Πώς Επηρεάζεται η Αγγειακή Υγεία από την Εμμηνόπαυση;

Η εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, καθώς επιταχύνεται ο ρυθμός της σκλήρυνσης των αγγείων, τόσο πριν όσο και μετά την τελευταία έμμηνο ρύση. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

Όπως τόνισαν οι επιστήμονες, γνωρίζουμε ήδη ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου αυξάνεται με την ηλικία.

Κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση εμφανίζονται διάφορες μεταβολές του μεταβολισμού και της φυσιολογίας οι οποίες περιλαμβάνουν παθολογικές αλλαγές στη δομή των καρωτιδικών αρτηριών, αύξηση στα επίπεδα των λιπιδίων του αίματος, αυξημένη περιφέρεια μέσης και υψηλότερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου.

Μία επιπλέον αλλαγή που επηρεάζει την καρδιαγγειακή υγεία περιλαμβάνει τη μεταβολή στα επίπεδα της οιστροδιόλης που παρατηρείται μέσα σε 1 έτος από την τελευταία έμμηνο ρύση.

Μπορεί, ωστόσο, να επηρεαστεί και η ελαστικότητα των αρτηριών από την εμμηνόπαυση; Στο παραπάνω ερώτημα θέλησε να απαντήσει μία νέα έρευνα με επικεφαλής την Samar El Khoudary από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη μελέτη SWAN (Study of Women’s Health Across the Nation) και δημοσίευσαν τις παρατηρήσεις τους στο επιστημονικό περιοδικό Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology.

Υπολογίσιμη Αύξηση στην Αρτηριακή Δυσκαμψία

Η μελέτη SWAN είχε ξεκινήσει το 2001. Οι επιστήμονες της παρούσας έρευνας εξέτασαν συνολικά 339 γυναίκες για ένα διάστημα 12.5 ετών.

Η αρτηριακή δυσκαμψία εκτιμήθηκε μέσω της καρωτιδομηριαίας ταχύτητας του σφυγμικού κύματος, δηλαδή του πλέον ακριβούς μέτρου αρτηριακής δυσκαμψίας που αποτυπώνει την ταχύτητα με την οποία το αίμα κινείται στις αρτηρίες.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τη μεταβολή του παραπάνω μέτρου στο διάστημα από 1 έτος πριν και 1 έτος μετά την τελευταία έμμηνο ρύση των εθελοντών.

Όπως διαπίστωσαν, η αρτηριακή δυσκαμψία αυξήθηκε κατά σχεδον 0.9% κατά το έτος πριν την τελευταία έμμηνο ρύση και κατά 7.5% το επόμενο έτος.

Καρδιαγγειακός Κίνδυνος και Εμμηνόπαυση

«Η μελέτη SWAN αποτελεί μία μοναδική πηγή δεδομένων για τις αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της ζωής μίας γυναίκας. Η έρευνά μας αποτελεί μία ακόμα απόδειξη ότι η μετάβαση στην εμμηνόπαυση αποτελεί μία σημαντική περίοδο για την καρδιακή υγεία», όπως δήλωσε η Saad Samargandy, μία επιστήμονας που έλαβε μέρος στην έρευνα.

«Αν και η έρευνά μας είχε ορισμένους περιορισμούς, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι η αρτηριακή δυσκαμψία εκτιμήθηκε μόνο μία φορά σε ορισμένες γυναίκες, ήταν ικανή να αποτυπώσει τις σημαντικές αλλαγές στον καρδιαγγειακό κίνδυνο που συμβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση».

«Η έρευνά μας δεν μπορεί να εξηγήσει που αποδίδονται οι αλλαγές που παρατηρήσαμε κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση», είπε η El Khoudary. «Ωστόσο, πιστεύουμε ότι οι δραματικές ορμονικές αλλαγές που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση μπορεί να αυξάνουν τη φλεγμονή και να επηρεάζουν την εναπόθεση λιπών στα αγγεία. Αυτό πρέπει να εξεταστεί από μελλοντικές έρευνες».

«Αυτό που μπορούμε να πούμε σήμερα είναι ότι οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν ότι η καρδιαγγειακή τους υγεία θα επιδεινωθεί στην εμμηνόπαυση», προειδοποίησε η ίδια.

«Η μέση ηλικία δεν είναι μία περίοδος που χαρακτηρίζεται από εξάψεις και άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, αλλά μία περίοδος που αυξάνεται ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, επομένως πρέπει να γίνεται τακτική παρακολούθηση», κατέληξε η επιστήμονας.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα