Δεν Αρκεί η Βιταμίνη D για την Πρόληψη των Καταγμάτων στην Τρίτη Ηλικία

Αν και μέχρι σήμερα είχε θεωρηθεί ένα από τα ισχυρότερα όπλα μας στην πρόληψη των καταγμάτων, η βιταμίνη D φαίνεται ότι δεν αρκεί για την επίτευξη του παραπάνω στόχου και χρειάζεται συγχορήγηση με ασβέστιο προκειμένου να προσφέρει οφέλη. Ούτε η περιστασιακή ούε η καθημερινή κατανάλωση της τυπικής δόσης βιταμίνης D συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο καταγμάτων, σύμφωνα με μία συστηματική μελέτη και μετα-ανάλυση ερευνών σε ηλικιωμένους. Η καθημερινή χορήγηση συμπληρωμάτων με βιταμίνη D και ασβέστιο, ωστόσο, ήταν πιο αποτελεσματική, καθώς μείωσε κατά 16% τον κίνδυνο καταγμάτων του ισχίου.

Η μετα-ανάλυση εξέτασε 11 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες με συνολικά 34.243 εθελοντές. Ο Pang Yao, PhD, από το Nuffield Department of Population Health στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και οι συνεργάτες του δεν διαπίστωσαν σημαντική μεταβολή στον κίνδυνο καταγμάτων του ισχίου σε όσους έπαιρναν συμπληρώματα που περιείχαν μόνο βιταμίνη D. Αντιθέτως, η προσθήκη ασβεστίου στα συμπληρώματα, μείωσε τον κίνδυνο καταγμάτων του ισχίου κατά σχεδόν 16%, ποσοστό που ήταν στατιστικώς σημαντικό.

Τα αποτελέσματα της μετα-ανάλυσης είχαν βασιστεί σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες και έρευνες παρατήρησης για τη χρονική περίοδο 1992-2014. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.

Στις 11 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που εξέτασαν τη χορήγηση μόνο βιταμίνης D, παρουσιάστηκαν συνολικά 2.843 κατάγματα εκ των οποίων τα 740 ήταν κατάγματα του ισχίου. Στους ασθενείς αυτούς, η βιταμίνη D δεν ήταν αρκετή για να μειώσει τον κίνδυνο καταγμάτων. Οι έρευνες αυτές είχαν εξετάσει καθημερινές ή άλλης συχνότητας δόσεις 400-30.000 IU (international units).

Μία μετα-ανάλυση σε 6 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες που εξέτασαν το συνδυασμό ασβεστίου με βιταμίνη D, ωστόσο, παρατήρησε 6% μειωμένο κίνδυνο καταγμάτων και 16% μειωμένο κίνδυνο καταγμάτων του ισχίου. Στις έρευνες αυτές παρατηρήθηκαν συνολικά 5.449 κατάγματα εκ των οποίων 740 κατάγματα του ισχίου. Οι δόσεις της βιταμίνης D που χορηγήθηκαν ήταν 400-800 IU ενώ οι δόσεις ασβεστίου ήταν 1.000-1.200 mg ημερησίως.

Οι επιστήμονες τόνισαν, ωστόσο, ότι καθώς υπήρχαν αρκετοί περιορισμοί στις έρευνες που εξετάστηκαν, πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες που θα εξετάσουν τις επιδράσεις από τη χορήγηση βιταμίνης D και ασβεστίου πριν μπορούμε να καταλήξουμε σε σαφείς οδηγίες.

Οι παρούσες οδηγίες συνιστούν τη χορήγηση συμπληρωμάτων με 800 IU βιταμίνης D και 1200 mg ασβεστίου καθημερινά στους ηλικιωμένους που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Ωστόσο, προηγούμενες τυχαοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες για τις παραπάνω δοσολογίες δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε σαφή αποτελέσματα, με αποτέλεσμα να υπάρχει αβεβαιότητα για την ιδανική δοσολογία. Οι έρευνες διαπίστωσαν σύνδεση ανάμεσα στα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα και τον αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.

«Στους ασθενείς άνω των 80 ετών παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου καταγμάτων. Συγκεκριμένα, μετά τη χορήγηση της συνδυαστικής θεραπείας ασβεστίου/βιταμίνης D, ο κίνδυνος καταγμάτων του ισχίου μειώθηκε κατά σχεδόν 33%», δήλωσε ο Robert Clarke, καθηγητής επιδημιολογίας από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ο Clarke, που ήταν και ένας εκ των συγγραφέων της έρευνας, δήλωσε επίσης ότι «Αν και οι περισσότερες μελέτες που εξέτασαν τη χορήγηση μόνο βιταμίνης D δεν διαπίστωσαν μείωση στον κίνδυνο καταγμάτων, πρέπει να τονιστεί ότι συνυπολογίστηκαν με άλλες μεγάλες μελέτες στις οποίες είχαν εξεταστεί πολύ μεγάλες δόσεις βιταμίνης D. Οι δόσεις αυτές γνωρίζουμε ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καταγμάτων. Στις έρευνες που εξέτασαν τη χορήγηση μόνο βιταμίνης D, ελάχιστες είχαν χρησιμοποιήσει χαμηλές δόσεις για να αυξήσουν τα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα στην ελάχιστη απαιτούμενη ποσότητα για να μειωθεί ο κίνδυνος καταγμάτων».

Σύμφωνα με τον ίδιο επιστήμονα, η καθημερινή χορήγηση συμπληρωμάτων με βιταμίνη D και ασβέστιο σε ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, μπρεί να μειώσει τον κίνδυνο καταγμάτων κατά περισσότερο από 30%. Η προσέγγιση αυτή είναι τόσο αποτελεσματική όσο και ασφαλής.

Στις αρχές του έτους, μία έρευνα από τη Βοστόνη, είχε διαπιστώσει ότι οι οι υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης D δεν προσφέρουν οφέλη για την υγεία των οστών στους ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό εξέλιξη 7 μεγάλες τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες με συνολικά 62.857 εθελοντές οι οποίες εξετάζουν τις επιδράσεις της καθημερινής χορήγησης βιταμίνης D στον κίνδυνο καταγμάτων. Η μέση δόση της βιταμίνης D στις παραπάνω έρευνες είναι τα 2094 IU.

Με βάση τα αποτελέσματα της ερευνών παρατήρησης που εξέτασε η παρούσα μετα-ανάλυση, οι παραπάνω μελέτες αναμένεται να καταλήξουν σε 9% μειωμένο κίνδυνο καταγμάτων και 19% μειωμένο κίνδυνο καταγμάτων του ισχίου. Οι ερευνητές τόνισαν, ωστόσο, ότι χρειάζεται να γίνουν μεγαλύτερης κλίμακας τυχαιποιημένες ελεγχόμενες μελέτες έτσι ώστε να μπορούμε να διαπιστώσουμε ποια δόση βιταμίνης D είναι αυτή που προσφέρει τα περισσότερα οφέλη σε κάθε πληθυσμό.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα