Υποθυρεοειδισμός: Αυξάνει τον Κίνδυνο Άνοιας στην Τρίτη Ηλικία Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Οι ηλικιωμένοι ασθενείς με υποθυρεοειδισμό έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν άνοια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης από την Ταϊβάν.

Εξετάζοντας ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών, οι επιστήμονες της μελέτης διαπίστωσαν ότι ο υποθυρεοειδισμός συνδέεται με σχεδόν 81% αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης άνοιας. Ωστόσο, η σύνδεση αυτή δεν παρατηρήθηκε σε χαμηλότερες ηλικιακές ομάδες, όπως για παράδειγμα στις ηλικίες 50-64, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στο περιοδικό Neurology.

Ακόμα και μετά την προσαρμογή για το ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, η σύνδεση ανάμεσα στον υποθυρεοειδισμό και τον κίνδυνο άνοιας παρέμεινε ισχυρή για τους εθελοντές άνω των 65 ετών.

Η σύνδεση αυτή φάνηκε μάλιστα να επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Για παράδειγμα, αυτοί που έπαιρναν φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου ήταν αυτοί που διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο, όπως ανέφερε η ομάδα.

«Οι ασθενείς αυτοί αποτελούν συνήθως τα σοβαρότερα περιστατικά υποθυρεοειδισμού, επομένως το γεγονός αυτό δεν προκαλεί έκπληξη», τόνισαν.

Είναι σημαντικό να τονιστεί στο σημείο αυτό ότι οι επιστήμονες δεν παρατήρησαν σύνδεση ανάμεσα στον υπερθυρεοειδισμό και τον κίνδυνο άνοιας, ακόμα και στους ασθενείς που έπαιρναν τακτικά θεραπεία για τη νόσο.

Οι ασθενείς που παρουσίασαν υποθυρεοειδισμό μετά τη λήψη θεραπείας για τον υπερθυρεοειδισμό επίσης δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις οι διαταραχές του θυρεοειδούς έχουν συνδεθεί με συμπτώματα άνοιας, τα οποία ωστόσο υποχωρούν όταν χορηγηθεί θεραπεία. Αν και σίγουρα τα αποτελέσματά μας θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από μελλοντικές μελέτες, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι ο υποθυρεοειδισμός αποτελεί πράγματι παράγοντα κινδύνου για την άνοια και οι θεραπείες για την αντιμετώπισή του πιθανώς μπορεί να προστατεύσουν από αυτή την επιπλοκή», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στα πλαίσια της μελέτης τους οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα για 7.843 εθελοντές που είχαν διαγνωστεί με άνοια από το 2006 μέχρι το 2013. Χρησιμοποιήθηκε επίσης και μία ομάδα ελέγχου ίδιου μεγέθους με ασθενείς χωρίς άνοια.

Η μέση ηλικία των ασθενών και στις δύο ομάδες ήταν τα 75 χρόνια, ενώ το 52% ήταν γυναίκες. Ο αριθμός των ασθενών με υπέρταση, στεφανιαία νόσο, κατάθλιψη, εμβοές ή εξαρτήσεις από το αλκοόλ ήταν σημαντικά υψηλότερος στην ομάδα της άνοιας.

Η διάγνωση της θυρεοειδοπάθειας τέθηκε με τα κριτήρια του ICD-9. Συνολικά το 0.9% των ασθενών στην ομάδα της άνοιας είχαν υποθυρεοειδισμό, ενώ το 1% είχε υπερθυρεοειδισμό. Τα ποσοστά αυτά στην ομάδα ελέγχου ήταν 0.4% και 0.7% αντίστοιχα.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί πότε τέθηκε η διάγνωση της θυρεοειδοπάθειας ούτε πόσο σοβαρά ήταν τα συμπτώματα των ασθενών.

Φωτογραφία: cottonbro

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα