Ξεκινάτε ένα Νέο Φάρμακο για την Οστεοπόρωση; Όσα πρέπει να Γνωρίζετε

Η μέση διάρκεια ζωής του ανθρώπου έχει διπλασιαστεί από το 1800. Το γεγονός αυτό αποτελεί μία μεγάλη επιτυχία για την ανθρωπότητα, ωστόσο η επιτυχία αυτή συνοδεύεται από μία σειρά νέες προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν. Καθώς το ποσοστό των ηλικιωμένων αυξάνεται, η ιατρική πρέπει να πλέον να μπορεί να αντιμετωπίσει τις διάφορες νόσους που σχετίζονται με την ηλικία των οποίων τα ποσοστά παρουσιάζουν αντίστοιχη αύξηση. Μία από τις παθήσεις αυτές είναι και η οστεοπόρωση, δηλαδή η σταδιακή μείωση της ποιότητας και της πυκνότητας των οστών, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα ενός κατάγματος. Η οστεοπόρωση μπορεί να περιορίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής αν οδηγήσει σε κάταγμα και οι επιπλοκές ενός κατάγματος στην τρίτη ηλικία μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο.

Οστεοπόρωση: Ο «Σιωπηλός Εχθρός»

Η οστεοπόρωση είναι συχνότερη στους ηλικιωμένους και ιδιαίτερα στις γυναίκες. Σε ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών η νόσος διαγιγνώσκεται μετά από ένα αιφνίδιο κάταγμα. Όταν συμβεί αυτό είναι πλέον αργά για την πρόληψη της νόσου και ο ασθενής καλείται να αντιμετωπίσει τις επικίνδυνες επιπλοκές του κατάγματος. Σύμφωνα με δεδομένα ερευνών, τα ποσοστά καταγμάτων είναι ιδιαίτερα υψηλά στην τρίτη ηλικία και επιβαρύνουν σημαντικά τη ζωή των ηλικιωμένων αλλά και των οικογενειών τους.

Ποιες είναι οι Θεραπείες της Οστεοπόρωσης;

Παρά τη μεγάλη διαθεσιμότητα φτηνών και ανεκτών θεραπειών που μειώνουν τον κίνδυνο καταγμάτων, μόλις το 23% των γυναικών ηλικίας 67 και άνω που παρουσιάζουν κάποιο κάταγμα που σχετίζεται με την οστεοπόρωση, κάνουν εξετάσεις οστικής πυκνότητας ή παίρνουν κάποιο φάρμακο για την οστεοπόρωση σε ένα διάστημα 6 μηνών μετά το κάταγμα. Υπάρχουν επίσης αρκετές επιλογές για την πρόληψη και θεραπεία της οστεοπόρωσης πριν καν εμφανιστεί κάποιο κάταγμα.

Γιατί όμως τόσα άτομα (και ιδιαίτερα οι γυναίκες) δεν λαμβάνουν θεραπεία για την οστεοπόρωση; Ένας λόγος είναι ότι τα φάρμακα για τη νόσο έχουν αποτελέσει συχνά αντικείμενο διαμάχης. Αρκετές γυναίκες έχουν απορίες σχετικά με τις προληπτικές θεραπείες, όπως: Τα συμπληρώματα ασβεστίου αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου; Τι θα συμβεί στην κάτω γνάθο μου αν πάρω αυτό το φάρμακο; Μήπως αυτό το χάπι προκαλεί καρκίνο του οισοφάγου; Εφόσον δεν νιώθω πόνο γιατί να πάρω θεραπεία;

Ευτυχώς, έχουμε δεδομένα σήμερα για να απαντήσουμε τις παραπάνω ερωτήσεις.

Τι Πρέπει να Γνωρίζετε για την Πρόληψη και Θεραπεία της Οστεοπόρωσης

Αρχικά, ας αναφέρουμε κάποια στοιχεία για τις κλινικές δοκιμές γενικότερα. Κάθε έρευνα έχει περιορισμούς και πρέπει πάντοτε να τους λαμβάνουμε υπόψη στην ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Για παράδειγμα, ο πληθυσμός που εξέτασε μία έρευνα μπορεί να διαφέρει από τον πληθυσμό που ανήκετε, επομένως τα αποτελέσματα μπορεί να μην σας αφορούν. Επίσης, ο αριθμός των εθελοντών και διάφοροι παράγοντες που μπορεί να επηρέασαν τα αποτελέσματα, πρέπει πάντοτε να συνυπολογίζονται για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα. Παρά τους παραπάνω περιορισμούς, έχουμε μάθει πλέον αρκετά σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους της θεραπείας για την οστεοπόρωση.

  • Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχουν δεδομένα ερευνών που να συνδέουν τα συμπληρώματα ασβεστίου με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.
  • Διάφορες έρευνες έχουν εξετάσει τον κίνδυνο βλαβών στους ιστούς της κάτω γνάθου από τη χρήση των διφωσφονικών, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συχνά στη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός, αλλά οι βλάβες εμφανίζονται εξαιρετικά σπάνια. Επίσης, σχετίζεται συνήθως με την ενδοφλέβια χορήγηση διφωσφονικών. Στην οστεοπόρωση, τα φάρμακα αυτά χορηγούνται συνήθως από του στόματος. Ορισμένες ομάδες ασθενών διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με άλλες. Ρωτήστε τον γιατρό σας αν διατρέχετε αυξημένο κίνδυνο για ανεπιθύμητες ενέργειες από τα διφωσφονικά.
  • Ένα άλλο κοινό ερώτημα είναι αν τα φάρμακα της οστεοπόρωσης είναι επιβλαβή για τον οισοφάγο και τον υπόλοιπο γαστρεντερικό σωλήνα. Υπάρχει κίνδυνος φλεγμονής του εντερικού επιθηλίου, ωστόσο αν ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του γιατρού για τη λήψη του φαρμάκου, ο κίνδυνος είναι αμελητέος.
  • Καθώς η οστεοπόρωση είναι μία σιωπηλή νόσος μέχρι να εμφανιστεί κάποιο κάταγμα, αρκετές γυναίκες αμφισβητούν την ανάγκη χορήγησης προληπτικής αγωγής. Υπάρχουν οδηγίες και εργαλεία για την απόφαση έναρξης της παραπάνω θεραπείας, τα οποία μπορείτε να συζητήσετε με τον γιατρό σας. Αυτός θα σας καθοδηγήσει σχετικά με τα κατάλληλα φάρμακα καθώς και πότε πρέπει να αρχίσετε τη λήψη τους.

Ο γιατρός είναι αυτός που θα σας δώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε και θα σας εξηγήσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων που θα χορηγήσει. Συζητήστε μαζί του τα οφέλη και τους κινδύνους της θεραπείας και αποφασίστε αν πρέπει να λάβετε κάποιο φάρμακο για την οστεοπόρωση.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα