Το Οροφαρυγγικό Καρκίνωμα Αποτελεί Πλέον τη Συχνότερη Μορφή Καρκίνου που Σχετίζεται με τον HPV

Το οροφαρυγγικό καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων είναι πλέον η συχνότερη μορφή καρκίνου που σχετίζεται με τον ιό HPV, σύμφωνα με μία έρευνα από το CDC στις ΗΠΑ για τα έτη 1999-2015.

Κατά την περίοδο αυτή, τα ποσοστά της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου αυξήθηκαν, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά καρκίνου του τραχήλου παρουσίασαν μείωση με αποτέλεσμα το οροφαρυγγικό καρκίνωμα να καταλαμβάνει πια την πρώτη θέση στους σχετιζόμενους με τον HPV καρκίνους.

Συγκεκριμένα, η συχνότητα καρκίνου του τραχήλου μειώνεται σταθερά κατά 1.6% ετησίως, ενώ αντιθέτως η συχνότητα του οροφαρυγγικού καρκινώματος παρουσιάζει αύξηση κατά 2.7% στους άνδρες και 0.8% στις γυναίκες.

Το 2015, καταγράφηκαν συνολικά 11.788 περιστατικά καρκίνου του τραχήλου και 18.917 περιστατικά οροφαρυγγικού καρκινώματος των πλακωδών κυττάρων.

Η συχνότητα του καρκίνου του τραχήλου «ακολουθεί μία καθοδική πορεία από τη δεκαετία του 1950 χάρη στις τεχνικές έγκαιρης διάγνωσης», είπε η Ελίζαμπεθ Βαν Ντάιν, μία επιδημιολόγος από το CDC.

Η αύξηση στα περιστατικά του οροφαρυγγικού καρκινώματος των πλακωδών κυττάρων μπορεί να αποδίδεται στην αλλαγή της σεξουαλικής συμπεριφοράς, με κυριότερο το στοματικό σεξ χωρίς προφυλάξεις, το οποίο σήμερα εμφανίζεται σε μικρότερες ηλικίες απ’ ότι στο παρελθόν, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Morbidity and Mortality Weekly Report.

Οι συγγραφείς της έρευνας ορίζουν τους σχετιζόμενους με τον HPV καρκίνους ως «μία διηθητική κακοήθεια στην οποία το DNA του ιού HPV ανευρίσκεται συχνά στις διάφορες έρευνες». Με άλλα λόγια, τα δεδομένα της παρούσας έρευνας αναδεικνύουν τον συνολικό αριθμό των καρκίνων που σχετίζονται με (αλλά δεν προκαλούνται απαραίτητα από) τον ιό HPV.

Συνολικά 30.115 περιστατικά καρκίνων που σχετίζονται με τον HPV καταγράφηκαν το 1999 και 43.371 το 2015.

Συνολικά, η συχνότητα των παραπάνω μορφών καρκίνου μειώθηκε στις γυναίκες (-0.4%) κατά τη διάρκεια της έρευνας και αυξήθηκε στους άνδρες (+2.4%).

Το CDC ανέλυσε δεδομένα από τα προγράμματα National Program of Cancer Registries και National Cancer Institute’s Surveillance, Epidemiology and End Results (SEER) για τα έτη 1999-2015. «Τα δεδομένα αυτά καλύπτουν το 97.8% περίπου του πληθυσμού των ΗΠΑ», είπαν οι συγγραφείς.

Ένας περιορισμός των παραπάνω βάσεων δεδομένων, ωστόσο, είναι ότι λαμβάνουν υπ’όψιν τις διηθητικές μορφές καρκίνου αλλά δεν μπορούν να διαχωρίσουν αν εμπλέκεται ο HPV.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι ο ιός HPV μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του τραχήλου και «κάποιες μορφές καρκίνου του οροφάρυγγα, του αιδοίου, του κόλπου, του πέους και του πρωκτού».

Ετήσια τάση στις μορφές καρκίνου από το 1999 έως το 2015
Καρκίνος Μέση ετήσια τάση (%)
Τραχήλου -1.6
Κόλπου -0.6
Οροφάρυγγα στους άνδρες +2.7
Οροφάρυγγα στις γυναίκες +0.8
Πρωκτού στους άνδρες +2.1
Πρωκτού στις γυναίκες +2.9
Αιδοίου +1.3

Τα ποσοστά καρκίνου του πέους παρέμειναν σταθερά κατά τη διάρκεια που εξέτασε η έρευνα.

Η έρευνα έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί τονίζει για ακόμα μία φορά πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός για τον HPV, αφού βοηθά ουσιαστικά στην πρόληψη όλων των παραπάνω μορφών καρκίνου.

Βιβλιογραφία: Medscape

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα