Κάπνισμα και Κίνδυνος Άνοιας: Τι Έδειξε Νέα Μεγάλη Μελέτη;

Ο περιορισμός των τσιγάρων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, ενώ η ολική διακοπή του καπνίσματος συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα μεγάλη μελέτη από την Κορέα η οποία θέλησε να εξετάσει τη σύνδεση ανάμεσα στο κάπνισμα και την άνοια.

Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open, συμμετείχαν περισσότεροι από 700.000 εθελοντές, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν καπνιστές για πολλά χρόνια.

Από την ανάλυση των δεδομένων για ένα διάστημα περίπου 7 ετών, η επιστημονική ομάδα της μελέτης παρατήρησε ότι οι εθελοντές που σταμάτησαν εντελώς το κάπνισμα είχαν περίπου 8% μειωμένο κίνδυνο άνοιας σε σχέση με αυτούς που συνέχισαν να καπνίζουν. Αντιθέτως, αυτοί που περιόρισαν τον αριθμό των καθημερινών τσιγάρων τους στο μισό είχαν 25% αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν άνοια αργότερα. Σε αυτούς που αύξησαν τον αριθμό των τσιγάρων παρατηρήθηκε επίσης αύξηση στον κίνδυνο άνοιας (κατά περίπου 12%).

«Μία θεωρία που μπορεί πιθανώς να εξηγήσει τις παρατηρήσεις της μελέτης μας είναι ότι αυτοί που περιορίζουν ή διακόπτουν το κάπνισμα συνήθως κάνουν και άλλες υγιεινές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Στην έρευνά μας παρατηρήσαμε ότι αυτοί που μείωσαν τον αριθμό των τσιγάρων (αλλά δεν σταμάτησαν εντελώς το κάπνισμα) είχαν περισσότερα χρόνια νοσήματα στο τέλος της μελέτης μας σε σχέση με αυτούς που συνέχισαν να καπνίζουν τον ίδιο αριθμό τσιγάρων», αναφέρει η επιστημονική ομάδα.

«Με βάση τις παραπάνω παρατηρήσεις φαίνεται ότι τα οφέλη που προσφέρει η διακοπή του καπνίσματος στον κίνδυνο άνοιας πιθανώς είναι περισσότερα από αυτά που διαπιστώσαμε στη μελέτη μας», πρόσθεσε η ομάδα.

Μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση της έρευνας ήταν ότι αυτοί που περιόρισαν τον αριθμό των τσιγάρων κατά 20-50% είχαν περίπου 6% αυξημένο κίνδυνο να διαγνωστούν με άνοια σε σχέση με αυτούς που συνέχισαν να καπνίζουν τον ίδιο αριθμό τσιγάρων.

Ως αποτέλεσμα, οι επιστήμονες της μελέτης υποστήριξαν ότι οι μελλοντικές καμπάνιες θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους ασθενείς να διακόψουν οριστικά το τσιγάρο και όχι να περιορίσουν τη χρήση του τελευταίου.

Σε περαιτέρω αναλύσεις τους, οι επιστήμονες έκαναν προσαρμογή των αποτελεσμάτων για παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και την κατανάλωση αλκοόλ.

Όπως διαπίστωσαν, ο κίνδυνος άνοιας από τη διακοπή του καπνίσματος περιορίστηκε περισσότερο σε αυτούς που διέκοψαν το κάπνισμα πριν τα 65 (19% μειωμένο κίνδυνος) σε σχέση με αυτούς που σταμάτησαν να καπνίζουν μετά τα 65 (3% μειωμένος κίνδυνος).

Τα οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος ήταν επίσης περισσότερα σε αυτούς που έπιναν αλκοόλ (16% μειωμένος κίνδυνος) σε σχέση με αυτούς που δεν έπιναν (0%).

Στην έρευνα συμμετείχαν 789.532 εθελοντές ηλικίας άνω των 40 ετών από το National Health Insurance Service της Κορέας. Οι εθελοντές έκαναν εξετάσεις κάθε δύο χρόνια και οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία τους για περίπου 7 χρόνια.

Σχεδόν το 35% του δείγματος ήταν καπνιστές για 30 χρόνια ή περισσότερο, ενώ το 80% κάπνιζε για 20 χρόνια ή περισσότερο.

Οι εθελοντές αυτοί χωρίστηκαν σε 4 ομάδες ανάλογα με τις μεταβολές στον αριθμό των τσιγάρων που κάπνιζαν μετά τα 2 πρώτα χρόνια της έρευνας. Οι ομάδες αυτές ήταν:

  • Συνολική διακοπή του καπνίσματος
  • Σημαντικός περιορισμός των τσιγάρων (πάνω από 50% την ημέρα)
  • Μέτριος περιορισμός των τσιγάρων (20-50%)
  • Καμία μεταβολή
  • Αύξηση του αριθμού των τσιγάρων (κατά 20% ή περισσότερο)

Κατά τη διάρκεια της μελέτης καταγράφηκαν συνολικά 11.912 διαγνώσεις άνοιας, εκ των οποίων οι 8.880 ήταν περιστατικά νόσου Alzheimer, ενώ τα 1.889 περιστατικά ήταν αγγειακή άνοια. Η διακοπή του καπνίσματος συνδέθηκε με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο αγγειακής άνοιας (16%) και σχετικά μειωμένο κίνδυνο νόσου Alzheimer (6%).

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι ο πληθυσμός που εξετάστηκε ήταν κατά το 95.8% άνδρες. Επιπλέον, οι επιστήμονες δεν είχαν πρόσβαση σε ορισμένους παράγοντες κινδύνου για την άνοια, όπως για παράδειγμα το επίπεδο εκπαίδευσης και η γενετική προδιάθεση για τη νόσο. Τέλος, η ομάδα δεν γνώριζε αν υπήρχαν εθελοντές που έκαναν παθητικό κάπνισμα ή κάπνιζαν ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Φωτογραφία: Khalid Garcia

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα