Το Εμβόλιο της Γρίπης Δεν Αυξάνει τον Κίνδυνο Μόλυνσης με τον SARS-CoV-2

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας πρόσφατης μελέτης, το εμβόλιο της γρίπης δεν αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης με τον SARS-CoV-2, ούτε συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από θανάτου από COVID-19.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical and Translational Science και δείχνει ότι το εμβόλιο της γρίπης παραμένει η πιο αποτελεσματική παρέμβαση για την πρόληψη του ιού και για φέτος.

Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης είναι συχνά απρόβλεπτη και έχουν παρατηρηθεί αρκετά περιστατικά ασθενών που νοσηλεύτηκαν από γρίπη, χωρίς να έχουν σοβαρές συννοσηρότητες.

Πρόληψης  μίας «Διπλής Επιδημίας»

Αρκετές έρευνες που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες έδειξαν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανιστεί δεύτερο κύμα του COVID-19 το φθινόπωρο και το χειμώνα που μας έρχεται. Την ίδια περίοδο παρουσιάζονται και τα υψηλότερα ποσοστά της εποχικής γρίπης.

Τα μέτρα πρόληψης, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και το τακτικό πλύσιμο των χεριών, έχουν περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την εξάπλωση της γρίπης. Το Φεβρουάριο και το Μάρτιο τα περιστατικά της γρίπης παρουσίασαν σημαντική μείωση σε σχέση με προηγούμενα έτη.

Ωστόσο, καθώς το φθινόπωρο αναμένεται να παρατηρηθεί νέα αύξηση στα περιστατικά τόσο της γρίπης όσο και του COVID-19 καταλαβαίνουμε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην αμελήσουμε το εμβόλιο της γρίπης.

Η Παρούσα Μελέτη

Η έρευνα που διεξήχθη από το Cleveland Clinic εξέτασε δεδομένα από εθελοντές της βάσης δεδομένων Cleveland Clinic’s COVID-19 Registry. Η παραπάνω βάση δεδομένων περιέχει πληροφορίες για κάθε ασθενή που έκανε εξετάσεις στην Cleveland Clinic ανεξαρήτως αν είχε θετικές εξετάσεις ή όχι.

Αναλύθηκαν συνολικά δεδομένα από σχεδόν 13.000 εθελοντές που είχαν κάνει εξετάσεις από τις 8 Μαρτίου μέχρι τις 15 Απριλίου 2020.

Οι επιστήμονες χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες αναλόγως αν είχαν κάνει ή όχι το εμβόλιο της γρίπης. Συνολικά, 4.138 εθελοντές είχαν κάνει το εμβόλιο το φθινόπωρο ή το χειμώνα του 2019, ενώ 9.082 δεν είχαν κάνει το εμβόλιο.

Ορισμένες εκδόσεις του εμβολίου περιέχουν ενισχυτικές ουσίες με σκοπό να προκληθεί ισχυρότερη ανοσιακή απόκριση. Ωστόσο, τα εμβόλια αυτά προκαλούν συχνότερα ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως οίδημα, πυρετό και μυαλγίες. Από την παρούσα μελέτη εξαιρέθηκαν οι εθελοντές που είχαν πάρει εμβόλια με ενισχυτικές ουσίες.

Εξετάζοντας τα διαθέσιμα δεδομένα διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε διαφορά στον κίνδυνο μόλυνσης ή στη σοβαρότητα της νόσησης από COVID-19 ανάμεσα στις δύο ομάδες. Τόσο οι ασθενείς που είχαν λάβει το εμβόλιο όσο και αυτοί που δεν το είχαν λάβει είχαν παρόμοιο κίνδυνο νοσηλείας, εισαγωγής στη ΜΕΘ και θανάτου.

Γιατί είναι Απαραίτητο να Κάνουμε το Εμβόλιο;

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν πέραν αμφιβολίας ότι δεν υπάρχει λόγος να μην κάνουμε το εμβόλιο της γρίπης και φέτος. Το εμβόλιο αυτό αποτελεί την καλύτερη μέθοδο πρόληψης της εποχικής γρίπης.

Η μαζική χορήγηση του εμβολίου θα μπορέσει επίσης να περιορίσει σημαντικά τον κίνδυνο μίας διπλής επιδημίας η οποία μπορεί να επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό το σύστημα υγείας.

Επιπλέον, σήμερα δεν γνωρίζουμε αν η ταυτόχρονη νόσηση με COVID-19 και γρίπη έχει χειρότερη πρόγνωση σε σχέση με καθεμιά από τις παραπάνω λοιμώξεις ξεχωριστά. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο, ξεκινώντας από το εμβόλιο της γρίπης.

Φωτογραφία: Fort George G. Meade Public Affairs Office

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα