ξηρός και τι ο δευτερογενής πνιγμός, ποιες είναι οι διαφορές τους και τι μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε τις καταστάσεις αυτές.

Τι είναι ο Ξηρός και τι ο Δευτερογενής Πνιγμός;

Ο ξηρός πνιγμός εμφανίζεται όταν ένα παιδί εισπνεύσει νερό μέσω της ρινός ή του στόματος, γεγονός που προκαλεί σπασμό στους αεραγωγούς και δυσκολία στην αναπνοή. Ο πνιγμός αυτός λέγεται «ξηρός» καθώς δεν υπάρχει είσοδος νερού στους πνεύμονες εξ’αιτίας του σπασμού (αντανακλαστικό κλείσιμο) των φωνητικών χορδών. Ο θάνατος επέρχεται γιατί οι φωνητικές χορδές δεν χαλαρώνουν, γεγονός που εμποδίζει την είσοδο του αέρα στους πνεύμονες. Ο ξηρός πνιγμός εμφανίζεται συνήθως σύντομα μετά την έξοδο του παιδιού από το νερό.

Ο δευτερογενής πνιγμός είναι αποτέλεσμα της εισόδου νερού στους πνεύμονες, η οποία προκαλεί φλεγμονή και οίδημα. Το οίδημα μπορεί να εμφανιστεί ώρες ή ακόμα και μέρες μετά την αρχική επαφή με το νερό. Ο θάνατος από το δευτερογενή πνιγμό είναι αποτέλεσμα του οιδήματος των κυψελίδων, γεγονός που δεν επιτρέπει την ανταλλαγή οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα και κατά συνέπεια την είσοδο του οξυγόνου στην κυκλοφορία του αίματος.

Σημεία και Συμπτώματα

Καθώς είναι πρακτικά αναπόφευκτο να κρατήσετε τα παιδιά μακριά από το νερό, επαγρυπνείτε για τα παρακάτω συμπτώματα τα οποία, αν εμφανίσει το παιδί, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια:

  • Έντονος βήχας που δεν υποχωρεί
  • Διαταραχές της αναπνοής όπως ταχύπνοια και παρατεταμένες εισπνοές
  • Θωρακικό άλγος
  • Αίσθημα κόπωσης και ληθαργικότητα
  • Ευερεθιστότητα
  • Έμετος

Θεραπεία

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, ένα παιδί που κινδυνεύει από ξηρό ή δευτερογενή πνιγμό θα πρέπει να εισαχθεί στο νοσοκομείο για παρακολούθηση και χορήγηση οξυγόνου. Η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία οδηγεί συνήθως σε καλύτερα αποτελέσματα.

Πρόληψη

Η πρόληψη είναι πάντοτε καλύτερη από τη θεραπεία. Οι συνηθέστεροι τρόποι πρόληψης του ξηρού και του δευτερογενούς πνιγμού περιλαμβάνουν:

  • Συνεχής Επίβλεψη: Όλα τα παιδιά πρέπει να παρακολουθούνται συνεχώς όταν βρίσκονται κοντά στο νερό. Ιδιαίτερα τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών πρέπει να μπαίνουν στο νερό μόνο με τους γονείς τους.
  • Μαθήματα Κολύμβησης: Καθώς όλα τα παιδιά αγαπούν το νερό είναι σημαντικό να μάθουν να κολυμπούν νωρίς και να κατανοήσουν τους κινδύνους της θάλασσας. Τα μαθήματα κολύμβησης πρέπει να γίνονται κανονικά μετά το πέρας των εμβολιασμών.
  • Βοηθήματα Κολύμβησης: Αποτελούν έναν αποτελεσματικό τρόπο για να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας δεν κινδυνεύει να βυθιστεί στο νερό.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα