Νέα Μελέτη: 3 Απλά Μέτρα Μειώνουν τον Κίνδυνο Καρκίνου κατά 61% στην Τρίτη Ηλικία

Ο συνδυασμός τριών απλών προσεγγίσεων μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο θανάτου μέχρι και κατά 61% στους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Aging. Συγκεκριμένα, οι υψηλές δόσεις βιταμίνης D, τα συμπληρώματα ωμέγα-3 και οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης στο σπίτι είναι ιδανικές για την πρόληψη των επιθετικών μορφών καρκίνου, όπως αναφέρουν οι συγγραφείς.

Ο καρκίνος αποτελεί σήμερα τη 2η αιτία θανάτου στην τρίτη ηλικία για την Ευρώπη και την Αμερική, ενώ γνωρίζουμε ότι η συχνότητα της νόσου αυξάνεται με την ηλικία.

Εκτός από τα τυπικά μέτρα πρόληψης όπως η αποφυγή του καπνίσματος και η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, γενικά οι προσεγγίσεις μας στην πρόληψη του καρκίνου είναι πολύ περιορισμένες.

Βιταμίνη D, Ωμέγα-3 και Άσκηση

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη D μπορεί να περιορίσει τον πολλαπλασιασμό των νεοπλασματικών κυττάρων. Ομοίως, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αναστέλλουν τη μετάλλαξη των φυσιολογικών κυττάρων σε καρκινικά κύτταρα. Τέλος, η άσκηση είναι γνωστό ότι βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και περιορίζει τη φλεγμονή, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου.

Ωστόσο, σήμερα ελάχιστες μελέτες έχουν εξετάσει την αποτελεσματικότητα των τριών παραπάνω προσεγγίσεων (ξεχωριστά ή συνδυαστικά) στην πρόληψη του καρκίνου.

Οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης θέλησαν να εξερευνήσουν περισσότερο τις παραπάνω προσεγγίσεις. Συγκεκριμένα, εξέτασαν την αποτελεσματικότητα της καθημερινής χορήγησης υψηλών δόσεων βιταμίνης D3, των συμπληρωμάτων ωμέγα-3 και ενός απλού προγράμματος άσκησης σε ηλικιωμένους άνω των 70 ετών.

Συνδυασμός Απλών Προσεγγίσεων

Η μελέτη είχε όνομα DO-HEALTH και εξέτασε συνολικά 2.157 εθελοντές σε 5 Ευρωπαϊκές χώρες (Ελβετία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία και Πορτογαλία).

«Στη μελέτη DO-HEALTH ο στόχος μας ήταν να εξετάσουμε διάφορες προσεγγίσεις για την πρόληψη του καρκίνου οι οποίες έχουν αναδειχθεί από άλλες έρευνες. Σήμερα, οι περισσότερες θεραπείες του καρκίνου περιλαμβάνουν χορήγηση αρκετών φαρμάκων με σκοπό να αποκλειστούν αρκετοί διαφορετικοί παθολογικοί μηχανισμοί. Στην έρευνά μας θέλαμε να εξερευνήσουμε αν η πρόληψη μπορεί να στοχεύσει επίσης αρκετούς μηχανισμούς ταυτόχρονα», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε 8 διαφορετικές ομάδες προκειμένου να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα της κάθε προσέγγισης. Η πρώτη ομάδα έλαβε 2000 IU βιταμίνης D3 και 1γρ ωμέγα-3 καθημερινά, ενώ 3 φορές την εβδομάδα έκανε ένα πρόγραμμα με ασκήσεις ενδυνάμωσης. Η δεύτερη ομάδα έλαβε μόνο βιταμίνη D3 και ωμέγα-3, η τρίτη ομάδα έλαβε βιταμίνη D3 και έκανε ασκήσεις ενδυνάμωσης, η τέταρτη έλαβε ωμέγα-3 και έκανε ασκήσεις ενδυνάμωσης, η πέμπτη έλαβε μόνο βιταμίνη D3, η έκτη έλαβε μόνο ωμέγα-3, η έβδομη έκανε μόνο ασκήσεις ενδυνάμωσης, ενώ η τελευταία ομάδα πήρε μόνο placebo.

Η έρευνα είχε διάρκεια 3 χρόνια και επιστήμονες έκαναν εξετάσεις στους εθελοντές κάθε 12 μήνες.

Πρόληψη των Επιθετικών Μορφών Καρκίνου

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης, οι 3 προσεγγίσεις (βιταμίνη D3, ωμέγα-3 και άσκηση) προσέφεραν αθροιστικά οφέλη στην πρόληψη του καρκίνου.

Κάθε μία από τις προσεγγίσεις μείωνε σε κάποιο βαθμό τον κίνδυνο καρκίνου, ωστόσο οι εθελοντές που έκαναν και τις τρεις είχαν 61% μειωμένο κίνδυνο!

«Αυτή είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη που δείχνει ότι ο συνδυασμός βιταμίνης D3, ωμέγα-3 και ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην πρόληψη του καρκίνου για τους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Τα αποτελέσματά μας προσφέρουν μία απλή μέθοδο πρόληψης στους ηλικιωμένους που θέλουν να περιορίσουν τον κίνδυνο καρκίνου», πρόσθεσαν.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες τόνισαν ότι αν και η μελέτη τους παρατήρησε οφέλη για τους ασθενείς, οι παρατηρήσεις της θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερους πληθυσμούς που θα εξετάσουν τους εθελοντές για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.

Φωτογραφία: Anna Shvets / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα