Βιταμίνη D: Έχει Χρησιμότητα στην Πρόληψη του Κοινού Κρυολογήματος;

Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης για την COVID-19 διατήρησε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τόσο τα περιστατικά γρίπης όσο και αυτά του κοινού κρυολογήματος. Ωστόσο, σύμφωνα με τελευταία δεδομένα, οι δύο τελευταίοι ιοί φαίνεται ότι κάνουν μία επανεμφάνιση φέτος το χειμώνα, επομένως θα πρέπει να προσπαθήσουμε όσο αυτό είναι δυνατό να προστατευτούμε από αυτούς.

Μία από τις πλέον αποτελεσματικές προσεγγίσεις για τον περιορισμό τόσο των συμπτωμάτων όσο και της διάρκειας του κοινού κρυολογήματος είναι τα συμπληρώματα βιταμίνης D.

Το χειμώνα, τα περιστατικά κοινού κρυολογήματος αυξάνονται κατακόρυφα καθώς περνάμε περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους όπου η μετάδοση των ιών αυτών είναι ευκολότερη. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να εξηγήσουν την αύξηση των περιστατικών κοινού κρυολογήματος το χειμώνα. Ένας από αυτούς είναι η βιταμίνη D, τα επίπεδα της οποίας περιορίζονται το χειμώνα και αυξάνονται το καλοκαίρι.

Όπως γνωρίζουμε, περίπου το 80-100% της βιταμίνης D του οργανισμού προέρχεται από την έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, ενώ μόλις το 0-20% λαμβάνεται από τη διατροφή. Ιδιαίτερα στις χώρες που βρίσκονται μακριά από τον Ισημερινό, τα ποσοστά ανεπάρκειας βιταμίνης D είναι εξαιρετικά υψηλά, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες. Ένας άλλος παράγοντας που επίσης αυξάνει τον κίνδυνο ανεπάρκειας της παραπάνω βιταμίνης είναι η εργασία σε κλειστό χώρο.

Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα της βιταμίνης D συνδέονται με τον κίνδυνο κοινού κρυολογήματος, αλλά και αρκετών άλλων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Συγκεκριμένα, οι ασθενείς με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν κοινό κρυολόγημα, ενώ για όσους έχουν υψηλά επίπεδα ο κίνδυνος είναι μειωμένος.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας πρόσφατης μελέτης, τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο μόλυνσης με τους ιούς του κοινού κρυολογήματος, τα συμπτώματα, αλλά και τη διάρκειας της λοίμωξης.

Αρχικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι εθελοντές με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D είχαν μειωμένο κίνδυνο να νοσήσουν από κοινό κρυολόγημα σε σχέση με αυτούς που είχαν ανεπάρκεια σε ένα διάστημα 12 εβδομάδων. Ακολούθως οι επιστήμονες θέλησαν να εξετάσουν αν η ενίσχυση των επιπέδων της βιταμίνης D με διάφορες προσεγγίσεις μπορεί να επηρεάσει τον αριθμό των περιστατικών κοινού κρυολογήματος κατά τους χειμερινούς μήνες. Για το σκοπό αυτό, οι επιστήμονες χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία εκτέθηκε σε υπεριώδη ακτινοβολία σε ειδικούς θαλάμους, ενώ η άλλη έλαβε συμπληρώματα βιταμίνης. Σχεδόν όλοι οι εθελοντές των δύο παραπάνω ομάδων κατάφεραν να διατηρήσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D εντός φυσιολογικών ορίων κατά τη διάρκεια του χειμώνα χάρη στις παραπάνω προσεγγίσεις.

Ειδικά για τα συμπληρώματα βιταμίνης D, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μειώνουν τη διάρκεια της λοίμωξης από ιούς του κοινού κρυολογήματος κατά 36%, ενώ και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων είναι 15% μειωμένη.

Πως να Βελτιώσετε τα Επίπεδα της Βιταμίνης D

Οι παρατηρήσεις της παρούσας μελέτης ουσιαστικά αναδεικνύουν τη σημαντικότητα της βιταμίνης D στην πρόληψη του κοινού κρυολογήματος και δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται συμπληρώματα, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες με χαμηλή ηλιοφάνεια.

Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και πάντοτε μετά από συνεννόηση με το γιατρό μας ενδεχομένως να χρειαστούμε συμπληρώματα το φθινόπωρο και το χειμώνα, ακόμα και στην Ελλάδα.

Φωτογραφία: cottonbro / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα