Η Δίαιτα MIND και η Μεσογειακή Δίαιτα Προστατεύουν από τη Νόσο Alzheimer Σύμφωνα με Νέα Έρευνα

Σήμερα, πάνω από 55 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως πάσχουν από άνοια και κάθε χρόνο έχουμε 10 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις της νόσου. Η συχνότερη μορφή άνοιας είναι η νόσος Alzheimer, η οποία χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση πλακών β αμυλοειδούς και νευροϊνιδιακών πλεγμάτων στον εγκέφαλο.

Μία νέα έρευνα από το RUSH University των ΗΠΑ θέλησε να εξετάσει αν η Μεσογειακή δίαιτα και η δίαιτα MIND μπορεί να περιορίσουν τις παραπάνω βλάβες. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.

Τι είναι οι Πλάκες Β Αμυλοειδούς και τα Νευροϊνιδιακά Πλέγματα;

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η νόσος Alzheimer μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία δύο συγκεκριμένων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο.

Η πρώτη από τις παραπάνω πρωτεΐνες είναι το β αμυλοειδές. Στους περισσότερους ασθενείς με νόσο Alzheimer, η παραπάνω πρωτεΐνη γίνεται κολλώδης και δημιουργεί πλάκες στον εγκέφαλο. Οι πλάκες αυτές συσσωρεύονται γύρω από τους νευρώνες και εμποδίζουν την επικοινωνία τους.

Η δεύτερη πρωτεΐνη που επηρεάζεται στη νόσο Alzheimer είναι η ταυ. Η πρωτεΐνη αυτή φυσιολογικά βρίσκεται στα νευρικά κύτταρα και τα βοηθά να διατηρήσουν το σχήμα τους. Όταν ένας ασθενής πάσχει από νόσο Alzheimer, παθολογικές ποσότητες της πρωτεΐνης ταυ μπορεί να συσσωρεύονται στο εσωτερικό των νευρώνων, με αποτέλεσμα να σχηματίζονται πλέγματα. Τα τελευταία εμποδίζουν τη σηματοδότηση των νευρώνων.

Η Μεσογειακή Δίαιτα και η Δίαιτα MIND

Η Μεσογειακή δίαιτα είναι ένα πλάνο διατροφής που μιμείται τη δίαιτα των κατοίκων της Μεσογείου και περιλαμβάνει τρόφιμα όπως:

 • Φρούτα και λαχανικά
 • Όσπρια
 • Τρόφιμα ολικής αλέσεως
 • Ελαιόλαδο
 • Ξηρούς καρπούς
 • Πουλερικά και θαλασσινά (μέτρια κατανάλωση)
 • Κόκκινο κρασί (περιορισμένη κατανάλωση)

Η Μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει επίσης περιορισμό της κατανάλωσης γαλακτοκομικών και κόκκινου κρέατος, ενώ απαγορεύει τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, τα αναψυκτικά και τα γλυκά.

Η δίαιτα MIND αποτελεί συνδυασμό της Μεσογειακής και της δίαιτας DASH, η οποία έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της υπέρτασης. Ο στόχος της δίαιτας MIND είναι να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου.

Η δίαιτα MIND περιλαμβάνει τρόφιμα, όπως:

 • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
 • Βατόμουρα
 • Ξηρούς καρπούς
 • Ελαιόλαδο
 • Ψάρια και πουλερικά
 • Όσπρια
 • Τρόφιμα ολικής αλέσεως
 • Κόκκινο ή λευκό κρασί (το πολύ 1 ποτήρι την ημέρα)

Όσοι ακολουθούν τη δίαιτα MIND πρέπει να αποφεύγουν το βούτυρο και τη μαργαρίνη, το τυρί, το κόκκινο κρέας, τα γλυκά και τα τηγανητά.

Διατροφή και Νόσος Alzheimer

Η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Neurology, όπως προαναφέρθηκε, είχε ως στόχο να εξετάσει αν οι παραπάνω δύο δίαιτες μπορεί να προσφέρουν οφέλη στην αντιμετώπιση ή πρόληψη της νόσου Alzheimer.

«Καθώς σήμερα υπάρχουν ελάχιστες θεραπείες που χορηγούνται στους ασθενείς με νόσο Alzheimer, θελήσαμε να επικεντρωθούμε περισσότερο στους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου, όπως η διατροφή», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Στην έρευνά μας παρακολουθήσαμε αρκετούς ηλικιωμένους από την εγγραφή τους στη μελέτη μέχρι το θάνατό τους. Συγκεντρώσαμε πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή τους και κάναμε τακτικά εξετάσεις για τις παθολογίες της νόσου Alzheimer. Σε όσους ασθενείς είχαν δωρίσει τον εγκέφαλό τους κάναμε επίσης νεκροψία για να παρατηρήσουμε οπτικά τις βλάβες που είχε προκαλέσει η νόσος», πρόσθεσαν.

Συνολικά, το 39% των ασθενών της μελέτης είχαν διαγνωστεί με άνοια, ενώ στις νεκροψίες, το 66% είχε τα κριτήρια για τη διάγνωση της νόσου Alzheimer.

Από την ανάλυση των δεδομένων συνολικά, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι πράγματι, τόσο η Μεσογειακή δίαιτα όσο και η δίαιτα MIND συνδέονται με λιγότερες πλάκες β αμυλοειδούς και νευροϊνιδικά πλέγματα στον εγκέφαλο.

«Το αποτέλεσμα αυτό είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, καθώς δείχνει ότι διάφορες υγιεινές δίαιτες, όπως η Μεσογειακή και η δίαιτα MIND, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο νόσου Alzheimer. Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, φαίνεται ότι οι γιατροί θα πρέπει να συνιστούν τις παραπάνω δίαιτες στους ηλικιωμένους που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νόσου Alzheimer», καταλήγει η επιστημονική ομάδα.

Στις επόμενες μελέτες τους, οι συγγραφείς της μελέτης θα προσπαθήσουν να εξερευνήσουν περισσότερο τους μηχανισμούς της σύνδεσης που παρατηρήθηκε στην παρούσα μελέτη.

Φωτογραφία: Adonyi Gábor

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα