Πρόληψη της Νόσου Alzheimer: Νέα Δεδομένα για τις Διαφορές Ανάμεσα στα Δύο Φύλα

Μετά την προχωρημένη ηλικία, ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για τη νόσο Alzheimer είναι το φύλο. Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα, τα 2/3 των ασθενών από την παραπάνω νόσο είναι γυναίκες. Μάλιστα, ακόμα και μετά την προσαρμογή για διάφορα χαρακτηριστικά του φύλου, την ηλικία ή τη διαφορά στο προσδόκιμο ζωής, οι γυναίκες και πάλι διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν νόσο Alzheimer κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Μία νέα έρευνα από τις ΗΠΑ θέλησε να εξετάσει περισσότερο το παραπάνω γεγονός και κατέληξε σε ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα αναφορικά με τις διαφορές των δύο φύλων στον κίνδυνο εμφάνισης νόσου Alzheimer. Οι περισσότερες έρευνες αυτού του είδους επικεντρώνονται στο ρόλο των ορμονών, ωστόσο η παρούσα μελέτη θέλησε να εξετάσει συγκεκριμένες παρεμβάσεις και την επίδραση που έχουν στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Η έρευνα, η οποία είχε ξεκινήσει το 2015, σε πρώιμα αποτελέσματά της είχε δείξει ότι διάφορες στοχευμένες παρεμβάσεις μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο νόσου Alzheimer και στα δύο φύλα.

Στη νέα ανάλυση που έκαναν οι επιστήμονες της μελέτης χώρισαν τους ασθενείς σε δύο ομάδες. Η πρώτη είχε όνομα «Πρόληψη» και περιελάμβανε ασθενείς με φυσιολογικές γνωστικές λειτουργίες, υποκειμενική έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών και προκλινική νόσο Alzheimer. Στη δεύτερη ομάδα, η οποία ονομάστηκε «Πρώιμη Θεραπεία» ήταν ασθενείς με ήπια έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών και ήπια νόσο Alzheimer.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Prevention of Alzheimer’s Disease, οι παρεμβάσεις για την πρόληψη της νόσου Alzheimer βελτίωσαν τις γνωστικές λειτουργίες τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Ωστόσο, οι γυναίκες της ομάδας Πρόληψη παρουσίασαν μεγαλύτερη βελτίωση σε σχέση με τους άνδρες της ίδιας ομάδας. Ομοίως, και οι γυναίκες της ομάδας Πρώιμη Θεραπεία είχαν μεγαλύτερη βελτίωση στην καρδιαγγειακή λειτουργία, καθώς και τους δείκτες της άνοιας, με βάση διάφορους δείκτες όπως ο δείκτης μάζας σώματος, η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη και το ιστορικό καπνίσματος.

«Αν και η εφαρμογή εξατομικευμένων μέτρων πρόληψης μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο νόσου Alzheimer τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, στη μελέτη μας παρατηρήσαμε μεγαλύτερη βελτίωση στις γυναίκες με βάση διάφορους βιοδείκτες, όπως τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη», αναφέρουν οι συγγραφείς. «Οι παρατηρήσεις μας έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς οι γυναίκες νοσούν συχνότερα από νόσο Alzheimer και διάφορα πληθυσμιακά μοντέλα έχουν δείξει ότι ο περιορισμός των παραγόντων κινδύνου μπορεί να μειώσει τα περιστατικά της νόσου Alzheimer κατά 1/3».

Μετά την εγγραφή τους στη μελέτη, οι εθελοντές έκαναν μία σειρά εξετάσεων και ακολούθως οι γιατροί συνέστησαν διάφορες εξατομικευμένες παρεμβάσεις, όπως φάρμακα, αλλά και μη φαρμακευτικές προσεγγίσεις όπως η φυσική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η πρόληψη της νόσου Alzheimer θα πρέπει να είναι εξατομικευμένη τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Φαίνεται επίσης ότι θα πρέπει άμεσα να γίνουν μεγαλύτερες μελέτες οι οποίες θα εξετάσουν τις διαφορές των δύο φύλων για τη συγκεκριμένη νόσο», καταλήγουν οι συγγραφείς.

Φωτογραφία: Los Muertos Crew / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα