4 Σημαντικές Εξετάσεις Αίματος για τις Γυναίκες

Όταν ο γιατρός ζητά εξετάσεις αίματος στο ετήσιο τσεκ-απ, ο σκοπός του είναι να διαπιστώσει σε τι κατάσταση βρίσκεται ο οργανισμός καθώς και να διαγνώσει παθήσεις που μπορεί να μην έχουν εμφανή συμπτώματα, όπως ο διαβήτης και η καρδιαγγειακή νόσος. Οι εξετάσεις αίματος μπορούν να ανιχνεύσουν πρώιμα μία σειρά παθήσεων όπως οι δύο πραναφερθείσες. Στο τσεκ-απ γίνονται τυπικά πολλές εξετάσεις αίματος, ωστόσο 4 από αυτές είναι οι σημαντικότερες για διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας σας.

Εξέταση Γλυκόζης Αίματος

Τι Υπολογίζει: Όπως λέει και το όνομά της, υπολογίζει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης αποτελούν ένδειξη ότι ο οργανισμός δεν παράγει επαρκείς ποσότητες ινσουλίνης ή δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος αποτελούν συνήθως ένδειξη διαβήτη ή προδιαβήτη.

Ποσο Συχνά Πρέπει να Ελέγχεται: Ο γιατρός σας θα ελέγξει τη γλυκόζη νηστείας ή τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (τη μέση τιμή της γλυκόζης αίματος τους τελευταίους 3 μήνες) μία φορά ετησίως ή συχνότερα αν η αρτηριακή σας πίεση είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Ποιες είναι οι Φυσιολογικές Τιμές: Για τη γλυκόζη αίματος κάτω από 100 mg/dl και για τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κάτω από 5.7%.

Τι να Κάνετε αν τα Επίπεδα είναι Υψηλά: Αν είστε στο όριο, δηλαδή 100-125 mg/dl για τον προδιαβήτη, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να σας βοηθήσουν να προλάβετε την εμφάνιση του διαβήτη. Η υγιεινή διατροφή, η απώλεια βάρους και τα 150 τουλάχιστον λεπτά άσκησης εβδομαδιαίως  μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 στο μισό.

Λιπιδαιμικό Προφίλ

Τι υπολογίζει: Τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων με σκοπό να εκτιμηθεί ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Πόσο Συχνά Πρέπει να Ελέγχεται: Οι γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ή διαβήτη πρέπει να κάνουν λιπιδαιμικό προφίλ κάθε χρόνο. Αυτές που διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο μπορούν να κάνουν εξετάσεις λιγότερο συχνά.

Ποιες είναι οι Φυσιολογικές Τιμές: Η ολική χοληστερόλη πρέπει να είνα κάτω από 200mg/dl, η HDL χοληστερόλη πάνω από 50 mg/dl, η LDL χοληστερόλη κάτω από 130 mg/dl και τα τριγλυκερίδια κάτω από 150 mg/dl.

Τι να Κάνετε αν τα Επίπεδα είναι Υψηλά/Χαμηλά: Περιορίστε την κατανάλωση ανθυγιεινών λιπών από το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά και τα τηγανητά. Αποφεύγετε επίσης τρόφιμα με υψηλή χοληστερόλη όπως τα αυγά, το τυρί και τα οστρακοειδή. Καταναλώστε περισσότερα τρόφιμα που μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη, όπως οι ξηροί καρποί, τα ψάρια, η βρώμη και τα φυτικά έλαια.

Θυρεοειδοτρόπος Ορμόνη (TSH) και Τ4

Τι υπολογίζει: Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που βρίσκεται στο λαιμό και παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό. Οι γυναίκες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με τους άνδρες τόσο για υποθυρεοειδισμό όσο και για υπερθυρεοειδισμό. Οι εξετάσεις της TSH και της T4 υπολογίζουν τα επίπεδα των ορμονών για να βεβαιωθούν ότι ο θυρεοειδής λειτουργεί φυσιολογικά.

Ποσο Συχνά Πρέπει να Ελέγχεται: Αν είστε άνω των 60 ετών, μιλήστε στο γιατρό σας σχετικά με το πότε πρέπει να κάνετε εξετάσεις. Ελέγξτε επίσης τα επίπεδα των θυρεοειδών ορμονών αν παρουσιάζετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Αίσθημα κόπωσης
  • Ταχυκαρδία
  • Αύξηση της όρεξης
  • Μεγάλη ευαισθησία στο κρύο
  • Μυϊκή αδυναμία
  • Εύθραυστα μαλλιά ή νύχια
  • Αύξηση ή απώλεια βάρους

Ποιες είναι οι Φυσιολογικές Τιμές: Για την TSH από 0.4 έως 4.0 mIU/L και για την T4 από 4.5 έως 11.2 mcg/dL.

Τι να Κάνετε αν τα Επίπεδα είναι Υψηλά/Χαμηλά: Ο υποθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται με μία συνθετική θυρεοειδή ορμόνη που λαμβάνεται καθημερινά από του στόματος. Ο υπερθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται με ραδιενεργό ιώδιο, αντιθυρεοειδικά φάρμακα ή χειρουργείο.

Εξετάσεις Βιταμίνης D

Τι Υπολογίζει: Τα επίπεδα της βιταμίνης D στο αίμα. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την οστική υγεία και άλλες σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού. Οι ηλικιωμένες γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης D, καθώς η παραγωγή της βιταμίνης αυτής από το δέρμα μειώνεται με την ηλικία.

Ποσο Συχνά Πρέπει να Ελέγχεται: Ρωτήστε τον γιατρό σας κάθε πότε πρέπει να κάνετε την εξέταση αυτή ανάλογα με την ηλικία, τη διατροφή και τα επίπεδα της έκθεσης στον ήλιο.

Ποιες είναι οι Φυσιολογικές Τιμές: Πάνω από 30 ng/ml.

Τι να Κάνετε αν τα Επίπεδα είναι Χαμηλά: Προσπαθήστε να καταναλώνετε περισσότερα τρόφιμα με βιταμίνη D. Ρωτήστε τον γιατρό σας αν χρειάζεται να πάρετε συμπλήρωμα διατροφής με βιταμίνη D.

Βιβλιογραφία: Harvard Health

Φωτογραφία: Los Muertos Crew

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα