8 Φυσικά Συμπληρώματα για την Αντιμετώπιση της Φλεγμονής

Η φλεγμονή είναι η απόκριση του οργανισμού στις λοιμώξεις, τους τραυματισμούς και τους ερεθισμούς. Όταν έχει μικρή διάρκεια είναι ωφέλιμη, ωστόσο η χρόνια φλεγμονή συνδέεται με διάφορες παθήσεις που προκαλούν άλγος και βλάβες, όπως οι αρθρίτιδες.

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα βοηθούν στην αντιμετώπιση του άλγους και της χρόνιας φλεγμονής.

Ωστόσο, τα φάρμακα αυτά αντενδείκνυνται για κάποιους ασθενείς, ενώ η παρατεταμένη χρήση τους μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές και ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ορισμένα φυσικά συμπληρώματα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής, αν και δεν είναι αποτελεσματικά για κάθε είδος φλεγμονής.

Στο παρόν άρθρο, θα αναφέρουμε ορισμένα από τα πιο αποτελεσματικά συμπληρώματα ανάλογα με την αιτία της φλεγμονής.

1. Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια, είναι μία από τις σημαντικότερες κατηγορίες αντιφλεγμονωδών συμπληρωμάτων.

Τα συμπληρώματα αυτά βοηθούν στην αντιμετώπιση διαφόρων ειδών φλεγμονής, μεταξύ των οποίων και η αγγειακή φλεγμονή. Η τελευταία, αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο και το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Σε μία έρευνα με 250 εθελοντές που υπέφεραν από εκφυλιστική δισκοπάθεια, το 59% των ασθενών παρατήρησε ότι το ιχθυέλαιο αντιμετώπιζε τα συμπτώματα της νόσου το ίδιο αποτελεσματικά με τα ΜΣΑΦ.

Η σωστή δοσολογία ωστόσο διαφοροποιείται ανάλογα με την ισχύ του συμπληρώματος. Ορισμένα προϊόντα διατίθενται σε μορφή χαπιού, ενώ άλλα ως έλαια. Κατά την λήψη των παραπάνω συμπληρωμάτων πάντοτε διαβάζετε τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στη συσκευασία.

Αντίστοιχα με τα υπόλοιπα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τα ιχθυέλαια μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας. Οι ασθενείς με διαταραχές του αίματος καθώς και αυτοί που λαμβάνουν αντιπηκτικά δεν πρέπει να παίρνουν τα παραπάνω συμπληρώματα.

2. Κουρκουμίνη

Η κουρκουμίνη, δηλαδή η ενεργή ουσία του κουρκουμά, μπορεί να περιορίσει τη φλεγμονή, να επιταχύνει την επούλωση των τραυμάτων και να περιορίσει τον κίνδυνο καρκίνου, όπως έδειξαν διάφορες έρευνες σε πειραματόζωα.

Μία έρευνα του 2011 διαπίστωσε επίσης ότι η κουρκουμίνη μπορεί επίσης να περιορίσει τη φλεγμονή από τις μεταβολικές παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Η κουρκουμίνη δρα σε διάφορες φλεγμονώδεις οδούς περιορίζοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη, την υπεργλυκαιμία και την υπερλιπιδαιμία.

Η τυπική δόση της κουρκουμίνης είναι 400-600mg 3 φορές τη μέρα.

Αν και η κουρκουμίνη μπορεί να χορηγηθεί χωρίς κινδύνους μαζί με χαμηλές δόσεις ΜΣΑΦ, σε υψηλότερες δόσεις μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας. Η κουρκουμίνη αυξάνει επίσης τον κίνδυνο αιμορραγίας σε ασθενείς που παίρνουν αντιπηκτικά ή πάσχουν από αιματολογικές διαταραχές.

3. S-Αδενοσυλμεθειονίνη

Η S-αδενοσυλμεθειονίνη (SAM-e) είναι μία ουσία που παράγεται φυσιολογικά στον οργανισμό και παίζει σημαντικό ρόλο στην επιγενετική ρύθμιση των γονιδίων.

Οι επιγενετικοί παράγοντες επηρεάζουν τη γονιδιακή έκφραση και συμπεριφορά.

Η S-αδενοσυλμεθειονίνη χρησιμοποιείται από ορισμένους γιατρούς στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, της οστεοαρθρίτιδας και ορισμένων παθήσεων του ήπατος, καθώς η φλεγμονή έχει σημαντικό ρόλο στα παραπάνω νοσήματα.

Διάφορες κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι η S-αδενοσυλμεθειονίνη μπορεί να αντιμετώπισει το άλγος και τη φλεγμονή από τις διάφορες αρθρίτιδες με συγκρίσιμη αποτελεσματικότητα με τα ΜΣΑΦ.

Η σωστή δόση της ουσίας εξαρτάται από την πάθηση του ασθενούς. Για παράδειγμα:

  • Για την ινομυαλγία χορηγούνται συνήθως 200-800mg δις ημερησίως
  • Για την κατάθλιψη 800-1600mg δις ημερησίως
  • Για την οστεοαρθρίτιδα 600-1200mg τρις ημερησίως

Η S-αδενοσυλμεθειονίνη μπορεί να αλληλεπιδράσει με αρκετά φάρμακα επομένως δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνεται χωρίς την έγκριση του γιατρού.

Σε υψηλές δόσεις μπορεί επίσης να προκαλέσει έμετο, διάρροια, αέρια και ναυτία.

4. Ψευδάργυρος

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι ο ψευδάργυρος είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να μειώσει αρκετούς δείκτες φλεγμονής.

Σύμφωνα με μία έρευνα του 2014, ο ψευδάργυρος μειώνει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες στους ηλικιωμένους. Το οξειδωτικό στρες προκαλεί φλεγμονή και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαφόρων νόσων, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος.

Στην ίδια έρευνα, ο ψευδάργυρος μείωσε επίσης τη συχνότητα λοιμώξεων κατά 66%.

Οι ασθενείς με ανεπάρκεια ψευδαργύρου διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αρθρίτιδας, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στον ψευδάργυρο, τη φλεγμονή και το άλγος.

Η τυπική δόση του ψευδαργύρου είναι 11mg την ημέρα για τους άνδρες και 8mg για τις γυναίκες.

Ο ψευδάργυρος μπορεί να αλληλεπιδράσει με το ασβέστιο, τα διουρητικά, καθώς και ορισμένα αντιβιοτικά, επομένως πρέπει να λαμβάνεται πάντοτε μόνο με την έγκριση του γιατρού.

5. Πράσινο Τσάι

Αρκετοί γιατροί πιστεύουν ότι το πράσινο τσάι έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς οι ασθενείς που ζουν σε περιοχές με αυξημένη κατανάλωση του συγκεκριμένου φυτού, έχουν χαμηλότερα ποσοστά παθήσεων που σχετίζονται με φλεγμονή.

Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι αναστέλλει την πραγωγή ορισμένων χημικών που προακλούν φλεγμονή. Μπορεί επίσης ννα επιβραδύνει την καταστροφή του χόνδρου περιορίζοντας έτσι τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν 3-4 ποτήρια πράσινο τσάι την ημέρα ή 300-400mg εκχυλίσματος πράσινου τσαγιού.

Το πράσινο τσάι περιέχει επίσης καφεΐνη, επομένως πρέπει να αποφεύγεται από όσους έχουν ευαισθησία στη συγκεκριμένη ουσία. Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει επίσης στομαχικά προβλήματα όπως διάρροια.

6. Λιβάνι

Το λιβάνι, ή αλλιώς Boswellia serrate resin, μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο τη φλεγμονή όσο και το άλγος.

Μπορεί ακόμα να περιορίσει την καταστροφή του χόνδρου και να αντιμετωπίσει ορισμένα συμπτώματα των αυτοάνοσων παθήσεων. Έχει ταχεία δράση και μπορεί να περιορίσει τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας σε 5 μόλις ημέρες.

Τα συμπληρώματα με λιβάνι περιέχουν τυπικά δόσεις των 300-500mg και πρέπει να λαμβάνονται τρεις φορές την ημέρα.

Ο συνδυασμός του λιβανιού με κουρκουμίνη αυξάνει την αποτελεσματικότητά του και καθιστά το σκεύασμα περισσότερο ανεκτό σε σχέση με ορισμένα ΜΣΑΦ.

Το λιβάνι είναι γενικά ασφαλές και έχει ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες. Σπάνια, μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό άλγος και γαστρεντερικές διαταραχές, όπως διάρροια.

7. Καψαϊκίνη

Η καψαϊκίνη είναι η ουσία που δίνει στις κόκκινες πιπεριές τη γεύση τους. Η ουσία P, ένα βασικό συστατικό της καψαϊκίνης, περιορίζει την ικανότητα του οργανισμού να αντιλαμβάνεται το άλγος.

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η ουσία αυτή μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση τόσο του νευρικού όσο και του μυϊκού άλγους.

Η καψαϊκίνη διατίθεται σε μορφή κρέμας ή συμπληρώματος. Καθώς μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και τους οφθαλμούς, είναι σημαντικό να πλένετε τα χέρια σας προσεκτικά μετά τη χρήση του συγκεκριμένου συμπληρώματος.

8. Ουνκάρια

Η ουνκάρια προέρχεται από το ομώνυμο φυτό και συγκεκριμένα από τα είδη Uncaria tormentosa και Uncaria guianensis.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ουνκάρια μπορεί να περιορίσει αρκετά είδη φλεγμονής. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αναστολή του TNF-α, μίας φλεγμονώδους ουσίας του οργανισμού.

Η ουνκάρια διατίθεται σε μορφή τσαγιού ή σε κάψουλες. Η ημερήσια δόση δεν πρέπει να ξεπερνά τα 60mg.

Αν και η ουσία αυτή είναι γενικά ασφαλής, υπάρχουν αναφορές για 2 περιστατικά ασθενών με ΣΕΛ στους οποίους προκάλεσε νεφρική ανεπάρκεια. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ναυτία. Ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι βοηθά στην αντιμετώπιση του κοιλιακού άλγους που προκαλούν τα ΜΣΑΦ.

Εναλλακτικές Επιλογές

Τα αντιφλεγμονώδη συμπληρώματα δεν είναι αποτελεσματικά για όλους τους ασθενείς και συνήθως χρειάζονται αρκετό χρόνο για να αντιμετωπίσουν τη φλεγμονή.

Επομένως, για τους περισσότερους ασθενείς που επιθυμούν άμεση ανακούφιση από το άλγος, ίσως θα ήταν προτιμότερο να αναζητήσουν άλλες επιλογές. Ορισμένες από αυτές είναι:

  • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα που χορηγούνται χωρίς συνταγή. Φάρμακα όπως η ιβουπροφαίνη, η ακεταμινοφαίνη και η ασπιρίνη μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του άλγους από τη φλεγμονή. Μπορεί επίσης να περιορίσουν το οίδημα ενός προσφάτου τραυματισμού.
  • Αντιφλεγμονώδη φάρμακα με συνταγή. Διάφορα ισχυρά αντιφλεγμονώδη μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής και του άλγους.
  • Αντιφλεγμονώδης δίαιτα. Ορισμένοι ασθενείς καταναλώνουν τρόφιμα που περιορίζουν τη φλεγμονή, ενώ άλλοι αποφεύγουν τα τρόφιμα που σχετίζονται με αυτή. Τα τηγανιτά, η σόδα, οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και το κόκκινο κρέας είναι τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή. Οι ξηροί καρποπί, τα μούρα, οι φράουλες, το ελαιόλαδο, οι ντομάτες και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα