Η Διάγνωση του Υποθυρεοειδισμού στην Τρίτη Ηλικία

Στους ηλικιωμένους, η διάγνωση του υποθυρεοειδισμού είναι συχνά ιδιαίτερα δύσκολη. Ο λόγος είναι ότι τα συμπτώματα της νόσου στην τρίτη ηλικία μπορεί να παρουσιάζουν διαφοροποίηση σε σχέση με τις μικρότερες ηλικίες. Αν και ορισμένοι ηλικιωμένοι μπορεί να παρουσιάσουν ορισμένα από τα τυπικά συμπτώματα, συχνά εμφανίζονται άλλα πιο ασυνήθιστα.

Υψηλή Χοληστερόλη

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να αποτελεί τη μοναδική ένδειξη ενός θυρεοειδούς που υπολειτουργεί σε έναν ηλικιωμένο ασθενή. Συχνά, το παραπάνω σύμπτωμα μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη διάγνωση κάποιας διαταραχής χοληστερόλης και όχι υποθυρεοειδισμού. Καθώς αυτό μπορεί να είναι το μοναδικό σύμπτωμα, σε ασθενείς της τρίτης ηλικίας με υψηλή χοληστερόλη πρέπει να γίνεται πάντοτε εκτίμηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς.

Καρδιακή Ανεπάρκεια

Ο μειωμένος όγκος αίματος, οι αδύναμες συσπάσεις του καρδιακού μυός και η επιβράδυνση του καρδιακού ρυθμού (συμπτώματα που όλα μπορεί να έχουν ως αιτία τα χαμηλά επίπεδα ορμονών του θυρεοειδούς) μπορεί να συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας, μίας σοβαρής πάθησης που εμφανίζεται όταν η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού. Τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν δύσπνοια, οίδημα στις αρθρώσεις, αίσθημα αδυναμίας και αίσθημα κόπωσης.

Αλλαγές των Εντερικών Κινήσεων

Ένας ηλικιωμένος με υποθυρεοειδισμό μπορεί να παρουσιάσει δυσκοιλιότητα καθώς τα κόπρανα διέρχονται με μικρότερη ταχύτητα από το έντερο. Ένα λιγότερο συχνό σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού στην τρίτη ηλικία είναι τα συχνά επεισόδια διάρροιας (ένα πρόβλημα που τυπικά σχετίζεται με τον υπερθυρεοειδισμό). Ορισμένοι ασθενείς με αυτοάνοσες παθήσεις του θυρεοειδούς όπως η νόσος Hashimoto, έχουν επίσης κοιλιοκάκη, μία αυτοάνοση νόσο που μπορεί να προκαλέσει διάρροια.

Αρθραλγίες ή Μυαλγίες

Το διάχυτο άλγος στις αρθρώσεις είναι ένα κλασσικό σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι και το μοναδικό σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού σε έναν ηλικιωμένο ασθενή. Αρκετοί παρουσιάζουν επίσης γενικευμένες μυαλγίες, ιδιαίτερα στις μεγάλες μυϊκές ομάδες όπως αυτές που βρίσκονται στα πόδια.

Ψυχιατρικά Προβλήματα

Η κατάθλιψη, ένα κοινό σύμπτωμα σε νεαρότερα άτομα με υποθυρεοειδισμό, μπορεί να επηρεάσει επίσης ηλικιωμένους ασθενείς. Η διαφορά είναι ότι στους ηλικιωμένος μπορεί να είναι το μοναδικό σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού. Ορισμένοι ηλικιωμένοι μπορεί να παρουσιάσουν επίσης ψυχώσεις με παραληρηματική συμπεριφορά ή ψευδαισθήσεις.

Άνοια

Η σημαντική έκτπωση της μνήμης που συχνά συνοδέυεται από κατάθλιψη ή ψυχώσεις μπορεί επίσης να αποτελεί το μοναδικό σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού. Αν έχετε επισκεφθεί το γιατρό για τη διάγνωση άνοιας, βεβαιωθείτε ότι κάνετε επίσης εξετάσεις θυρεοειδούς.

Διαταραχές της Ισορροπίας

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες της παρεγκεφαλίδας (ενός τμήματος στο πίσω μέρος του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην κινητικότητα). Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο βάδισμα στους ηλικιωμένους.

Φωτογραφία: Andrea Piacquadio

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα