Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άντρες;

Οι γυναίκες σήμερα ζουν περισσότερα χρόνια από τους άντρες σχεδόν σε όλες τις χώρες του κόσμου, σε ορισμένες μάλιστα η διαφορά ξεπερνά τα 10 χρόνια.

Σήμερα, τρεις αιώνες ιστορικών στοιχείων δείχνουν ότι οι γυναίκες δεν ζουν περισσότερο από τους άντρες μόνο σε κανονικές συνθήκες. Το προσδόκιμο ζωής των γυναικών είναι αυξημένο ακόμα και στις χειρότερες περιόδους, όπως σε εποχές πείνας ή επιδημιών, όπως έδειξε μία πρόσφατη μελέτη.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής των δύο φύλων αποδίδεται στην ικανότητα των γυναικών να επιβιώνουν στην παιδική ηλικία και όχι τόσο στην ενήλικη ζωή. Ιδιαίτερα σε συνθήκες αντιξοότητας, τα νεογέννητα κορίτσια έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να επιβιώσουν.

Το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν αυξημένα ποσοστά επιβίωσης στην παιδική ηλικία, όπου οι συμπεριφορικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων είναι μικρές, στηρίζει την υπόθεση ότι η εξήγηση για τη διαφορά στο προσδόκιμο είναι εν μέρει βιολογική, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας ανέλυσαν δεδομένα 250 ετών σχετικά με άτομα που η ζωή τους τερματίστηκε πρόωρα λόγω λιμού, επιδημιών ή άλλων λόγων.

Τα δεδομένα αφορούσαν 7 πληθυσμούς στους οποίους το προσδόκιμο ζωής για το 1 ή και τα 2 φύλα ήταν κάτω από την ηλικία των 20 ετών. Στους πληθυσμούς αυτούς περιλαμβάνονται οι σκλάβοι στην Τρινιντάντ και τις ΗΠΑ στις αρχές του 1800, τα θύματα του λιμού στη Σουηδία, την Ιρλανδία και την Ουκρανία τον 18ο, 19ο και 20ο αιώνα και οι Ισλανδοί που επλήγησαν από την επιδημία της ιλαράς το 1846 και το 1882.

Στη Λιβηρία, για παράδειγμα, οι απελευθερωμένοι Αμερικανοί σκλάβοι που επέστρεψαν στη δυτικοαφρικανική χώρα το 19ο αιώνα, παρουσίασαν τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.  Περισσότερο από το 40% απεβίωσε μέσα στον 1ο χρόνο, κατά πάσα πιθανότητα λόγω των τροπικών νόσων για τις οποίες δεν είχαν αναπτύξει ανοσία. Τα παιδιά που γεννήθηκαν εκείνη την εποχή σπάνια έφταναν την ηλικία των 2 ετών.

Στην Ιρλανδία το 1840 μία επιδημία στις πατάτες προκάλεσε μαζική καταστροφή της παραγωγής με αποτέλεσμα ο λιμός που ακολούθησε να εξαλείψει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. Το προσδόκιμο ζωής μειώθηκε κατά περισσότερο από 15 χρόνια.

Συνολικά, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, ακόμα και όταν η θνησιμότητα ήταν πολύ υψηλή και για τα δύο φύλα, οι γυναίκες ζούσαν περισσότερο από τους άντρες κατά 6 μήνες-4 χρόνια κατά μέσο όρο.

Τα κορίτσια που γεννήθηκαν την περίοδο του λιμού στην Ουκρανία το 1933, για παράδειγμα, έζησαν κατά μέσο όρο 10.85 χρόνια ενώ τα αγόρια μόλις 7.3 χρόνια.

Όταν οι ερευνητές χώρισαν τα δεδομένα σε ηλικιακές ομάδες, παρατήρησαν ότι το «πλεονέκτημα επιβίωσης» που έχουν οι γυναίκες αφορά κυρίως την παιδική ηλικία. Γενικότερα, τα νεογέννητα κορίτσια είναι πιο ανθεκτικά από τα νεογέννητα αγόρια.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η διαφορά στο προσδόκιμο επιβίωσης μεταξύ των 2 φύλων δεν μπορεί να αποδοθεί πλήρως σε συμπεριφορικές και κοινωνικές διαφορές μεταξύ τους, όπως η βία ή η παρορμητικότητα.

Αντιθέτως, φαίνεται ότι το πλεονέκτημα των γυναικών οφείλεται σε βιολογικούς παράγοντες όπως γονίδια ή ορμόνες. Τα οιστρογόνα, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν τον οργανισμό από λοιμώδη νοσήματα.

 

Βιβλιογραφία: DukeToday

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα