Σε Ποιους Ηλικιωμένους Δεν Πρέπει να Γίνεται Επιθετική Ρύθμιση της Αρτηριακής Πίεσης;

Οι διεθνείς οδηγίες σχετικά με τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης θα πρέπει ίσως να επανεξεταστούν, σύμφωνα με μία ομάδα ερευνητών από το Ηνωμένο Βασίλειο. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η χαμηλή αρτηριακή πίεση συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου στην τρίτη ηλικία.

Η έρευνα προέρχεται από το Πανεπιστήμιο του Exeter στη Μεγάλη Βρετανία και εξέτασε ιατρικά δεδομένα για σχεδόν 416.000 εθελοντές από την Αγγλία. Χρηματοδοτήθηκε από το National Institute for Health Research και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Age and Ageing. Όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες, οι οδηγίες για επιθετική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης που έχουν υιοθετήσει σήμερα αρκετά κράτη πιθανώς είναι λανθασμένες και μπορεί να είναι ακόμα και επιβλαβείς για κάποιους ασθενείς.

Επιπλέον, αρκετές προηγούμενες έρευνες δεν είχαν εξετάσει τις επιδράσεις της παραπάνω παρέμβασης σε ηλικιωμένους ασθενείς με αδυναμία (frailty), καθώς οι τελευταίοι εξαιρούνται συνήθως από αυτές.

Όπως διαπιστώθηκε, οι ηλικιωμένοι 75 ετών και άνω με χαμηλή αρτηριακή πίεση (κάτω από 130/80 mmHg) είχαν αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας σε σχέση με αυτούς που είχαν φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Η παραπάνω παρατήρηση ήταν μάλιστα εμφανέστερη στους ηλικιωμένους εθελοντές με αδυναμία οι οποίοι είχαν 62% αυξημένο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια των 10 ετών της έρευνας.

Αν και η υψηλή αρτηριακή πίεση συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, δεν συνδέθηκε με αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας στους ηλικιωμένους άνω των 75 ετών με αδυναμία, όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες.

Αντιθέτως, στους ηλικιωμένους άνω των 85 με υψηλή αρτηριακή πίεση τα ποσοστά θνησιμότητας ήταν χαμηλότερα σε σχέση με αυτούς που είχαν χαμηλή αρτηριακή πίεση ανεξάρτητα αν είχαν αδυναμία ή όχι.

Οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι οι παρούσες οδηγίες στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι σωστές, ωστόσο οι διεθνείς οδηγίες θα πρέπει πιθανώς να τροποποιηθούν και να επανεξεταστούν οι προσεγγίσεις για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

«Οι διεθνείς οδηγίες τα τελευταία χρόνια στοχεύουν σε όλο και χαμηλότερες τιμές της αρτηριακής πίεσης, ωστόσο οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι αυτό δεν είναι ιδανικό για τους ηλικιωμένους ασθενείς με αδυναμία», εξήγησε η επικεφαλής της έρευνας και γηρίτατρος Jane Masoli.

«Χρειάζεται να γίνουν περισσότερες έρευνες για να διαπιστώσουμε αν η επιθετική ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης είναι ασφαλής στην τρίτη ηλικία. Πρέπει να εξεταστεί επίσης ποιες είναι οι ομάδες ασθενών που ωφελούνται περισσότερο από αυτή. Ιδανικά, η προσέγγισή μας για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης σε κάθε ασθενή πρέπει να είναι εξατομικευμένη», πρόσθεσε η ίδια.

Τόνισε επίσης ότι η αντιμετώπιση της υπέρτασης έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος του μυοκαρδίου.

«Προφανώς ο υπεύθυνος για τη φαρμακευτική αγωγή ενός ασθενούς είναι ο θεράπων ιατρός και οποιαδήποτε αλλαγή στην παραπάνω πρέπει να εγκριθεί από αυτόν», κατέληξε.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα