Έρευνα Συνδέει τα Συμπληρώματα Βιταμίνης D με Μειωμένο Κίνδυνο Άνοιας

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D συνδέθηκαν με μειωμένο κίνδυνο άνοιας και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής χωρίς συμπτώματα άνοιας, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας.

Εξετάζοντας ένα δείγμα περίπου 12.000 ηλικιωμένων, οι επιστήμονες της παραπάνω μελέτης παρατήρησαν ότι αυτοί που έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης D είχαν 40% μειωμένο κίνδυνο άνοιας συγκριτικά με αυτούς που δεν έπαιρναν τα παραπάνω συμπληρώματα.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης παρατηρήθηκε επίσης ότι η βιταμίνη D προσέφερε περισσότερα οφέλη στις γυναίκες, στους ασθενείς που δεν είχαν το γονίδιο APOE4, καθώς και αυτούς που είχαν φυσιολογικές γνωστικές λειτουργίες στην αρχή της μελέτης.

«Γνωρίζουμε ότι η βιταμίνη D μπορεί να προσφέρει οφέλη στον εγκέφαλο και να μειώσει έτσι τον κίνδυνο άνοιας, ωστόσο μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Προφανώς, δεν θα πρέπει να ξεκινήσουμε τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D για την πρόληψη της άνοιας με βάση τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η παρούσα έρευνα παρατήρησης δεν μπορεί να αποδείξει σχέση αιτίας-αποτελέσματος ανάμεσα στα συμπληρώματα βιταμίνης D και τον κίνδυνο άνοιας, επομένως ιδανικά θα πρέπει να περιμένουμε τι θα δείξουν οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες», υποστήριξαν οι συγγραφείς.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε συνολικά 12.388 εθελοντές από τη βάση δεδομένων του National Alzheimer’s Coordinating Center (NACC) των ΗΠΑ. Οι εθελοντές είχαν προσέλθει σε διάφορα ερευνητικά κέντρα για τη νόσο Alzheimer από το 2005 μέχρι το 2021.

Στην έρευνα εξετάστηκαν 3 διαφορετικά είδη συμπληρωμάτων βιταμίνης D και συγκεκριμένα, η βιταμίνη D με ασβέστιο, η χολεκαλσιφερόλη και η εργοκαλσιφερόλη. Από την έρευνα εξαιρέθηκαν οι εθελοντές που ξεκίνησαν τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D εντός του διαστήματος που εξέτασε η έρευνα.

Συνολικά, στο τελικό δείγμα υπήρχαν 4.637 εθελοντές που είχαν πάρει συμπληρώματα βιταμίνης D και 7.751 που δεν είχαν πάρει.

Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 71.2 χρόνια, ενώ τα ποσοστά των εθελοντών με το γονίδιο APOE4 ήταν παρόμοια στις δύο ομάδες. Οι γυναίκες ήταν περισσότερες στην ομάδα που έπαιρνε βιταμίνη D (70.5% έναντι 46.9%), ενώ στην ίδια ομάδα ήταν υψηλότερο και το επίπεδο εκπαίδευσης. Τόσο η ήπια έκπτωση των γνωστικών λειτουργιών όσο και η κατάθλιψη εμφανίστηκαν με αυξημένη συχνότητα στην ομάδα ελέγχου. Κατά την ανάλυση των αποτελεσμάτων έγινε προσαρμογή για την ηλικία, το φύλο, το επίπεδο εκπαίδευσης, το ιστορικό έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών και κατάθλιψης, καθώς και την παρουσία του γονιδίου APOE4.

Στο διάστημα των 10 ετών που εξέτασε η έρευνα, 2.696 εθελοντές διαγνώστηκαν με άνοια. Από αυτούς, το 74.8% (2.017) δεν είχαν πάρει ποτέ συμπληρώματα βιταμίνης D.

Και τα 3 διαφορετικά συμπληρώματα που εξετάστηκαν συνδέθηκαν με μειωμένο κίνδυνο άνοιας.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι οι επιστήμονες δεν γνώριζαν ποιες ήταν οι δόσεις που έπαιρνε κάθε εθελοντής ούτε αν κάποιος είχε ιστορικό ανεπάρκειας.

Φωτογραφία: SHVETS production

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα