Γιατί η Νόσος Alzheimer Εμφανίζεται με Υψηλότερη Συχνότητα στις Γυναίκες;

Αρκετές επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες έχουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν νόσο Alzheimer σε σχέση με τους άνδρες, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε ποιοι είναι οι μηχανισμοί που εξηγούν το παραπάνω φαινόμενο.

Μία νέα έρευνα από την Κίνα, η οποία δημοσιεύτηκε στις 2 Μαρτίου στο επιστημονικό περιοδικό Nature, προσφέρει σημαντικά δεδομένα τα οποία μπορούν να εξηγήσουν την παραπάνω σύνδεση.

Χτίζοντας πάνω σε προηγούμενες μελέτες, η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Kequiang Ye από το Shenzhen Institute of Advanced Technology (SIAT), υποστήριξε ότι η οδός του C/EBPβ/AEP είναι αυτή που ενοχοποιείται για την παθογένεση αρκετών νευροεκφυλιστικών νόσων.

«Με βάση την παραπάνω θεωρία η ομάδα μας εξέτασε ποιες είναι οι γυναικείες ορμόνες που παρουσιάζουν σημαντικές μεταβολές κατά την εμμηνόπαυση. Ακολούθως εξερευνήσαμε ποιες από τις παραπάνω ορμόνες επηρεάζουν την παραπάνω οδό», αναφέρει ο Ye.

Όπως διαπίστωσε η ομάδα, η ορμόνη που ενοχοποιείται περισσότερο είναι η θυλακιοτρόπος ορμόνη (FSH).

«Στην εμμηνόπαυση η συγκέντρωση της FSH στον ορό αυξάνεται, με αποτέλεσμα να προσδένεται περισσότερο στον υποδοχέα της στους νευρώνες και να ενεργοποιεί την οδό του C/EBPβ/AEP. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε παθολογία β αμυλοειδούς και πρωτεΐνης ταυ με αποτέλεσμα να εμφανίζεται νόσος Alzheimer», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε διάφορες προσεγγίσεις για να καταλήξει στο παραπάνω συμπέρασμα. Χρησιμοποιώντας ποντίκια στα οποία είχαν αφαιρεθεί οι ωοθήκες, οι επιστήμονες χορήγησαν αντι-FSH θεραπείες και απενεργοποίησαν την οδό του C/EBPβ/AEP. Σε άλλα ποντίκια  αποκλείστηκε η έκφραση του υποδοχέα της FSH στους νευρώνες με σκοπό να αποτραπεί η πρόσδεση της FSH στους παραπάνω υποδοχείς του ιπποκάμπου. Και στα δύο παραπάνω πειράματα, τα ποντίκια παρουσίασαν μειωμένα συμπτώματα νόσου Alzheimer και βελτίωσαν τις γνωστικές τους λειτουργίες. Επιπλέον, η απενεργοποίηση της οδού του C/EBPβ σε ποντίκια με νόσο Alzheimer περιόρισε σημαντικά τα συμπτώματα της νόσου.

Εκτός από τα πειράματά τους σε θηλυκά ποντίκια, οι επιστήμονες της μελέτης χορήγησαν επίσης FSH σε αρσενικά ποντίκια και παρατήρησαν ότι η ορμόνη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα νόσου Alzheimer και σε αυτό τον πληθυσμό.

Όλα τα παραπάνω δεδομένα δείχνουν ότι η αύξηση των επιπέδων της FSH μετά την εμμηνόπαυση πρακτικά αυξάνει τον αριθμό των ορμονών που προσδένονται στους υποδοχείς FSHR των νευρώνων, ενεργοποιώντας έτσι την οδό του C/EBPβ/AEP. Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι παίζει κεντρικό ρόλο στην εμφάνιση συμπτωμάτων της νόσου Alzheimer.

Στις μελλοντικές τους έρευνες, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης θα επικεντρωθούν στην αλληλεπίδραση της FSH με το γονίδιο του ApoE4 με σκοπό να εξερευνήσουν γιατί οι γυναίκες που φέρουν το γονίδιο αυτό έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν νόσο Alzheimer.

«Οι παρατηρήσεις μας δείχνουν ότι η οδός σηματοδότησης του C/EBPβ/AEP παίζει κεντρικό ρόλο στα νοσήματα που εμφανίζονται συχνότερα στις μεγαλύτερες ηλικίες, γεγονός που μας βοηθά να κατανοήσουμε περισσότερο την επίδραση συγκεκριμένων παραγόντων κινδύνου», καταλήγει η μελέτη.

Η επιστημονική ομάδα θα εξετάσει επίσης τον παραπάνω μηχανισμό και σε άλλα χρόνια νοσήματα όπως ο διαβήτης, η αθηροσκλήρωση, ο καρκίνος και η γήρανση.

Φωτογραφία: Yaroslav Shuraev / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα