Ημικρανίες: Πώς Επηρεάζουν την Ποιότητα του Ύπνου;

Οι ενήλικες και τα παιδιά με ημικρανίες έχουν μειωμένη ποιότητα της φάσης του ύπνου REM συγκριτικά με τους ασθενείς που δεν πάσχουν από την παραπάνω μορφή κεφαλαλγίας. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία μετα-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology. Τα παιδιά με ημικρανίες έχουν επίσης μειωμένη διάρκεια ύπνου σε σχέση με τα παιδιά που δεν πάσχουν από την παραπάνω νόσο.

Η φάση REM (Rapid Eye Movement) του ύπνου είναι αυτή με τη μεγαλύτερη εγκεφαλική δραστηριότητα και παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη μνήμη όσο και τη μάθηση.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, σήμερα είναι γνωστό ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις ημικρανίες και την κακή ποιότητα του ύπνου, ωστόσο δεν είναι σαφές ποια είναι η κατεύθυνση της σύνδεσης αυτής. Προκειμένου να δώσουν απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, οι επιστήμονες αποφάσισαν να αναλύσουν τη διαθέσιμη βιβλιογραφία σχετικά με την κεφαλαλγία και τον ύπνο.

Στη μετα-ανάλυσή τους οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά 32 μελέτες στις οποίες συμμετείχαν 10.243 εθελοντές. Κάθε εθελοντής είχε συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου. Από τα παραπάνω ερωτηματολόγια οι επιστήμονες κατάφεραν να αντλήσουν πληροφορίες σχετικά με το χρόνο που χρειάζεται για την έλευση του ύπνου, τη συνολική διάρκεια του ύπνου, καθώς και τη χρήση συμπληρωμάτων ή φαρμάκων για τον ύπνο.

Αρκετές από τις έρευνες που συμπεριελήφθησαν στην ανάλυση είχαν επίσης δεδομένα από μελέτες ύπνου. Στις τελευταίες καταγράφονται τα εγκεφαλικά κύματα, τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα, ο καρδιακός ρυθμός και οι κινήσεις των οφθαλμών.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης διαπιστώθηκε ότι οι ενήλικες με ημικρανίες είχαν γενικά χειρότερη ποιότητα ύπνου σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, ωστόσο μόνο μέρος της παραπάνω διαφοράς συνδέθηκε τελικά με τις ημικρανίες. Η ποιότητα του ύπνου ήταν, μάλιστα, πολύ χειρότερη στους ασθενείς με χρόνιες ημικρανίες.

Όταν εξέτασαν τα δεδομένα από τις μελέτες ύπνου, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά με ημικρανίες είχαν μειωμένη διάρκεια της φάσης REM ως ποσοστό της συνολικής διάρκειας ύπνου, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Ειδικά για τα παιδιά με ημικρανίες, η συνολική διάρκεια του ύπνου ήταν επίσης μειωμένη, ωστόσο ο χρόνος που χρειάζεται για την έλευση του ύπνου ήταν μικρότερος. Η ερμηνεία που έδωσαν οι επιστήμονες της μελέτης για την τελευταία παρατήρηση είναι ότι τα παιδιά με ημικρανίες μπορούν να κοιμηθούν ταχύτερα, καθώς έχουν κοιμηθεί (συνολικά) λιγότερο.

Η παρούσα ανάλυση, σύμφωνα με τους συγγραφείς, προσφέρει σαφή δεδομένα που δείχνουν ότι η ημικρανία μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου. Δεν μπορεί ωστόσο να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος καθώς ήταν μία μελέτη παρατήρησης.

Ένας περιορισμός της έρευνας σύμφωνα με τους επιστήμονες ήταν ότι δεν είχε δεδομένα σχετικά με τα φάρμακα που έπαιρναν οι εθελοντές.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα