Για Ποιους είναι Επικίνδυνη η Έντονη Άσκηση;

Το American Heart Association δημοσίευσε προσφάτως μία ανακοίνωση που υποστηρίζει ότι οι ασθενείς που υποφέρουν από καρδιακές παθήσεις, καθώς και αυτοί που δεν ασκούνται τακτικά, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων αν ξεκινήσουν απότομα την έντονη άσκηση.

Η ίδια ανακοίνωση υποστηρίζει επίσης ότι οι ασθενείς που κάνουν καθιστική ζωή πρέπει να ξεκινούν σταδιακά την άσκηση και να αυξάνουν προοδευτικά τα επίπεδα της τελευταίας.

Είναι επίσης σημαντικό για τους ασθενείς με καρδιακές παθήσεις να μιλούν με τον γιατρό τους πριν ξεκινήσουν ένα νέο πρόγραμμα άσκησης, ανεξαρτήτως της έντασης του προγράμματος αυτού.

Όπως υποστήριξε το American Heart Association η ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη της άσκησης έχει παρακινήσει αρκετούς ανθρώπους να ξεκινήσουν να ασκούνται, ωστόσο αρκετοί από αυτούς δεν είναι προετοιμασμένοι να ξεκινήσουν άμεσα την έντονη άσκηση.

Τα Οφέλη της Άσκησης

Αρκετές έρευνες έχουν αναδείξει τη σημαντικότητα της φυσικής άσκησης για τη διατήρηση της υγείας. Η άσκηση μπορεί να προσφέρει αρκετά οφέλη, μεταξύ των οποίων ο μειωμένος κίνδυνος για καρδιαγγειακά συμβάματα, καθώς και η βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Ειδικότερα, ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology έδειξε ότι η φυσική άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας κατά 35% και τον κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια κατά 33%.

Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Pharmacology υποστήριξε μάλιστα ότι «η άσκηση είναι τόσο ωφέλιμη για τον οργανισμό που μπορεί να θεωρηθεί φάρμακο».

Οι συγγραφείς της νέας ανακοίνωσης τόνισαν ότι καθώς οι παραπάνω πληροφορίες διαδίδονται, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ξεκινούν να ασκούνται.

Αρκετοί από αυτούς επιλέγουν μάλιστα προγράμματα έντονης άσκησης.

Οι Κίνδυνοι της Άσκησης

Αν και η άσκηση προσφέρει αρκετά οφέλη για την υγεία, μπορεί να είναι επικίνδυνη για ορισμένους ασθενείς.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Barry A. Franklin, κύριο συγγραφέα της νέας ανακοίνωσης και καθηγητή ιατρικής στο Wayne State University στο Detroit, «η άσκηση αποτελεί φάρμακο και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μέτρια-έντονη άσκηση είναι ωφέλιμη για την καρδιαγγειακή υγεία».

«Ωστόσο, όπως συμβαίνει και με τα φάρμακα, η υπερβολική δόση ή η υπερβολική άσκηση, μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακά συμβάματα, ιδιαίτερα όταν γίνεται από άτομα με κακή φυσική κατάσταση που έχουν διαγνωσμένη ή αδιάγνωστη καρδιαγγειακή νόσο», πρόσθεσε.

Ειδικότερα, η έντονη άσκηση μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά το καρδιαγγειακό σύστημα ενός ασθενούς.

«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι σήμερα συμμετέχουν σε μαραθώνιους, στο τρίαθλο ή κάνουν άλλα είδη έντονης άσκησης. Ο σκοπός της ανακοίνωσης είναι να αναδείξει τα οφέλη και τους κινδύνους από τα προγράμματα έντονης άσκησης», εξήγησε ο Franklin.

Οι επιστήμονες εξέτασαν περισσότερες από 300 έρευνες για να καταλήξουν στις οδηγίες που αναφέρονται στην ανακοίνωση. Από αυτές, καθίσταται προφανές ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού πρέπει να αυξήσει τα επίπεδα της άσκησης, καθώς γι’ αυτούς τα οφέλη υπερβαίνουν τους κινδύνους.

Ωστόσο, για τους ασθενείς που κάνουν καθιστική ζωή, καθώς και αυτούς που πάσχουν από υποκείμενες νόσους, η απότομη έναρξη έντονης άσκησης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων, όπως τα εμφράγματα του μυοκαρδίου.

Για παράδειγμα, στη μελέτη της βιβλιογραφίας που έκαναν οι επιστήμονες, διαπιστώθηκε ότι το 40% των καρδιαγγειακών συμβαμάτων που εμφανίστηκαν σε αθλητές του τριάθλου ήταν σε άτομα που συμμετείχαν για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο άθλημα. Αυτό δείχνει ότι η ανεπαρκής προετοιμασία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο να παρουσιαστούν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Σταδιακή Αύξηση της Άσκησης

Με βάση τις παρατηρήσεις τους, οι επιστήμονες τόνισαν ότι αυτοί που θέλουν να αυξήσουν τα επίπεδα της άσκησης πρέπει να ξεκινούν με ένα εύκολο πρόγραμμα το οποίο θα γίνεται σταδιακά εντονότερο.

Όπως τόνισε ο Franklin, «Ακόμα κι αν κάνατε έντονη άθληση στο λύκειο, είναι σημαντικό να ξεκινήστε σταδιακά την άσκηση».

Για παράδειγμα, αυτοί που κάνουν καθιστική ζωή πρέπει να ξεκινήσουν αρχικά με περπάτημα. Στη συνέχεια, όταν το περπάτημα είναι πια εύκολο πρέπει να προσπαθήσουν να περπατούν σε ανηφορική κλίση. Όταν και αυτό είναι εύκολο μπορούν να ξεκινήσουν το χαλαρό τρέξιμο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι ασθενείς με καρδιακές παθήσεις πρέπει πάντοτε να λαμβάνουν την έγκριση του γιατρού τους πριν ξεκινήσουν ένα νέο πρόγραμμα άσκησης.

Παρά τους πιθανούς κινδύνους που αναδεικνύει η ανακοίνωση, το μήνυμα προφανώς δεν είναι να αποφεύγεται εντελώς η έντονη άσκηση. Το συμπέρασμα είναι ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων πρέπει να ξεκινά σταδιακά την άσκηση και να φτάνει τελικά σε έντονη άσκηση.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα