Οι Διακυμάνσεις της Αρτηριακής Πίεσης Συνδέονται με Αυξημένο Κίνδυνο Άνοιας

Η μεγαλύτερη μεταβλητότητα της συστολικής πίεσης μακροπρόθεσμα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας στις μεγαλύτερες ηλικίες, όπως διαπίστωσε μία νέα μελέτη παρατήρησης.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα της μελέτης, στο δείγμα που εξετάστηκε, οι εθελοντές που παρουσίασαν το παραπάνω σύμπτωμα είχαν 2-10% αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με άνοια αργότερα.

Η σύνδεση ανάμεσα στις διακυμάνσεις της συστολικής πίεσης και τον κίνδυνο άνοιας ήταν μάλιστα ισχυρότερη σε όσους δεν έπαιρναν αναστολείς αντλίας ασβεστίου, όπως υποστηρίξαν οι επιστήμονες στο περιοδικό Alzheimer’s & Dementia.

«Έρευνες έχουν δείξει ότι η αυξημένη αρτηριακή πίεση στη μέση ηλικία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν είναι ακόμα σαφές αν η χορήγηση αντιυπερτασικών φαρμάκων μπορεί να προσφέρει οφέλη στους ασθενείς με παθολογία νόσου Alzheimer. Πιθανώς έχει σημασία σε ποιο στάδιο της νόσου θα χορηγήσουμε την παραπάνω θεραπεία», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Τα τελευταία χρόνια οι έρευνες εξετάζουν γενικότερα τα φάρμακα που ρυθμίζουν τη αρτηριακή πίεση ως προς τις επιδράσεις τους στις γνωστικές λειτουργίες και τον κίνδυνο άνοιας», πρόσθεσαν.

Ένα παράδειγμα μίας τέτοιας μελέτης είναι η Sprint MIND. Στη μελέτη αυτή, η χορήγηση επιθετικής αγωγής για τον περιορισμό της συστολικής πίεσης οδήγησε σε 20% μείωση των ασθενών που παρουσίασαν τελικά έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών. Η έρευνα αυτή συνεχίζεται και εξετάζει διάφορες προσεγγίσεις και τον τρόπο που αυτές συνδέονται με τον κίνδυνο άνοιας.

Οι διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης αναδεικνύονται επίσης ως παράγοντας κινδύνου για την άνοια και τη νόσο Alzheimer τα τελευταία χρόνια. Αρκετά δεδομένα έχουν δείξει ότι οι διακυμάνσεις της πίεσης τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας και έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών.

Ωστόσο, οι παραπάνω έρευνες είχαν εξετάσει γενικά μικρά διαστήματα και δεν είχαν κάνει προσαρμογή για διάφορους παράγοντες, κάτι που έγινε στην παρούσα μελέτη.

Οι επιστήμονες εξέτασαν δύο διαφορετικές βάσεις δεδομένων με ηλικιωμένους και μεσήλικες, τις Rush Memory and Aging Project και Religious Orders Study. Κατά την εγγραφή τους στις παραπάνω βάσεις, οι εθελοντές δεν είχαν διαγνωστεί με άνοια και συμφώνησαν να κάνουν ετησίως τσεκ-απ και εξετάσεις των γνωστικών λειτουργιών.

Σε κάθε τσεκ-απ γινόταν μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και έτσι οι επιστήμονες είχαν δεδομένα για τις διακυμάνσεις στην τιμή της τελευταίας για ένα διάστημα 12 ετών.

Στις αναλύσεις τους, οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν περισσότερο σε 2.234 εθελοντές που γράφτηκαν στη μελέτη μετά την ηλικία των 65 ετών. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν γυναίκες (74%) και το 94% ήταν καυκάσιοι. Συνολικά 1.371 εθελοντές έπαιρναν αντιυπερτασικά φάρμακα, εκ των οποίων οι 466 έπαιρναν αναστολείς διαύλων ασβεστίου.

Η μέση συστολική πίεση στα 3, 6, 9 και 12 χρόνια ήταν 134, 133, 132 και 131 mmHg, αντίστοιχα. Η μέση διακύμανση της συστολικής πίεσης ήταν 8.3%, 9.2%, 10% και 10% στα παραπάνω διαστήματα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 668 εθελοντές διαγνώστηκαν με άνοια, εκ των οποίων οι 641 αποδόθηκαν στη νόσο Alzheimer. Μετά την προσαρμογή των δεδομένων για διάφορους παράγοντες, η διακύμανση της συστολικής πίεσης πάνω από 10% συνδέθηκε με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο άνοιας, ιδιαίτερα στα 12 χρόνια (75% αυξημένος κίνδυνος).

Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση της μελέτης ήταν ότι οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου επηρέαζαν την παραπάνω σύνδεση. Οι ασθενείς που έπαιρναν τα παραπάνω φάρμακα δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο, κάτι που ωστόσο δεν παρατηρήθηκε με τις υπόλοιπες κατηγορίες αντιυπερτασικών φαρμάκων.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι εξέτασε ως επί το πλείστον καυκάσιους εθελοντές, επομένως τα αποτελέσματά της πιθανώς δεν αφορούν ασθενείς που ανήκουν σε άλλες φυλές.

Φωτογραφία: Thirdman

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα