Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στους νεαρούς ενήλικες

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη που εξέτασε τα δεδομένα περισσότερων από 100 δημοσιεύσεων, η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για 13 διαφορετικά είδη καρκίνου στους νεαρούς ενήλικες. Η έρευνα εξηγεί γιατί η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες και περιγράφει τους κυτταρικούς μηχανισμούς που ευθύνονται για το φαινόμενο αυτό.

Οι διάφορες μορφές καρκίνου εμφανίζονται συχνότερα στους ενήλικες άνω των 50 ετών, ωστόσο σήμερα η συχνότητά τους έχει αυξηθεί στους νεότερους ενήλικες. Από τις 20 πιο κοινές μορφές καρκίνου, οι 9 εμφανίζονται πια και στους νεαρούς ενήλικες. Σύμφωνα με δεδομένα από τις ΗΠΑ για το 2016, σχεδόν 1 στα 10 περιστατικά καρκίνου του μαστού και 1 στα 4 περιστατικά καρκίνου του θυρεοειδούς αφορούσε ενήλικες 20-44 ετών. Η παραπάνω έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity και δείχνει ότι καθώς τα ποσοστά παχυσαρκίας στους εναρούς ενήλικες αυξάνονται, παρατηρείται αντίστοιχη αύξηση στα περιστατικά καρκίνου.

Η παρούσα μελέτη χρησιμοποίησε δεδομένα από έρευνες σε ζώα, κλινικές δοκιμές και άλλα δεδομένα για να αναζητήσει την εξήγηση πίσω από τα αυξημένα ποσοστά καρκίνου στους νεαρούς ενήλικες. Ο σκοπός είναι τόσο να αναζητήσει τα αίτια του φαινομένου αυτού αλλά και να προσφέρει λύσεις για την πρόληψή του.

Οι νεαροί ενήλικες με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 30 έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν επιθετικές κακοήθειες, σύμφωνα με τον Nathan Berger, συγγραφέα της μελέτης. Οι επιδράσεις της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία, μάλιστα, φαίνεται να επηρεάζουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου τόσο στη νεαρή ζωή όσο και αργότερα.

Η παχυσαρκία αυξάνει συνολικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στους νεαρούς ενήλικες και φαίνεται επίσης ότι ο κίνδυνος αυτός παραμένει ακόμα και μετά την απώλεια βάρους. «Οι παχύσαρκοι έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο. Με την απώλεια βάρους ο κίνδυνος αυτός μειώνεται και η πρόγνωση βελτιώνεται, ωστόσο ποτέ δεν εξαλείφεται εντελώς», είπε ο Berger. Η παχυσαρκία προκαλεί αλλαγές στο DNA του ατόμου που συσσωρεύονται σταδιακά. Οι αλλαγές αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου και παραμένουν για αρκετά χρόνια μετά την απώλεια βάρους.

Τα δεδομένα από κλινικές δοκιμές και έρευνες για την παχυσαρκία σε ζώα επιβεβαιώνουν επίσης τη σύνδεση της παχυσαρκίας με τον καρκίνο. Η έρευνα του Berger δείχνει ότι η παχυσαρκία επιταχύνει την εμφάνιση του καρκίνου με διάφορους τρόπους. Προκαλεί υπερβολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα παραγωγή επιβλαβών υποπροϊόντων όπως το υπεροξείδιο και οι ρίζες του οξυγόνου που προκαλούν μεταλλάξεις στο DNA. Η παχυσαρκία προκαλεί επίσης διαταραχές στο μεταβολισμό, δημιουργώντας ανισορροπίες στις ορμόνες και τους αυξητικούς παράγοντες επιτρέποντας έτσι στα καρκινικά κύτταρα να πολλαπλασιαστούν ανενόχλητα. Στο έντερο, η παχυσαρκία προκαλεί αλλαγές στη μικροβιακή χλωρίδα και επιτρέπει στα είδη που ευνοούν την εμφάνιση καρκίνου να κυριαρχήσουν. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στα παχύσαρκα άτομα προκαλεί βλάβες στον οισοφάγο και αυξάνει τον κίνδυνο του αντίστοιχου καρκίνου. Η μελέτη του Berger, επομένως, επιβεβαιώνει ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. «Ακόμα και αν μία από αυτές τις οδούς αντιμετωπιστεί, ο καρκίνος που συνδέεται με την παχυσαρκία θα εμφανιστεί από κάποια άλλη οδό».

Ο Berger παρέχει ποσοτικά αλλά και δεδομένα που δεν είχαν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα τα οποία αναδεικνύουν μία ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας στις νεαρές ηλικίες και ορισμένων ειδών καρκίνου. Μία έρευνα που εξέτασε 1.1 εκατομμύριο άντρες από το Ισραήλ παρατήρησε ότι όσοι ήταν παχύσαρκοι στην εφηβεία (16-19 ετών) είχαν 1.5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο του παχέος εντέρου μέχρι την ηλικία των 48 ετών.

Μία άλλη έρευνα, ζήτησε από τους ασθενείς να ζωγραφίσουν το σχήμα του σώματος που είχαν στην εφηβεία. «Οι ασθενείς που ζωγράφισαν ένα στρογγυλό σώμα είχαν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν πολλαπλό μυέλωμα». Οι παραπάνω έρευνες υποστηρίζουν την υπόθεση του Berger η οποία επιβεβαιώνεται και από άλλες αναλύσεις. Πραγματικά, μία έρευνα έδειξε ότι οι ασθενείς με ιστορικό παχυσαρκίας έχουν διπλάσια πιθανότητα να παρουσιάσουν πολλαπλό μυέλωμα. Ο Berger πιστεύει ότι η παχυσαρκία μπορεί επίσης να επιταχύνει την εμφάνιση του καρκίνου, καθώς μειώνει επίσης το χρόνο που χρειάζεται για να εξελιχθεί ένας καλοήθης όγκος σε κακοήθη. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που οι επιθετικές μορφές καρκίνου αυξάνονται στους νεαρούς ενήλικες. Το πολλαπλό μυέλωμα εμφανίζεται σήμερα σε ενήλικες κάτω των 45 ετών, ενώ ιστορικά η ηλικία που εμφανιζόταν με τη μεγαλύτερη συχνότητα ήταν τα 69 έτη.

Το International Agency for Research on Cancer έχει συνδέσει 13 μορφές καρκίνου με την παχυσαρκία. Αυτή είναι η πρώτη έρευνα που διερευνά τους μηχανισμούς και τα αίτια εμφάνισης των καρκίνων αυτών στους νεαρούς ενήλικες. Περιλαμβάνει επίσης τις συστάσεις του Berger σχετικά με την πρόληψη των συγκεκριμένων μορφών καρκίνου.

Ο Berger πιστεύει ότι η η καταγραφή του ιστορικού, αλλά και του Δείκτη Μάζας Σώματος, σε όλη τη διάρκεια ζωής του ασθενούς έχει ιδιαίτερη σημασία. Αρκετοί ασθενείς παρουσιάζουν κακοήθειες μετά από σημαντική απώλεια βάρους, επομένως ο γιατρός μπορεί να μην λάβει υπ’όψη παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Ο Berger ελπίζει ότι η καταγραφή δεδομένων όπως η διατροφή, το βάρος και το περιβάλλον ενός παχύσαρκου ατόμου είναι σημαντική για την πρόληψη μελλοντικών καρκίνων.

Ο καλύτερος τρόπος να περιοριστεί η εξέλιξη αυτού του προβλήματος είναι η πρόληψη της παχυσαρκίας τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες. Χωρίς αυτή, τα 110 εκατομμύρια παιδιών και ενηλίκων με παχυσαρκία διατρέχουν κίνδυνο να εμφανίσουν τα 13 αυτά είδη καρκίνου.

Βιβλιογραφία: Case Western Reserve University

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα