Τροφική δηλητηρίαση: Ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε στην τρίτη ηλικία;

Αρκετά φαγητά μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση στην τρίτη ηλικία. Οι περισσότεροι υγιείς οργανισμοί συνήθως αναρρώνουν από την τροφική δηλητηρίαση χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερη θεραπεία. Ωστόσο, ειδικά μετά την ηλικία των 65 ετών, η λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος είναι μειωμένη επομένως είναι δυσκολότερο να αντιμετωπίσει τα μικρόβια.

Η τροφική δηλητηρίαση δεν είναι πάντα ακίνδυνη στην τρίτη ηλικία, αρκετές φορές μάλιστα, μπορεί να συνοδεύεται από σοβαρές επιπλοκές όπως η αφυδάτωση.

Τα παρακάτω φαγητά πρέπει να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται με προσοχή όχι μόνο από τους ηλικιωμένους αλλά και από οποιονδήποτε έχει αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα (όπως οι ασθενείς με χρόνιες παθήσεις, οι έγκυες και τα παιδιά μικρής ηλικίας):

Τυριά

Καλό είναι να αποφεύγετε τα τυριά με μούχλα, όπως το μπρι ή το καμαμπέρ, τα μαλακά μπλε τυριά, όπως το μπλε τυρί Δανίας, η γκοργκοντζόλα και το ροκφόρ, καθώς και όλα τα τυριά που παράγονται χωρίς παστερίωση.

Τα τυριά αυτά είναι επικίνδυνα για τους ηλικιωμένους καθώς είναι λιγότερο όξινα και περισσότερο υγρά σε σχέση με τα σκληρά τυριά, γεγονός που τα καθιστά ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηριδίων, όπως η λιστέρια. Τα μαλακά τυριά που έχουν μαγειρευτεί είναι ασφαλή καθώς η θερμοκρασία σκοτώνει αυτά τα βακτηρίδια.

Πατέ

Αποφύγετε όλα τα είδη φρέσκου ή κατεψυγμένου πατέ, συμπεριλαμβανομένων των πατέ λαχανικών, καθώς μπορεί να περιέχουν λιστέρια. Το πατέ σε κονσέρβα είναι ακίνδυνο καθώς η διαδικασία της κονσερβοποίησης περιλαμβάνει μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία.

Αυγά

Αποφύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν ωμά αυγά, όπως η σπιτική μαγιονέζα και η ολλανδική σως καθώς ενδέχεται να περιέχουν σαλμονέλλα.

Πάντα μαγειρεύετε τα αυγά μέχρι το ασπράδι να γίνει στερεό, καθώς η διαδικασία αυτή σκοτώνει το μικρόβιο της σαλμονέλλας. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ωμά αυγά στη μαγειρική σας, χρησιμοποιήστε παστεριωμένα.

Επεξεργασμένα Κρέατα

Αρκετά κατεψυγμένα κρέατα όπως το σαλάμι, η παρμεζάνα και το πεπερόνι είναι επεξεργασμένα χωρίς ωστόσο να έχουν μαγειρευτεί. Ενδέχεται, επομένως, να περιέχουν παράσιτα που προκαλούν τοξοπλάσμωση. Ελέγχετε πάντα την συσκευασία για να διαπιστώσετε αν τα κρέατα είναι έτοιμα για κατανάλωση ή χρειάζονται μαγειρική επεξεργασία.

Για αυτά που είναι έτοιμα κατανάλωση, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο παρασίτων καταψύχοντάς τα για 4 μέρες πριν τα καταναλώσετε. Οι χαμηλές θερμοκρασίες της κατάψυξης σκοτώνουν τα περισσότερα παράσιτα και επομένως καθιστούν το κρέας ασφαλές.

Αν σκοπεύετε να μαγειρέψετε το κρέας (πχ. αν χρησιμοποιήσετε το πεπερόνι σε μία πίτσα) δεν χρειάζεται να το καταψύξετε.

Αν τρώτε σε ένα εστιατόριο ρωτήστε το προσωπικό αν το κρέας είναι κατεψυγμένο και αν έχετε αμφιβολίες για την προέλευσή του, αποφύγετε να το φάτε.

Ωμά κρέατα και πουλερικά

Το κρέας που δεν έχει μαγειρευτεί επαρκώς (ειδικά τα πουλερικά, το λουκάνικα και τα μπιφτέκια) μπορεί να περιέχει μικρόβια όπως η σαλμονέλλα, το καμπυλοβακτηρίδιο και η E. coli.

Σιγουρευτείτε ότι μαγειρέψατε το κρέας καλά σε βαθμό που δεν υπάρχει αίμα ή ερυθρά σημεία. Θυμηθείτε επίσης να πλύνετε τα χέρια σας και όλες τις επιφάνειες της κουζίνας με τις οποίες ήρθε σε επαφή το ωμό κρέας. Με τον τρόπο αυτό ελαχιστοποιείτε τον κίνδυνο εξάπλωσης των μικροβίων.

Ωμά οστρακοειδή

Τα ωμά οστρακοειδή (όπως τα μύδια, ο αστακός, το καβούρι και οι γαρίδες) μπορεί να περιέχουν επικίνδυνα βακτήρια και ιούς. Όπως και στα περισσότερα τρόφιμα, το μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες σκοτώνει τα μικρόβια αυτά και καθιστά τα τρόφιμα ασφαλή.

Σούσι

Το σούσι και τα υπόλοιπα φαγητά που παράγονται από ωμά ψάρια είναι ασφαλή αν έχουν αρχικά καταψυχθεί. Τα ψάρια μπορεί να περιέχουν παράσιτα, ωστόσο η ψύξη τα σκοτώνει και καθιστά τα ψάρια ασφαλή προς κατανάλωση.

Στα περισσότερα εστιατόρια, το σούσι είναι εισαγόμενο επομένως το ψάρι έχει καταψυχθεί.

Γάλα

Μην πίνετε ποτέ γάλα που δεν είναι παστεριωμένο. Πάντα προτιμάτε παστεριωμένο ή γάλα που έχει επεξεργαστεί σε υψηλές θερμοκρασίες. Το γάλα αυτό λέγεται και γάλα μακράς διάρκειας.

Στην πραγματικότητα, όλα τα γάλατα στα σούπερ-μάρκετ είναι παστεριωμένα. Φυσικό γάλα μπορείτε να βρείτε μόνο απ’ευθείας από μία φάρμα ή στη λαϊκή αγορά.

Φασόλια

Τα ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα φασόλια μπορεί επίσης να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

Για την ανάπτυξη των φασολιών χρειάζεται θερμό κλίμα και υγρασία. Το περιβάλλον αυτό, ωστόσο, είναι ευνοϊκό για την ανάπτυξη βακτηριδίων. Κατά τη μαγειρική των φασολιών βεβαιωθείτε ότι έχουν φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού πριν τα καταναλώσετε.

Βιβλιογραφία: NHS

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα