Γιατί είναι Προτιμότερο να Παίρνουμε τα Αντιϋπερτασικά Φάρμακα το Βράδυ;

Τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης είναι προτιμότερο να λαμβάνονται το βράδυ πριν τον ύπνο παρά το πρωί, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας. Η λήψη των φαρμάκων αυτή την ώρα προσφέρει καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ μειώνει επίσης τον κίνδυνο καδιαγγειακών συμβαμάτων, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι επιστήμονες της έρευνας κατέληξαν στα συμπεράσματα αυτά μετά από ανάλυση των δεδομένων της μελέτης Hygia Chronotherapy Trial.

Η μελέτη αυτή είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια κλινική δοκιμή που εξέτασε τις επιδράσεις της ώρας χορήγησης των αντιϋπερτασικών φαρμάκων στον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

Οι ερευνητές της παρούσας έρευνας χώρισαν τυχαία 19.084 εθελοντές (εκ των οποίων 8.470 γυναίκες) σε δύο ομάδες εκ των οποίων η μία έπαιρνε τα αντιϋπερτασικά φάρμακα αμέσως μετά το πρωϊνό ξύπνημα, ενώ η άλλη πριν τον ύπνο.

Στη διάρκεια των 6 ετών της έρευνας, όλοι οι εθελοντές έκαναν τουλάχιστον μία 48ωρη συνεχή παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης κάθε χρόνο.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι ασθενείς που έπαιρναν τα αντιϋπερτασικά φάρμακα πριν κοιμηθούν είχαν καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και σημαντικά μειωμένο κίνδυνο θανάτου καθώς και καρδιακών ή αγγειακών διαταραχών», δήλωσε ο Ramon C. Hermida, επικεφαλής της μελέτης Hygia. Ο Hermida είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Vigo στην Ισπανία.

Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό European Heart Journal.

Σημαντικά Χαμηλότερος Κίνδυνος Καρδιαγγειακών Συμβαμάτων

Η νέα έρευνα δείχνει ότι, συγκριτικά με τους εθελοντές που έπαιρναν τα χάπια τους το πρωί, αυτοί που έπαιρναν τα χάπια πριν κοιμηθούν είχαν 45% μειωμένο κίνδυνο θανάτου ή καρδιαγγειακών συμβαμάτων, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το εγκεφαλικό επεισόδιο ή η καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι επιστήμονες έκαναν προσαρμογή στα αποτελέσματα για διάφορους παράγοντες, όπως το φύλο, η ηλικία, τα επίπεδα της χοληστερόλης, το ιστορικό καπνίσματος και ν παρουσία νεφρικής νόσου ή διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την επίδραση της ώρας χορήγησης των φαρμάκων στον κίνδυνο συγκεκριμένων καρδιαγγειακών συμβαμάτων.

Οι αναλύσεις αυτές έδειξαν ότι, συγκριτικά με αυτούς που έπαιρναν τα αντιϋπερτασικά το πρωί, αυτοί που λάμβαναν τα φάρμακα αυτά πριν τον ύπνο είχαν μειωμένο κίνδυνο:

  • Θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις κατά 66%
  • Εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 49%
  • Εμφράγματος του μυοκαρδίου κατά 44%
  • Καρδιακής ανεπάρκειας κατά 42%
  • Στεφανιαίας επαναγγείωσης κατά 40%

Καμία Αναφορά για τον Χρόνο που Πρέπει να Λαμβάνονται τα Φάρμακα στις Παρούσες Οδηγίες

Ο Hermida πρόσθεσε ότι οι παρούσες οδηγίες για την αντιμετώπιση της υπέρτασης δεν αναφέρουν ποια είναι η καλύτερη ώρα για τη λήψη των φαρμάκων.

«Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν στους ασθενείς να παίρνουν τα φάρμακα το πρωί, καθώς πιστεύουν ότι έτσι θα πετύχουν μειωμένη αρτηριακή πίεση τις πρωινές ώρες», όπως δήλωσε.

Ωστόσο, προηγούμενα ευρήματα από τη μελέτη Hygia είχαν δείξει ότι ο σημαντικότερος ανεξάρτητος δείκτης καρδιαγγειακού κινδύνου είναι η μέση συστολική πίεση κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η σύνδεση αυτή είναι ανεξάρτητη της αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας ή κατά την επίσκεψη στον γιατρό, είπε ο Hermida.

«Επιπλέον», όπως πρόσθεσε, «δεν υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι η αντιμετώπιση της υπέρτασης το πρωί επιτυγχάνει μεγαλύτερη μείωση στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου».

Οι Μηχανισμοί για τα Παραπάνω Οφέλη δεν είναι Σαφείς

Ο Paul Leeson, καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος δεν είχε λάβει μέρος στην έρευνα, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι εντυπωσιακά, ενώ στάθηκε και στο μεγάλο μέγεθος, αλλά και τη διάρκειά της.

«Προς το παρόν δεν γνωρίζουμε ακόμα σε ποιους μηχανισμούς αποδίδονται τα παραπάνω οφέλη», δήλωσε.

Μήπως τα φάρμακα βελτιώνουν τον ύπνο καθώς το βράδυ εμφανίζονται λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες; Ή μήπως η αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της νύχτας αποτελεί καλύτερο δείκτη της καρδιακής υγείας;

Ο Leeson δήλωσε ότι σύντομα θα ολοκληρωθούν και άλλες έρευνες που εξετάζουν ποια είναι η ιδανική ώρα χορήγησης των φαρμάκων για την υπέρταση, επομένως θα έχουν περισσότερα δεδομένα άμεσα.

«Η παρούσα μελέτη μπορεί να αλλάξει σημαντικά τον τρόπο που χορηγούμε τα αντιϋπερτασικά φάρμακα», κατέληξε.

Φωτογραφία: Marco Verch Professional Photographer and Speaker (CC BY 2.0)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα