5 Ενέργειες που Πρέπει να Κάνετε Μετά από Ένα Έμφραγμα του Μυοκαρδίου

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι μία εμπειρία που μπορεί να αλλάξει σημαντικά τη ζωή ενός ατόμου. Μετά την έξοδό σας από το νοσοκομείο θα περάσετε πιθανώς αρκετές ημέρες ή εβδομάδες αποκομίζοντας νέες πληροφορίες σχετικά με την καρδιακή υγεία και τη φροντίδα που πρέπει να λάβει ένας ασθενής μετά το έμφραγμα.

Αν και η χρονική αυτή περίοδος χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, υπάρχουν ορισμένα βήματα που μπορείτε να κάνετε τα οποία θα επιταχύνουν την ανάρρωση και θα προστατεύσουν την καρδιακή υγεία μακροπρόθεσμα.

1. Αναγνωρίστε τα Προειδοποιητικά Σημεία

Μετά από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου, το σημαντικότερο κομμάτι είναι να μπορείτε εσείς ή η οικογένειά σας να αναγνωρίσετε τα προειδοποιητικά συμπτώματα του εμφράγματος, με σκοπό να αναζητήσετε βοήθεια άμεσα. Κάθε λεπτό μετράει στο έμφραγμα του μυοκαρδίου καθώς με την έγκαιρη χορήγηση θεραπείας μπορούν να προληφθούν οι μόνιμες βλάβες στην καρδιά.

2. Ακολουθήστε τη Θεραπείας που Χορήγησε ο Γιατρός

Την ημέρα του εξιτηρίου σας θα βγείτε προφανώς από το νοσοκομείο με αρκετά φάρμακα και οδηγίες σχετικά με τη λήψη τους. Συχνά είναι δύσκολο για έναν ασθενή να ακολουθήσει επακριβώς τις οδηγίες του γιατρού σχετικά με τη φαρμακευτική αγωγή, ωστόσο η θεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική στα πρώιμα στάδια της ανάρρωσης από ένα έμφραγμα. Τα φάρμακα βοηθούν το stent να παραμείνει ανοιχτό, μειώνουν τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση και βοηθούν στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας αν έχετε οποιαδήποτε απορία σχετικά με τη φαρμακευτική σας αγωγή.

3. Κάνετε Αλλαγές στον Τρόπο Ζωής

Ένα κομμάτι της θεραπείας, είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Επομένως, αν καπνίζατε πριν από το έμφραγμα, η προτεραιότητά σας θα είναι να διακόψετε την επικίνδυνη αυτή συνήθεια. Ο γιατρός σας θα προτείνει μία διατροφή που πρέπει να ακολουθείτε και θα σας συστήσει να ασκείστε τακτικά. Είναι σημαντικό επίσης να ρυθμίσετε την αρτηριακή σας πίεση και τα επίπεδα της γλυκόζης αίματος για να μειωθεί ακόμα περισσότερο ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

4. Παρακολουθήστε ένα Πρόγραμμα Καρδιακής Αποκατάστασης

Η παρακολούθηση των προγραμμάτων αυτών μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη κατά την περίοδο που ακολουθεί ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου. Εκτός από τη βοήθεια σχετικά με την ανάπτυξη ενός προγράμματος ασφαλούς άσκησης, τα προγράμματα αυτά βοηθούν στην εφαρμογή αρκετών αλλαγών της διατροφής που θεωρούνται απαραίτητες μετά το εξιτήριο από το νοσκομείο. Ορισμένα προγράμματα προσφέρουν επίσης ομάδες για την οικογένεια των ασθενών. Είναι σημαντικό να είστε ενημερωμένοι τόσο εσείς όσο και η οικογένειά σας για τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε έτσι ώστε να προληφθεί ένα μελλοντικό έμφραγμα.

5. Επικοινωνήστε με τους Γιατρούς σας

Πριν το έμφραγμα, οι περισσότεροι μπορεί να έχουν 1 μόνο γιατρό που τους παρακολουθεί, ωστόσο συνήθως αυτό αλλάζει μετά από την καρδιακή προσβολή και πλέον ο ασθενής παρακολουθείται από μία ομάδα γιατρών. Οι γιατροί αυτοί συνεργάζονται μεταξύ τους και γνωρίζουν το ιστορικό σας ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζετε σε ποιον θα απευθυνθείτε αν παρουσιαστεί εκ νέου κάποιο πρόβλημα.

Είναι σημαντικό η οικογένεια να γνωρίζει επίσης τους γιατρούς και να έχει ανοιχτή επικοινωνία με αυτούς, καθώς η οικογένεια παίζει σημαντικό ρόλο στη συμμόρφωση με τη φαρμακευτική θεραπεία, την εφαρμογή των αλλαγών στη διατροφή και την προσαρμογή στον νέο τρόπο ζωής.

Μην Καθυστερείτε – Μπορεί να είναι Έμφραγμα!

Καλέστε άμεσα το 166 αν παρουσιάσετε:

  • Άλγος, πίεση ή σφίξιμο στο κέντρο του στήθους
  • Δυσφορία που επεκτείνεται στους ώμους, το λαιμό, την πλάτη ή το σαγόνι
  • Δύσπνοια
  • Ανεξήγητο ίλιγγο, ναυτία, ζαλάδα ή κρύο ιδρώτα

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα